MEDIJI POZOR !
Pameti je zmanjkalo – edino zdravilo je javnost !

Sreda 20.12.2017 ob 9h Višje sodišče Tavčarjeva 9
Razpravna dvorana 107/I nadstropje.

Pritožba Milka Noviča za umor dr. Janka Jamika
Sodnica Stanka Živič

Kakšni so sodniki ki nam sodijo – v imenu ljudstva? (nadaljevanje)

Krivic je črkobralski pravnik-debater. Očita mi splošno udrihanje po sodstvu, čeprav je moje pisanje zelo konkretno, ne splošno. Ampak očitno je zanj prav to moteče. Konkretnost je v Sloveniji žal še vedno nezaželena, splošnost pa čislana. Problem pa je, da sem si drznil napisati imena sodnikov in njihove negativne reference. Dokažejo naj s svojim sojenjem, da niso to kar jim očitam. On pa mi prisoja udrihanje kar počez. In kako naj se rešim iz te zanke ? Da drugič objavim še fotografije sodnic in sodnikov in narišem zraven grehe, ki so jih storili.

Moram pa replicirati tudi na Krivičevo pravljico o naravnem (naključnem) vrstnem redu izbire sodnikov. Po tej naivni logiki je tudi Franc Hribar kot preiskovalni sodnik v znanih primerih zgolj slučaj – bil je tudi preiskovalni sodnik v primeru Magajna, v primeru Novič in še nekaterih drugih umazanih primerih. In upam si spet izjaviti splošno trditev: v slovenskem sodstvu in tožilstvu obstoja skupina ljudi, ki opravljajo umazana dela za vse ostale. Problem pa niso toliko ti sodniki sami, ampak ostali –»dobri« sodniki, ki so tiho, kar pa je razumljivo, ker je nevarno. Saj da kdo ne spregovori, ga v Slo »čisto slučajno« prej ubije smreka ali se smrtno ponesreči kot bančni kriminalist, ki je padel z lestve.

Žal v Slo nimamo žvižgačev v preiskovalnih vrstah, ki bi si upali razkriti skrivalnice našega sodstva. Mislim, da večina »poštenih« sodnikov in tožilcev marsikaj ve, vendar gleda stran. Ali to delajo zaradi neznanja ali strahu, ali zaradi lastne kariere, je za žrtve nepomembno. Hudobija, neznanje in strah gredo z roko v roki.

Ob tej priliki pritrjujem g. Luju Šproharju v mnenju o dr. Milku Noviču. Milko Novič je že v preiskavi zahteval preizkus resnice na poligrafu in potem še 2 x v sodnem postopku. Vendar s strani sodnice, ki je zvesto sledila tožilki Žgajnarjevi, ki išče resnico, po principu »saj je obtožen, nekaj že mora biti«, Novič v zahtevi za poligraf ni bil nikoli uslišan. Prav tako na Novičevi jakni, niso našli niti kaplje krvi, čeprav je ta brizgala po bližnjih avtomobilih. Gre torej za umor brez krvi. In zakaj usodni večer najmanj od 19h do prihoda policije niso gorele luči pred Via bono ? Posnetek kamere na katerem se slači morilec in se odpelje s Fiatom puntom, pa je sodnica ignorirala, češ, da je bilo tam mnogo avtomobilov. Iz posnetka je možno določiti velikost osebe. Novič je že na prvi pogled višji od nižje rasti te osebe.

Sodnih zdrsov v tej zadevi je še veliko. Žal tragično usodnih za Noviča, ne pa za nezamenljive sodnike, ki so skoraj vsi po vrsti že odklonili odpravo pripora, žal celo z US vred. Naj razume kdor zmore !? Zato so pozivi k zamenjavi sodnikov v senatu z neoporečnimi še kako nujni, prav tako kot je nujno doseči pravico javnosti, da izve kdo so ljudje, ki nam sodijo in pravico novinarjev, da pomembne sodne obravnave snemajo!

Ali bo fizičnemu umoru dr. Jamnika sledil še sodni umor dr. Noviča? Ali bodo po oprostitvi dr. Noviča, do katere bo prej ali slej prišlo, režiserji tega konstrukta določili novo žrtev - nadomestnega morilca ? Morda je ta žrtev ravno zdaj aktualni Libanonski državljan. Vendar bistvo so naročniki. Naročniki so med Slovenci. Več o tem ve zapornik Martinčić, tajni sodelavec Dolančeve zloglasne SDV, ki pa ga žal, kot mnoge druge pomembne priče, naše sodišče, kljub njegovi privolitvi noče zaslišati. Ob iskanju režiserjev pa velja upoštevati še pomembno dejstvo, da neposredno nad stanovanjem dr. Noviča domujeta nekdanji sodelavec tajne policije Zvonko Hrastar in njegova partnerica tožilka iz Patrie Barbara Zobec Hrastar. Po skoraj 3 letih smo torej na začetku. Upam le, da bo Novič zdržal.

Kovačič Vili, državljan K.