Članek
Ponoči izklopite telefone ali pa jih puščajte v drugem prostoru, računalnik pa obvezno ugašajte!
Objavljeno May 25, 2014

Pet učenk 9. razreda ene od danskih šol se je odločilo izpeljati zanimiv eksperiment, fotografije, ki so jih dekleta objavila na spletu, pa so izzvale burno reakcijo raziskovalcev, biologov in strokovnjakov iz Anglije, Nizozemske in Švedske.

Dekleta so v svojem eksperimentu preverjala, kako se obnašajo semena rastlin v dveh ločenih prostorih z identičnim položajem glede na sonce, pri enaki količini vode in na isti temperaturi. V en prostor so nato postavile brezžični usmerjevalnik (router), 
ki oddaja približno enako sevanja kot običajen prenosni telefon, v drugem prostoru pa ni bilo nobene elektronske naprave. Po 12 dneh, ko so semena v 'čisti' sobi vzklika, semena v 'onesnaženi' sobi niso vzklila, nekatere od rastlin pa so celo mutirale ali zgnile.

Mlade raziskovalke so želele s svojo mini raziskavo preveriti, kako mobilni telefoni, ki jih ponoči večinoma puščamo na nočni omarici ob postelji in v bližini glave, vplivajo na naš spanec in koncentracijo. Ker tega niso znale prikazati na ljudeh, so se odločile učinek sevanja preveriti na rastlinah.

Od trenutka, ko so videle rezultat eksperimenta, dekleta pravijo, da telefona ne puščajo več ob postelji. "Zares zaskrbljujoče je, kako negativen vpliv ima sevanje na živa bitja. Ponoči izklopite telefone ali pa jih puščajte v drugem prostoru, računalnik pa obvezno ugašajte," svetuje mlada raziskovalka Lea Nilsen. 
Kaj pa vi, ga boste še tiščali k sebi celo noč?

Ana... Jaz tega ne kupim... Pač, če nečesa ne vemo, nas ni strah in potem to na nas ne vpliva. ĐabeDrva bo hin samo v primeru, če se bo začel tega bat. To je ravno tako kot kadilci... Nekateri umrejo mladi, nekateri so stari 100 let in še vedno kadijo. Najhuje za človeka je, da nekaj dela in misli, da mu to,a kar počne škodi.

ĐabeDrva, če še nisi pa kmalu boš, ne ravno hin, z nepopravljivimi boleznimi prav gotovo, punce imajo prav.

Kaj pa čez dan?