Članek
6 prednosti najbolj zdrave rekreativne dejavnosti - seveda gre za...
Objavljeno Mar 20, 2015

... plavanje!

In tega ne govorimo samo zato, ker se ukvarjamo z bazeni. :)

Plavanje je sijajen šport za vzdrževanje kondicije skozi celo življenje, saj je voda s svojimi lastnostmi idealno okolje za gibanje, od otroštva pa do višje starosti. Šumenje vode deluje meditativno in sprošča misli.

1. Dobro dene sklepom

Pravilno plavanje ne obremenjuje sklepov, vadba je brezudarna. Za razliko od teka, je gibanje v vodi, zaradi njene upornosti in gostote, enakomerno in precej počasno. Tako je vadba primerna za vse, od najmlajših do starejših, ki jih že pestijo kakšne zdravstvene težave. Vodni vzgon tudi razbremeni hrbtenico, kolke, itd. V vodi se boste vsekakor počutili bolj gibčne kot "na suhem".

2. Spodbuja vzrdžljivost

Pri plavanju se rekreira celotno telo. Zaradi tega izredno dobro vzpodbuja krvni pretok skozi celotno telo.

3. Gradi mišice

Ker sodelujejo bolj ali manj vse mišice v našem telesu, se te tudi enakomerno in celovito krepijo.

4. Krepi srce

Ste vedeli, da zmerno plavanje priporočajo celo zdravniki, kot trening za srce? Ter da, v večini primerov, ustreza kot vadba ne glede na starost oz. življenjsko obdobje.

5. Krepi obrambne mehanizme telesa

Ker se ponavadi kopamo oz. plavamo v vodi, ki je hladnejša od naše telesne temperature, ima to pozitiven učinek na naš imunski sistem.

6. Znižuje holesterol, možnost diabetesa

Zadostna količina gibanja drastično zniža možnost povišanega holesterola ter zniža verjetnost razvoja diabatesa v primerjavi z ljudmi, ki se gibljejo premalo.

Smo vas prepričali? Bi si radi ogledali, kakšna zasebna plavališča Vam lahko ponudimo? Izvedite več o bazenih...