Članek
Osnove kuhanja
Objavljeno Aug 08, 2014

Kaj pomagajo recepti, če pa ni osnov, kuharske knjige pa jih tudi ne vsebujejo, razen nekaj redkih, svetlih izjem. Začnimo z osnovami. In kaj so osnove? Ja pripomočki in sestavine. No potem pa še tehnike kuhanja, začimbe,...

Začnimo pri pripomočkih. Med pripomočke spada seveda tudi grelni objekt, no po domače štedilnik, no lahko tudi mikrovalovna pečica in pečica.

Mikrovalovno pečico predvidevam, da zna uporabiti vsak. Vstavimo tisto, kar hočemo pripraviti, v primerni posodi vanjo, pritisnemo gumb/e in čakamo da opravi sama. To je to.

Za peko v pečici je potrebno že več vaje. Vsaka pečica ne peče enako, pa še različne programe imamo. V receptu piše ponavadi na 180 stopinjah Celzija pečemo xy minut. Ta temperatura pomeni navaden program. Če uporabljamo ventilacijo, lahko za 10 ali 20 stopinj znižamo temperaturo za isti čas pečenja. Vendar jaz vedno uporabim navaden program, saj je najlažje. No novejše pečice pa imajo že programe, kjer najdeš v spominu kaj želiš speči in količino, ter ti sam program določi temperaturo in peko. Čisto enostavno. Sedaj potrebujemo pa samo še recepte in akcija se lahko prične.

Nazadnje pa pride na vrsto štedilnik. Poznamo štedilnike na drva, plin in elektriko. Tiste na elektriko lahko razdelimo na štedilnike s steklokeramičnim in indukcijskim kuhališčem. Tu velja opozorilo, da na indukciji ne moramo kuhati v vseh posodah, samo v tistih, na katere se prime magnet, čeprav je sedaj že veliko posod, ki so narejene za vse vrste kuhališč. Sedaj pa vas zanima kaj je kuhališče. Jaz si to predstavljam tisti del, na katerem lahko kuhamo.

Sedaj pa potrebujemo še pripomočke, ki nam bodo olajšali oz omogočali kuhanje. Najprej posoda. Če si sam/a, je dovolj ponev, kozica in malo večji lonec. Kozica je zame nižja posoda, z enim ali dvema ročajema (stric Google ve vse). Kakšna posoda viška pa tudi ne škoduje. Zelo prav pride tudi vok in žar ponev za peko na žaru tudi pozimi, vendar ni nujno potrebno. Potrebujemo tudi kuhalnico za mešanje, nož za rezanje in desko na kateri režemo. Kakšno plastično ali keramično posodo za mešanje. Mogoče sem pozabila še kaj, vendar to je skoraj vsa osnova. Potrebujete tudi posode v katerih bomo postregli skuhane jedi, torej krožnike, pribor s katerim bomo jedli, to so vilice, žlice in noži, ter kakšen kozarec in skodelice iz katerih bomo pili. No pri peki pa seveda pekač in valjar.

Zgoraj so osnovne stvari, vendar če kakšne stvari nimamo ni velika kriza, je pa dobro imeti. Sedaj pa bom naštela še stvari, ki jih lahko pogrešamo, nam pa olajšajo pripravo. Tu spadajo mali gospodinjski aparati (mešalniki, sekljalniki,...), cedila, metlice za stepanje oz šibe, penovke, pasirke, za peko modeli za mafine in pite, pa modelčki za piškote, pa še kaj bi se lahko našlo.

No. Zgoraj sem omenila, da so pripomočki in sestavine osnova. Preko pripomočkov sem vas upam, da srečno pripeljala, sedaj pa so na vrsti sestavine, pri katerih bi potrebovala nekaj ur, da bi vse naštela, pa še bi jih veliko pozabila, ali pa jih ne bi niti omenila, ker ne vem da obstajajo. Zato o sestavinah na hitro.

Vse sestavine naj bodo če je le mogoče sveže in lokalno pridelane, lahko tudi sami poizkusite kaj vzgojiti na svojem vrtu, na balkonu ali okenski polici.

Sestavine lahko razdelimo na:

- meso (divjih / domačih živali)

- ribe (morske / sladkovodne, morski sadeži)

- zelenjava / sadje (tudi oreški, žita,...)

Potem so tukaj pa tudi:

- jajca

- mleko

- med

to so proizvodi, ki jih dobimo od živali, ne da bi jih ubili.

Ter nenazadnje maščobe rastlinskega (sončnično, bučno, oljčno olje, margarine) in živalskega (iz mleka) izvora.