Članek
Zakaj se pustimo slepiti?
Objavljeno Feb 18, 2015

Poslušal sem današnji Globus in se vprašal, pa kakšne informacije človek še potrebuje, da se izvije iz primeža tega, kar se pri nas piše o grških težavah. Pogledal sem namreč nekatere komentarje na MMC o Grčiji in o reševanju njene dolžnižke krize. Koliko žolča, kakšno pljuvanje na Grke in navajanje o njihovi lenobi, izkoriščanju drugih etc. Najbolj pa me je zaskrbela naslednja logika opranoglavcev, zakaj bi pomagali tem izkoriščevalcem, saj je njihova povprečna penzija 1.600 slovenska pa le 600 €.

Si predstavljate kakšna je to logika, to pa je res tisto "kretenstvo" o katerem nenehno piše Franc! Namesto, da bi vsi ti razmišljali, da je problem v višini povprečne slovenske, se jim ta dobesedno sramoten znesek zdi kar pravšnji. Ampak, potem pa jim ne da vrag nevoščljivosti miru pri višini povprečne grške pokojnine!

Vem, da eni še vedno ne razumejo bistva problema. Pa gremo še tako. Traktorist je poklic v II. tarifnem razredu (torej približno le 10% nad izhodiščno plačo). V Avstriji ima traktorist nekaj nad 1.700 € pokojnine, v Grčiji nekaj nad 1.150 €. Kaj pa naš? In pomislite, vsi počeli isto delo, orali so. Le eno vprašanje je smiselno, odkod avstrijcu takšna penzija?

In odgovor - nikakor ne zaradi kapitalizma, demokracije..., temveč zaradi delujoče vloge (pomislite) socialne države! Dobro, seveda je za razumevanje česar takega premalo, da je človek, recimo, elektrikar. Namreč, zadnjič me je nekdo zabil z naslednjim zapisom: 

Vaš pogled na stvarnost je z mojega stališča popolnoma enostranski in zato zgrešen. Današnjo Slovenijo vidim kot državo, ki jo je ugrabila Kučanova UDBOMAFIJA. Po osamosvojitvi se je najprej prihlinjeno vrnila v javne medije in sodstvo ter jih počasi popolnoma prevzela. Vse ostalo je samo še igra mačke in miši. Za vse nevšečnosti pa so krivi Janša, Angela Merkl in Amerika. Sistem je postal skoraj identičen sistemu KGBjevske zatohle Putinove Rusije.