Koper je do konca julija obiskalo 25 potniških ladij, z nekaj manj kot 30 tisoč potniki. Do konca letošnje sezone, ki se sklene 5. novembra, bo Koper gostil še 23 morskih krasotic. Skupno bo Koper letos tako obiskalo nekaj več kot 55 tisoč turistov.

Smo šele na polovici letošnje sezone prihoda potniških ladij, a si turistični delavci, gostinci, trgovci in številni drugi akterji, ki živijo od prihodka iz naslova ladijskega potniškega turizma, že manejo roke. Prvo polletje je, kljub nekoliko manjšem številu ladij, donosno, k temu je najverjetneje pripomoglo tudi vreme, nenazadnje pa tudi dejstvo, da v Koper zadnja leta prihaja vse več ladij višjega cenovnega razreda s petičnimi gosti. Največ jih prihaja iz Velike Britanije (45%), sledijo turisti iz Združenih držav Amerike (20%), 7 odstotkov je bilo v tem letu Avstralcev, nekaj odstotkov manj pa Kanadčanov. Kot poročajo ladjarji je več kot 80 odstotkov turistov angleško govorečih, je pa precej presenetljiv podatek o številu različnih nacionalnosti potnikov – teh naj bi bilo samo kar zadeva prvih 17 ladij, ki so se letos privezale ob bok potniškega terminala v Kopru, 71.

Največ prihodov bomo tudi letos zabeležili v septembru, ko bo v Koper priplulo kar 9 ladij, prvi septembrski dan nas bo s svojim obiskom razveselila Celebrity Constellation, ladja z več kot 2 tisoč potniki, ki je hkrati tudi največja potniška ladja v tem letu.

So pa tudi obeti za 2016 odlični, po trenutnih informacijah naj bi v Koper prihodnjo sezono priplulo prek 60 ladij, z njimi pa skoraj 70 tisoč potnikov, prav tako naj bi bila sezona 2016 najdaljša doslej. Prva ladja bo v Koper zaplula zelo zgodaj, že 7. marca, zadnja pa nas bo počastila 7. decembra. Na dolgo in vsi upamo da tudi izredno donosno sezono, se pridno pripravljajo tudi mestni trgovci v okviru Zavoda Koper Otok, ki te dni že pripravlja nov vodič po ponudbi starega mestnega jedra, Mestna občina Koper pa bo skupaj s snovalci pestrega animacijske in turistične ponudbe na potniškem terminalu prevetrila tudi itinerarije, namenjene potnikom z ladij.

Plavajoči biseri v Kopru tudi v 2016 | eKoper

Smo šele na polovici letošnje sezone prihoda potniških ladij, a si turistični delavci, gostinci, trgovci in številni drugi akterji, ki živijo od prihodka iz naslova ladijskega potniškega turizma, ž...