Članek
KAJ JE DRUGI DOM?
Objavljeno May 30, 2014


V zadnjem času opažamo, da nas sprašujete, kaj je DRUGI DOM. Mi, ki ustvarjamo stran in tisti, ki ste z nami od vsega začetka, pozabimo, da se nam je v nekaj tednih pridružilo tisoč in več ljudi(skupaj 3466), ki vseh objav ne zmorejo brati, da bi izluščili bistvo, cilje in namen. 


Na kratko povem,da bomo hkrati z registracijo društva DRUGI DOM (čakamo na odločbo) imeli tudi spletno stran, kjer vam bo v pogled statut društva. 
Kaj se zgodi z otroki, mladostniki s posebnimi potrebami, ko jim umrejo starši, sorodnikov, ki bi skrbeli zanje, pa nimajo? Vključijo se inštitucije in osebo namestijo v eno izmed ustanov, za ketero menijo, da je ustrezna. In kaj menimo mi?
Želimo, da naši otroci ohranijo DOM. Vsi vemo, kaj nam predstavlja dom. Dom je varno zatočišče, kamor se vračamo z veseljem, kjer smo ljubljeni in sprejeti. Na dom nas poleg družinskih članov vežejo določeni predmeti in hkrati prostor, kjer smemo in zmoremo odvreči "maske". Dom pomeni tudi intimo, prostor, kamor se umaknemo takrat, ko to potrebujemo. Ne sobivamo s 50 ljudmi. Tako lahko preprosto zatrdim, da je DOM -DRUŽINA.


Naši otroci bodo po naši smrti - SAMI. Čez noč bodo izgubili starša, čez noč bodo izgubili DOM. Namesto njega in zanj se bodo poslej o njegovi prihodnosti odločale institucije, ki o njem nič ne vedo. Nameščeni v ustanovo bodo s seboj odnesli najnujnejše. NIČ, kar jih bo spominjalo na preteklost, NIČ, kar bi jim pri sprejemanju najtežjih situacij v življenju , sploh kaj pomenilo. Življenje bo poslej odvisno od sposobnosti tega mladega človeka ali ji bo kos, ali ne . Starši ne zmoremo dopustiti, da je po našem odhodu naš otrok prepuščen usodi.
DRUGI DOM bodo majhne enote, kjer bo bivalo največ 5 oseb s posebnimi potrebami. Sester, bratov..Vsaka oseba bo imela svoj prostor, kamor bo odnesla prav vse, kar jo bo spominjalo na dom. Vključeni bodo še živeči svojci, ki bodo skrbniki nad premoženjem in jih bomo določili starši sami in ne inštitucije. Skrbnik bo otroka poznal in s seboj v DRUGI DOM odnesel tudi "DNEVNIK", v katerega starši zapisujemo navade, strahove, priljubljeno hrano in vse tisto, kar je za dostojno življenje osebe NUJNO vedeti. Življenja naših otrok so zaznamovana s takšnimi in drugačnimi preprekami. Ne dopustimo, da jim bo življenje takrat le še čas, za katerega bi si želeli, da teče hitro in še hitreje!
Društvo DRUGI DOM pa bo poleg jasno začrtanega cilja, skrbelo za lepši jutri oseb s posebnimi potrebami tudi tako, da bo skupaj z vami iskalo primerne rešitve, odpiralo premnoga zaprta vrata, skrbelo za informiranje javnosti in predvsem sporočalo: VSAKO ŽIVLJENJE JE NEPRECENLJIVO, VREDNO IN ENO SAMO.. 
Z vami na ta nedeljski dan 
Andreja

DRUGI DOM <3