Članek
Sladko, slajše, najslajše
Objavljeno Jul 27, 2014

Veliko vas je že slišalo za stevio, to je rastlina z zelo sladkimi listi, katero se uporablja za sladkanje. Listi so 100x (zasledila podatke od 30x do 300x) bolj sladki od sladkorja, vendar ne vsebujejo kalorij, zato ne redijo, primerni pa so tudi za sladkorne bolnike. 

Že drugo leto imam stevio tudi doma. Ker rastlina samo raste in da listov ne namakam samo v vodi, katero želim osladkat ali pa dodam čaju, sem se odločila, da bi pogledala kako se rastlino še drugače uporablja. Ugotovila sem, da se lahko naredi tinkturo ali ekstrakt. Naredila sem res malo količino in sicer zaradi dveh stvari, prva je, da nisem imela veliko listov, druga pa, da sem naredila samo poizkusno.

 

TINKTURA / EKSTRAKT STEVIE

steklen kozarec damo liste stevie, jaz sem jo natrgala, ter zalijemo zalkoholom (najbolje vodko, ker ima nevtralni okus, jaz sem uporabila domače žganje), tako, da prekrijemo z njim vse liste, pokrijemo in damo na toplo mesto za 24 do 36 ur, ter občasno pretresemo. Ko mine ta čas, precedimo v posodo, katero damo na manjši ogenj in izparimo alkohol, vendar moramo paziti, da ne zavre, lahko se delajo mehurčki, več pa ne. Izparevanje traja 20 do 30minut, najbolje pa je, da to delate do takrat, ko ne zavonjate več alkohola. Tinkturo prelijete v rjavo stekleničko s kapalko in hranite na hladnem in temnem mestu. Tinkturo uporabite za sladkanje namesto sladkorja.

 

Potek v sliki: