Članek
Hiša kot umetnina II: Sanjska enoetažnica
Objavljeno Feb 13, 2015

Čeprav je projekt sprva že začel z drugačnim projektom na manjši lokaciji, je opustil prvotno idejo za te naročnike in nadaljeval projekt na večjem zemljišču, kjer je zgradil enoetažno hišo. In tako je na portugalskem podeželju nastala naša druga hiša v sklopu hiš kot umetnin. Ta hiša zares predstavlja razkošje bivanja: veliko zemljišče, steklo, kamen, les, notranji bazen in vrhunska oprema. Sanjski projekt arhitektov in lastnikov uresničen do potankosti. Spoznajte ga!

Načrt je sicer ostal enak, toda zaradi okoliščin se je odprla fizična in prostorska možnost povečave notranjih prostorov, možno pa je bilo preizkusiti tudi drug tip konstrukcije - leseno konstrukcijo. 

Lastniki so očistili z evkaliptusovimi drevesi gosto poraščeno parcelo in tako razkrili rahel nagib ter lep razgled proti juguvzhodu. 

V prvotni shemi je bila načrtovana tudi dnevna soba, z velikim pokritim delom, ki pa bi jo bilo težko uresničiti v eni etaži. Da bi zmanjšali fizične in vizualne razlike pri tej enoetažni rešitvi, se je arhitekt odločil organizirati prostor v loku, kjer vse stene potekajo vzporedno druga z drugo - to pomeni tako vzdolžne kot poprečne stene, ki se stekajo v središče vzdolžnih sten. 

Dostop v hišo je na zadnji strani, na severu, kjer se nahaja tudi nadkrito parkirišče ter tehnični prostori. Ta dvoetažna hiša na pobočju je pravzaprav sestavljena iz različnih volumnov, ki jih povezuje streha. Volumen na vzhodni strani premore tri spalnice s kopalnico in straniščem. 

Družabni prostori se nahajajo v središču, v neposredni navezavi na garažo in vhodni predel, ki ga sestavljajo vhodna dvorana, pisarna, kuhinja, dnevna soba in jedilnica. 

Volumen na zahodni strani - prvi del stavbe, ki ga vidimo ob prihodu - premore notranji bazen, garderobo ter družinski prostor za zabavo. Lesena struktura počiva na betonskih tleh in več perifernih zidanih stenah. Notranje stene so iz mavčno-kartonskih plošč. Leseni stropovi razkrivajo leseno strukturo, ki jo dopolnjujejo leseni okenski in vratni okvirji. Talna obloga je v celoti iz plošč iz naravnega kamna. 

Zunanjost tvorijo zidane stene, vogali pa so podprti z granitom. Sprednji del objekta, ki gleda na jug, je v celoti iz stekla in lesa. Za zaščito pred soncem poskrbi nadstrešek, ki ga podpirajo leseni stebri. Streha je skoraj povsem ravna in zaščitena pred padavinami z bakrenimi ploščami.