Deseti december – svetovni dan človekovih pravic!?

OddajFranc Mihič, dne 2014-12-13 ob 08:54:57

Kdo vse je odgovoren za kršenje pravic? V javnih razpravah o kršitvah različnih človekovih pravic, to je tudi pravic delojemalcev, se vedno med drugim soočamo z mobingom oziroma trpinčenjem na delovnem mestu. Nobena naša vlada pa še ni ovrednotila obsega in vseh posledic trpinčenja na delovnem mestu, saj še ni bila izvedena državna študija, ki bi ugotovila, kolikšna je gospodarska škoda in zato manjši BDP države.

Pred leti je v Nemčiji študija pokazala, da je tam gospodarska škoda 100 milijard evrov letno. Podobno v Avstriji, kjer študija iz leta 2012 kaže na 3,33 milijarde evrov škode zaradi stresa in mobinga. Države, kjer poznajo odgovornost politikov, zato veliko bolj resno obravnavajo mobing. V Švici je že leta 2002 ministrstvo za gospodarstvo izvedlo študijo »Mobing in druge psihosocialne napetosti na delovnem mestu v Švici«. Obsega 100 strani in je javno dosegljiva.

Kjer politiki in sodržavljani spoštujejo državljane delojemalce in njihove temeljne človekove pravice, so politiki sprejeli odgovornost in ukrepe. Kaj pa je doslej pri nas storila katerakoli politika, država? Koliko žrtev, ki so se celo zdravile, so evidentirali zdravstvo, inšpektorji, policija, sodstvo? Kakšna je pri nas škoda? Koliko nasilnežev je bilo kaznovanih? Berem, da menda nobeden! Eventualne prisojene odškodnine plačajo kar podjetja in ustanove. Odgovornosti ni nobene! Preživel sem mobing, se zdravil, a mobinga tudi za zdravstvo nisem doživel. Druga javna inštitucija pa je le ugotovila mobing, a samo za družboslovno znanost. Posledice so mi pa ostale.

Pred leti je mag. Samo Hribar Milič, predsednik GZS, izjavil v Odmevih: »Žal sta slovenska zakonodaja in regulacija taki, da delodajalce pravzaprav silita v šikaniranje, da žal brez mobinga, brez šikaniranja danes sploh ne moreš narediti nekega reda, neke učinkovitosti v slovenskem prostoru.« Mobing pa je kaznivo dejanje! Novinarji opozarjajo javnost in politike na krivice, kršitve, na žrtve, a politiki kot da ne dojamejo, kaj doživljajo delojemalci. So brez empatije; so opravilno sposobni? Kdaj bomo javno poklicali politike na odgovornost?

Zato imamo volitve. Vsaka vlada, konservativna in zlasti socialdemokratska, kakor vsakokratna vladajoča koalicija in posredno njihovi volilci so že leta odgovorni, ko podjetja, celo v državni lasti, ne plačujejo zaposlenim plač in prispevkov za opravljeno delo, številni delojemalci doživljajo pa še mobing, samo da se jih znebijo, kar je nepojmljivo. Kršene so ustavne in temeljne človekove in lastninske pravice. Sedanji volilni proporcionalni sistem pa neodgovornost politikov podpira, a ga žal ravno stranka SD že dolgo brani!

Žal celo prizadeti delojemalci še vedno volijo takšno politiko ali pa v nemoči in odsotnosti izbire politikov abstinirajo volitve in tako primorani plačujemo javno stroko, politike, državo. Zakaj imamo volitve? Demokracija učinkuje, če imaš pravo možnost izbire in jo uporabiš, mar ne? Sicer ne! Čemu in do kdaj še tako, gospodje politiki?

Franc Mihič, Ribnica

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Franc Mihič
Franc Mihič
Objavil/a 2014-12-13 08:54:57 (Dec 13, 2014)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Vprašanje za Šarca: Ima prav ministrica Katič, sodnik Florjančič ali tožilka Brezigar?
Policisti, tožilci in sodniki ne morejo ubežati pred odgovornostjo
Ne verjamem v pravno državo.
Ali je to prav Marjan Šarec predsednik vlade?
Milan Kučan;Ogenjca je tragedija partizanskega upora in Loškega potoka!
Janković; Politika lahko vedno spremeni zakon, če ne ustreza …
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj