Članek
Nemčija si je zatiskala oči pred ameriškim vohunjenjem za evropskimi podjetji
Objavljeno Apr 29, 2015

Urad nemške kanclerke Angele Merkel je že od leta 2008 vedel za ameriško gospodarsko vohunjenje za evropskimi podjetji, kot je na primer Airbus, a se na to ni odzval, je poročal nemški časnik Bild, ki se je skliceval na dokumente obveščevalnih služb. Nemčijo že nekaj dni pretresa vohunski škandal, povezan z ameriško agencijo za nacionalno varnost.

ekst: STA, REPORTER | Foto: Reuters

Ameriška agencija NSA je preko nemške obveščevalne službe BND oz. njene nadzorovalne postaje v Bad Aiblingu na jugu Bavarske izvajala vohunjenje. Po navedbah Bilda je BND uradu kanclerja leta 2008 in 2010 poslala dokumenta, da bi ga obvestila o ravnanju NSA.

Poročanje časnika bi lahko osramotilo nemško vlado, ki se je vedno prikazovala kot žrtev ameriškega vohunjenja, odkar je leta 2013 ameriški žvižgač Edward Snowden razkril, da je NSA izvajala množično zbiranje spletnih in telefonskih komunikacij, med drugim tudi v Nemčiji. Ta razkritja so ohladila odnose med Nemčijo in ZDA.

Dokumenti, ki jih navaja Bild, se nanašajo na poskuse NSA, da bi vohunila za EADS, podjetjem za letalsko in obrambno tehnologijo, ki je sedaj znano pod imenom Airbus, in podjetjem Eurocopter, ki se sedaj imenuje Airbus Helicopters.

"Zagotovo so v uradu kanclerja več let vedeli, da je NSA z nemško pomočjo poskušala nadzorovati nemška podjetja," Bild navaja neimenovan vir iz nemške parlamentarne komisije, ki preučuje očitke na račun ravnanja NSA v Nemčiji.

Berlin se je očitno odločil, da bo spregledal informacije o NSA, da ne bi ogrozil sodelovanja z NSA, še posebej pri boju proti terorizmu, je po pisanju Bilda povedal vir v parlamentarni komisiji.

Nemški teden Spiegel je prejšnji teden prvi poročal, da je NSA s pomočjo nemških obveščevalcev več let vohunila za evropskimi podjetji. NSA naj bi namreč BND poslala naslove elektronske pošte in številke mobilnih telefonov, ki so jih nato Nemci za ZDA nadzorovali.