Bo kdo kdaj odgovarjal?

OddajFranc Mihič, dne 2015-01-09 ob 12:05:11

Nedavno berem in se čudim:«Nalijmo si malo čistega vina, čeprav je kislo. Kapitalizem je še pospešil razsipniško kreditiranje in porabo tujih zalog na podlagi kasnejšega vračanja. Če že poslušamo stalne slavospeve osamosvojitvi pristašev Janše, se lahko vprašamo, kaj smo pridobili. Dobili smo sistem, ki nas je pripeljal v slepo ulico z zadolžitvijo za 30 milijard, sistem, ki je omogočil trošenje nad ustvarjenimi sredstvi. Podporniki Janše so bili tista politična opcija, ki je kriva za uničenje SDK. Zaradi tega se je pojavil kriminal. Bo od teh desničarskih revolucionarjev kdo odgovarjal za te posledice države?«

Ali ne tiči vzrok za »razsipništvo na račun tujih zalog oz. kreditov« v nekdanji skupni družbeni lastnini, »vse je naše«, kar je bil glavni vzgib in dosežek revolucije«? Ve pa se, le partija imela vedno odločilno besedo. Ali se nismo po osamosvojitvi demokratično kar sami zopet odločili za razsipništvo in porabo tujih zalog? Bodimo vendar pošteni! Osamosvojitev je bil projekt praktično vseh Slovencev, največ pa je temu prispeval DEMOS in ne samo Janez Janša. Pomladna politika je bila na oblasti le 32 procentov časa v samostojni Sloveniji. Ekonomski in etični kolaps v slovenskem gospodarstvu in družbi sta v veliki meri posledica zgrešene privatizacije. Državljani smo še  naprej ostali neenakopravni, saj je koncentracija lastništva za vsako ceno, in to kar v rokah menedžerjev, imela prednost v stroki in politiki, predvsem na levici. Nacionalni interes je: »Nikomur hlapci!« Mikavna parola, žal brez dokazanega ekonomske rezultata. Takšno gospodarstvo ne daje zadostnih donosov, krediti, ki jih  po potrebi poplačajo kar davkoplačevalci, pa so mikavni; vedno brez osebne odgovornosti akterjev!?V Sloveniji nismo razvili sposobnosti in sprejeli načelo, da živimo in se razvijamo predvsem na lasten račun. Problem ni toliko korupcija, temveč so slabi lastniki podjetij, predvsem politika oz. država, nesposobni in slabo izobraženi managerji, vsaj tretjina, in enako uradniki. Morali bi uskladiti svoje zahteve s skupnimi možnostmi v državi, sicer nam bodo obresti izpile kri. Pred časom nam dr. Peter Glavič jasno pove: »Socialno tržno gospodarstvo je vrsta kapitalizma, kapitalizem brez kapitala ('kreditizem') je obsojen na propad. Potrebna je rehabilitacija kapitalskega trga v Sloveniji, kot tudi vzajemnih in pokojninskih skladov«. Kdo pa je ukinil SDK? Kdo je bil tedaj na oblasti? Predsednik republike je bil Milan Kučan, predsednik vlade dr. Janez Drnovšek in minister za finance mag. Mitja Gaspari. Vodilna stranka je bila LDS. Mnogi pa še vedno objokujejo SFRJ, čeprav smo imeli revolucijo in enoumni težim, ki je kršil človekove pravice in smo bili mnogi državljani že po zakonu drugorazredni. Režim je ekonomsko propadel in razpadel. Mnogi so mnenja, da smo prišli »z dežja pod kap«! Sam sem drugačnega mnenja! V članku, »Admiral sredi lakote«, ki  je bil ponovno objavljen letos in sodi med najbolje varovane skrivnosti zgodovine slovenskega tiska, je jasno sporočilo kaj je reševalo socializem SFRJ in režim, celo še l. 1988? Prodaja orožja nerazvitim v Afriki in še kje. To je državam in samodržcem, ki so potrebovali orožje za izvajanje revolucije, pobijanje drugače mislečih, a jim ni bilo čisto nič mar za stradajoče in umirajoče lastno ljudstvo! Žalostno! Res je rast  v Sloveniji zastala, a svoboda besede  in demokracija za vse ostaja, kar je temelj in pogoj za pravo rast in napredek!

Franc Mihič

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
1
P. J.
1
Jan 09, 2015

Ali ne tiči vzrok za »razsipništvo na račun tujih zalog oz. kreditov« v nekdanji skupni družbeni lastnini, »vse je naše«?
Franc Mihič


Ne. Veliko bolj napačna hipoteza, kakor tista v prven odstavku, čeprav je tudi tista bolj ali manj iz trte zvita.


Ali se nismo po osamosvojitvi demokratično kar sami zopet odločili za razsipništvo in porabo tujih zalog? Bodimo vendar pošteni!
Franc Mihič


Sicer bi sam črtal besedo demokratično in jo nadomestil s kako ustreznejšo... npr. "fanatično" se mi zdi boljša izbira.


Ekonomski in etični kolaps v slovenskem gospodarstvu in družbi sta v veliki meri posledica zgrešene privatizacije.
Franc Mihič


Popolna brca v temo. Ekonomski kolaps je posledica etične drže, ki se v Sloveniji ni bistveno evolvirala že več kakor tisočletje. Nima dosti opraviti ne z Janšo, ne z DEMOS-om in ne s socializmom in komunizmom. Je pa osamosvojitev odstranila se zadnjo varovalko, da zaradi moralnih in eticnih pravil slovenske druzbe ta ne bi (ekonomsko) propadla. Slovenija je imela moznost ob osamosvojitvi preobraziti tudi družbeno stvarnost in tako bi družba končno izsšla iz fevdalističnih konceptov, ki se vlečejo še iz srednjega veka in so v socialistični ureditvi ponovno okrepljeni vzniknili, a te opcije ni bil drzen izbrati nihče od politične srenje.


Mnogi pa še vedno objokujejo SFRJ, čeprav smo imeli revolucijo in enoumni težim, ki je kršil človekove pravice in smo bili mnogi državljani že po zakonu drugorazredni.
Franc Mihič


Pravzaprav, kot sem rekel, se je v SFRJ to obnovilo, a zares se je zgodilo šele po osamosvojitvi. Takšnega enoumja in kršenja temeljnih človekovih pravic, celo s prilagajanjem zakonodaje tako, da so tudi najbolj nelegitimna ravnanja postala povsem zakonita, si niso privoščili niti največji diktatorji. Če avtor pravi, da so bili nekateri državljani drugorazredni, to danes velja za praktično ogromno večino iz katere je izvzeta le peščica izjem, ki imajo moč vplivati na oblikovanje zakonodaje.


Res je rast v Sloveniji zastala, a svoboda besede in demokracija za vse ostaja...
Franc Mihič


Težko bi našel svet, v katerem bi trenutno ureditev v Sloveniji kdo ocenil kot demokratično. Za kaj takega mora biti človek res... zaplankan?

In, spoštovani. Besedičenje ni nikoli rezultiralo in domnevam da tudi v prihodnje ne bo - rast in napredek. Za to je potrebno drznosti in usmerjenosti naprej ter velikanske zaloge potrpljenja in pripravljenosti na priznavanje zmotnih domnev. Šele ko bo slednje izpolnjeno, bo Slovenija morda lahko stopila na pot napredka.

Lep pozdrav,
P.J.
#1
Franc Mihič
Franc Mihič
Objavil/a 2015-01-09 12:05:11 (Jan 09, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Vprašanje za Šarca: Ima prav ministrica Katič, sodnik Florjančič ali tožilka Brezigar?
Policisti, tožilci in sodniki ne morejo ubežati pred odgovornostjo
Ne verjamem v pravno državo.
Ali je to prav Marjan Šarec predsednik vlade?
Milan Kučan;Ogenjca je tragedija partizanskega upora in Loškega potoka!
Janković; Politika lahko vedno spremeni zakon, če ne ustreza …
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj