Članek
Zmaj (kitajska astrologija)
Objavljeno Sep 16, 2014

ZMAJ

Vse zmote imajo svoj čas, najmanjša resnica pa tudi po sto milijonih ovir, zvijač in spletk, ostane zmeraj to, kar je bila.

( kitajski rek )

Je izredno močna žival, tako v vzhodni kot tudi zahodni astrologiji. Na Kitajskem ga imajo za dobrodušno žival. V kitajski astrologiji velja, da imajo tisti, ki se rodijo v Zmajevem letu, veliko zavidanja vrednih kvalitet oz. lastnosti. Preveva jih neznanska sla po življenju, so karizmatični in mogočni, radi pomagajo, saj so uvidevni, znajo pa biti včasih prav brezobzirni. Sicer za vse Zmaje velja, da so izjemno energični, imajo čvrsto voljo in so kar nejevoljni, če opazijo ogrožanje njihovih interesov. Često njihov uspeh bazira prav na lastnosti osebnosti. Ponavadi se poročajo mladi ali pa ostanejo celo življenje samski.

Kovinski zmaji so najbolj trdoživi, vodni pripravljeni na popuščanje, leseni so bolj ustvarjalni, ognjeni pa pretirano aktivni, zemeljski zmaji so najbolj stanovitni. Včasih se zelo razlikujejo na pogled, predvsem pa so vsi brez izjeme izredno vztrajni, čeprav tudi njim energija pogosto zaniha. So luč in svetloba, sijaj in blišč.

Zmaja kar razganja zdravje in življenjska energija. Je pošten in odkrit do skrajnosti, nizkotnosti, hinavščine in obrekovanja ne prenese, žal pa tudi ne osnovnega takta in diplomacije. Zlahka mu kaj podtaknejo, ker je v svojem bistvu naiven. Pogosto zaide v neprijeten položaj. Je idealist in skuša biti v vsem najboljši. Zahteva od sebe in drugih preveč, hoče biti v vsem najboljši. Njegovo poslanstvo je blesteti.

Je pa tudi razdražljiv, včasih nemogoče trmast, zna biti tudi hud čvekač; besede mu prehitevajo misli, srce mu leži na dlani. Njegovemu mnenju je vredno prisluhniti, deli odlične nasvete, njegov vpliv je velik, ljudje se mu pustijo voditi.

Zmaj je precej domišljav, hitro se naleze navdušenja nad novostjo, žal pa ga navdušenje tudi hitro mine. Sicer je zanj značilna talentiranost, inteligenca,vztrajnost, pripravljenost pomagati, prav tako tudi plemenitost. Česarkoli se bo Zmaj lotil, bo to dobro opravil. Povsod bo blestel. Pravilno bi bilo, da bi posvetil svoje življenje in vse svoje cilje velikim stvarem ali idejam. Dokler bo lahko neovirano delal, kar bo po njegovi izbiri, ne bo nikoli v stiski, ker Zmaj enostavno zna in zmore. Ni pomembno ali bo izbral umetniško ali nemara celo vojaško kariero, lahko tudi medicinsko, politično ali kakšno drugo.. Žal pa se lahko odloči tudi za kakšno negativno stran, tudi tam bo sila uspešen.

Zmaj je dostikrat ljubljen, sam pa ljubi poredko, Kitajci pravijo, da Zmaj ne pozna nesrečne ljubezni, vendar življenje dokazuje , da to ni povsem res. Sam je često vzrok dramam, ženske tega znamenja obkrožajo občudovalci, tudi pogosto jim tudi v teh modernih časih ponujajo zakon. Zmaj sam sebi povsem zadošča, samota jih ne obremenjuje, nasprotno, so še srečnejši, če so sami.

V prvem obdobju življenja bo Zmaj naletel na težave, predvsem zato, ker bo preveč pričakoval od svojega okolja. Imel bo občutek, da od staršev ni dobil tistega, kar si zasluži. V drugi fazi življenja ga bo spravil v neprijetnosti njegov umetniški temperament. Stal bo nad svojim okoljem in imel občutek, da ga ne razumejo. Dejansko pa ga vsi občudujejo in njegova razočaranja so majhna v primerjavi z uspehi, ki jih dosega. Končno pa bo srečen – če se bo le tega zavedal, ko bo imel vse, kar si bo želel.

Znamenje Zmaja velja za srečno, to je znamenje največje moč na nebu, v astrologiji ima največji vpliv, ker simbolizira življenje in rast.

Znamenje Zmaja prinaša štiri blagoslove Vzhoda: zdravje, krepost, harmonijo in dolgo življenje.

Ne pozabimo pa na staro resnico, da ima vsak kovanec dve plati…ne pozabimo, da ni vse zlato, kar se sveti.

Podnevi se blešči in sveti. Vendar je sij površinski, njegova moč je le slepilo. Zmaj je v resnici nekaj nenaravnega, znešenega z vseh vetrov, žival v maškaradni obleki za karnevale. Vzbuja mogočen vtis, v resnici pa je pohlevno bitje. Lahko bljuva ogenj, zlato ali vodo.

Toda, ko je zabave konec, ga zažgemo, vendar se znova dvigne iz svojega pepela kot ptič feniks.

Naj torej verjamemo tem njegovim varljivim preobrazbam?

Znani Zmaji: Sarah Bernhard, Salvador Dali, Freud, Devica Orleanska, Kristus , Bernard Shaw, Jean- Jacques Rousseau, maršal Tito, Napoleon III, Zapata, Ben Bella, Che Guevara, Pearl Buck, Manet, Nietzsche, …

Naslednjič bo na vrsti znamenje Kače