Članek
Moje prijateljice
Objavljeno Dec 21, 2018

Dve sta na antidepresivih. S pomočjo kemije je življenje lažje, ostri robovi se zaoblijo, moreča temota vsakdana se malo presvetli.

Ena se na ulici glasno pogovarja z mačkami, ptiči, drevesi, kandelabri in presenečenimi neznanci, vmes pa sama s sabo, in svoj samogovor poudarja z živahnimi kretnjami rok. Ko se srečava, počne to še naprej, le da pogovor in kretnje preusmeri name.

...

Tudi ena druga se rada pogovarja. Na telefonu imam ob njenem imenu zabeleženo 379 klicev. Je srečno poročena, o možu mi govori vse najboljše, le to jo moti, da je preveč molčeč.

Ena je pobožna. Kakorkoli in o čemerkoli že začneva pogovor, zmeraj vanj vplete boga in na koncu je bog že čisto v vsakem stavku, ki ga izreče. Zgleda pa dobro, zato jo raje gledam kot poslušam.

Ena je gluha. Brez slušnega aparata nič ne sliši in mi bere z ustnic.

Ena je slepa, ne vidi nič, pa vseeno vse zmore in obvlada, plete celo puloverje z eskimskimi vzorci. Dolga leta sva bila par in sva se veliko prepirala, zares spoprijateljila sva se pa šele zdaj, ko nisva več par.

Ena je Bosanka.

Ena je umetnica, pri petdesetih še samska, težko se preživlja, čeprav je nadarjena, pridna in skromna.

Ena je Lojzka, vesela punca, ki je bila še pred leti Lojze, žalostni fant.

Ena je maserka in mi včasih nežno zmasira glavo, ki je moj najpomembnejši telesni organ in mi po masaži funkcionira bolje kot prej.

Ena druga je pa erotična maserka. Ta me ne masira, nisem njena stranka. Srečujeva se ob viskiju in kavi in se pogovarjava o knjigi, ki jo piše v prostem času. Ko bo napisana, mi obljublja, da bom njen prvi bralec.

Ena mlada ima rada starejše in sem zanjo odličen primerek izumirajoče vrste. “Takih kot si ti, ne delajo več,” mi večkrat reče, božajoč mi sive lase.

Eno, tudi mlado, sem pred sedmimi leti vzel v službo s pogojem, da se čim prej poroči. V moji mali firmi je še zdaj moja edina stalna sodelavka. - In ne, ni me ubogala, še zmeraj je samska.

Ena starejša, mojih let, ima že odrasle vnuke, rada pleše živahne plese in hodi na koncerte rock glasbe.

Tako različne med sabo, vsaka po svoje je malo iz okvira, vse pa so krasne in vse imam rad, vsako po svoje.