Članek
Limonska trava
Objavljeno Sep 02, 2014

Kaj je limonska trava?

Limonska trava sodi med tropske sladike. Pvotno izvira iz jugovzhodne Azije in Indije, danes pa jo gojijo tudi v drugih tropskih deželah, na primer, v Avstraliji in Južni Ameriki. Trava navkljub svojemu imenu nima povezave z limonami. Limonska trava lahko zraste do dveh metrov in pol v višino, listi so dolgi in koničasti ter rastejo v šopih. Uporabljajo se listi ter spodnji, belkasto-zeleni del stebla, preostali del je že olesenel.

Kaj je v limonski travi?

Njeno eterično olje vsebuje učinkovine, ki so značilne tudi za citruse. Prevladujeta citral (65-85 odstotkov), ki se najaja tudi v limonini lupinici, in geraniol, ki ga vsebujeta tudi vrtnica in muškatni orrešček. Poleg njiju so v rastlini tudi mircen, limonen, nerol in linalol. Mircena je veliko v kardamomu, nerol vsebujejo grenke pomaranče in rožni les, linalol pa se nahaja v eteričnem olju galganta in limete. Torej, četudi je ne poznate, si poizkusite zamisliti nekoliko pogrenjen vonj limonine lupine, ki mu dodamo še kanček začinjenosti in že smo blizu njenemu vonju.

Kako limonska trava deluje?

- daje energijo, poživlja in osvežuje

- odganja komarje in bolhe

- pri revmi

- pri želodčnih in prebavnih težavah

- pri bolečinah v križu

- znižuje vročino

- kopel zmanjšuje otekanje okončin

- potibakterijsko, protivnetno, protimikrobno in antioksidativno delovanje

Morebitne nevarnosti pri uporabi

Limonska trava je zelo varna začimba, kadar gre za uporabo v količinah, ki so običajne za prehrano. Tudi v medicinske namene, ko gre za večjo količino, ki je kratkotrajna ne škoduje. To velja tudi za eterično olje limonske trave. Redko se zgodi, da eterično olje limonske trave povzroči alergijo, če ga nanašamo na kožo.

Eterično olje limonske trave v zdravilnih odmerkih odsvetujejo samo nosečnicam, saj naj bi po nekaterih podatkih spodbujajoče vplivalo na maternico. Čaj, tudi v večjih količinah je dovoljen.

Uporaba v kulinariki

- od 55 vrst se za kuhanje uporabljata samo dve vrsti

- v azijski in tajski kuhinji kot osnovno začimbo

- svetlo meso, robe, morski sadeži, raki, zelenjavo

Gojenje

V Srednji Evropi jo je mogoče gojiti samo pod steklom (temperatura ne sme pasti pod 10 stopinj Celzija). Ker je navajena na ritem monsuna, jo je treba zlasti poleti redno zalivati. Če kakovostno limonsko travo za nekaj časa damo v vodo, bo odgnala koreninice. Nato jo presadimo v lonček in postavimo na sončno mesto.

Dobro se ujame s/z...

... baziliko, cimetom, česnom, čilijem, črno kumino, galgantom, ingverjem, majaronom, meliso, pimentom, rožmarinom in črnim poprom.

 

Povzeto po knjigi Ščepec védenja.

Počakajmo do pomladi, če se ukorenini, pa hvaležno sprejmem :) Pa naj ima travico za oddat ena ali druga! :) Hvala za pripravljenost!

Ana, sadiko lahko ti naredim, trenutno eno poizkušam ukoreninit, da bom posadila nekam, kar dobim za poizkušnjo. Sama sem imela jo v kevdru, to je prostor za krompir in ostale pridelke, se noter skladišči. Mi je preživela, mogoče zato, ker letos ni bilo preveč mraz.

Dajana, če bi se razmnožila tale trava, bi je bila vesela, res (ne bi ti pa jemala od tega malo, kar ti imaš.). Nimam nobenih izkušenj, imela sem jo morda mesec ali dva, potem je pa prišla zima ...

Dobra žlica, tudi jaz sem imela rastlinco v hiši, ampak v nezakurjeni pozimi ... Imela sem tudi aztežko zel, pa ni prezimila niti notri v loncu niti zunaj posajena v zavetju ...

Dajana, hvala.

Prečudovita rastlina! Klavdija! Hvala ti za tvoje krasne objave! :)

Ana... imam jo tukaj en mesec, pridi jo iskat! :)

Trajnica je v lončku na toplem. Meni je ostala preko zime, ni bila ravno na več kot 10 stopinjah, vendar je vseeno preživela.

Enkrat sem jo kupila, vendar je preminila ... Prodajalec je rekel, da je trajnica, vendar vsaj meni ni trajala ... Zima jo je vzela ...