Članek
O pizzi in kvasu
Objavljeno Jul 27, 2014

Včeraj sem dobila nekaj vprašanj o pizzi in kvasu, da vas ne prikrajšam za odgovore bom tudi tukaj prilepila vprašanja in odgovore. Tukaj pa še razlaga kratic: V- vprašanje, DŽ- odgovor Dobre žlice

V: Ajde, bejba, daj mi nasvet okoli testa za pico. Grem na morje in rabim pomoč. Koliko sestavin za pekač, ki je v pečici? imela bom navadno pečico, ki je inštalirana v štedilniku.

Daj pomagaj, pliz.

Če ti seveda ni odveč.

: A potrebuješ recept za eno ali za več pek, ter kakšen recept si želiš, s kvašenim testom ali z jogurtovim testom?

V: tako navadno kvašeno testo, za en pekač, ki je v pečici, tisti tavelik, ki je že v opremi.

Za eno peko, pač pizzo, ki bi jo naredila recimo za en dan.

DŽ: Za koliko oseb? Tukaj sem pred časom delala pizze s sosedi, bili so 4 in uporabili smo pol kilograma moke, vsak pa je naredil svojo pizzo. Lahko uporabiš tudi pol manj, če se ti zdi po slikah sodeč preveč. Tu pa še povezava: http://kuharskedelavnice.blogspot.com/2012/07/delavnica-st-1-za-drugo-skupinico-7.html

VVidim, ja..... Jaz sem na pol kile moke dala eno kocko kvasa, na netu sem pobrala tak recept, v stilu, kvasa dajte kolikor želite, pa sem dala celo kocko.... Potem je cela pizza smrdela po tistem kvasu. OK, torej manj kvasa.:)

Kaj pa vzhajanje? Eni dajo testo vzhajat na toplo, drugi dajo testo za pizzo v hladilnik. Kje je tu fora? Ti daješ počivat, ali vzhajat na toplo?

Kakšno je pa jogurtovo testo?

Potem daš med moko še pecilni prašek in jogurt? Kakšno testo je potem to?

Da, ponavadi se da kocko na kg moke. Če hočeš, da ti vzhaja hitro, daš na toplo, če želiš da počiva in hočeš jo uporabiti čez čas jo daš v hladilnik. Jaz ponavadi vzhajam na toplem. Vendar je bolje, če želiš, da testo vzhaja hitreje, da daš pred pečico naprimer na stol kot v pečico, sedaj pa lahko daš kar ven na sonce. Pač deluje na principu toplota= hitrejše vzhajanje, vendar to samo do določene temperature, če je previsoka se vzhajanje zaustavi.

Je isto mehko kot kvašeno, vendar je hitreje narejeno, saj ne potrebuje vzhajanja. Pač v testo zamesiš 1 lonček jogurta in potem z istim lončkom odmeriš še 2 lončka moke, dodaš 1/2 pecilnega praška, 1/2 čajne žličke soli in 2 žlici olja. Ko je testo zamešano ga razvaljaš, daš na pekač, obložiš z nadevom in spečeš.

VNo hvala za tole.

Bom delala z vzhajanim testom, pol kocke kvasa. Upam, da bo tokrat užitno - prvič je bilo smrdljivo, tisti kvas se je vohal še potem, ko sem spekla. Nisem nek ekspert okoli kruhastih zadev. :)

: pol kvasa je dovolj, lahko da daš še malo manj, vendar mora vzhajati dalj časa in lahko daš tudi ta 12h ali še več v hladilnik ali na hladno vzhajat oz počivat. Kolikor vem, dajejo v pizzerijah zelo malo kvasa, vendar naredijo že zvečer testo, da ga uporabijo zjutraj.

Drugače pa ni za kaj, še drugič. Pa še to, če ti ostane preveč testa lahko iz njega spečeš kruh. Če me boš pa še kdaj rabila, pa me najdeš na: https://www.facebook.com/pages/Kuhanje-za-vse-starosti/270484269750327, ali pa na PW me poiščeš pod Dobra žlica. Tam bom naredila tudi objavo, kjer boste lahko spraševali vse kar vas muči glede kuhanja.

 

Hvala Nataša, tudi sama sem recept dobila od drugih.