Članek
Riž in mleko
Objavljeno Sep 01, 2014

Tokrat riž na drugačen način, kot sladica ali pa glavna jed.

 

Mlečni riž

 

Sestavine:

10 dcl mleka

5 dcl vode

7 pesti riža

1/2 pesti sladkorja

3 ščepce soli

 

Potek dela:

Posodo speremo z vodo, ter jo pustimo v posodi, da razredčimo mleko. Če mleko ni močno ni potrebno dodati vode. Mleko mešamo občasno do vrenja. Ko zavre dodamo sol in sladkor ter riž. Riž skuhamo do mehkega. Kuhanega damo na krožnik in potresemo s kakavom ali čokolado v prahu in ponudimo.

Dodaten nasvet:

Posodo operemo z vodo, da preprečimo prijemanje in s tem žganje mleka na dno posode.

 

Ana, se strinjam glede dodatkov. Vendar kakav ali čokolada so najbolj popularni, obenem pa sploh kakav ni preveč zdrav, govorim o tistem kakavu, iz katerega se dela napitke.

Pri nas radi dodamo cimet, ali pa malo cimeta in sladkorja, no, jaz lahko dodam veliko cimeta. :) Ne morem pozabiti, kako sem bila huda, ko je ena hčerka pomagala meni delat štrudelj, pa je cel cimet posula - takrat še nisem tako oboževala cimeta - morda ga pa prav zaradi tega takrat! ;) Tudi malo meda ali pa žlica marmelade, kakšne take, v kateri je še videti sadje, je lahko okusen dodatek.

Prejšnji teden sem sama skuhala po dolgem času mlečen riž. Ni bilo ne kakava, ne čokolade v prahu. No, bil je kakav, ampak tist grenek, za peko. Znašla sem se tako, da sem pa kar na ribežnu naribala temno čokolado, ki je bolj sladka od tega kakava, katerega sem imela jaz.

Jaz pa nikoli ne sladkam riža. Že tako je preveč cukra v življenju ;) (Ampak otroci si nekateri sladkajo ali pa kakavajo, samo pri nas kakava ponavadi ni - ker ni hrana iz naših krajev.

Tudi sama, čeprav sem še relativno mlada rada jem in kuham jedi, ki vzbudijo spomine, to so stare jedi, katere so kuhali naši predniki.

AT

Rad te, ops pardon, rad imam riž na mleku. :D :D Riž na mleku in "gris" sta bili v mojih zgodnjih najstniških letih kraljevska večerja. Ko je mati napovedala za večerjo gris, je to bila fantastična novica, vedel sem, da se zame dan ne bo mogel lepše zaključiti, sploh, če je bila doma na razpolago še čokolada v prahu. Lizal se je na koncu krožnik, niti ene pikice grisa ni bilo videti na izpraznjenem krožniku. ;)