Članek
Cimet
Objavljeno Jul 27, 2014

Tokrat začimba, ki jo poznamo, vendar ne vemo o njej veliko, značilna naj bi bila za zimski letni čas, kaj pa v drugih letnih časih, mislite, da se ga ne sme uporabljat? No pa poglejmo.

Kaj je cimet?

Obstaja več različnih vrst cimeta, razlike med njimi pa niso majhne. V kuhinji se od nekdaj uporabljata pravi, t.i. cejlonski cimet, ali kitajski ali cimet cassia. Cassia je bližnji sorodnik pravega cimeta, ima bolj intentivno in ostro aromo, vendar pa ni tako okusen in je cenejši. Prav iz tega razloga je skoraj vse, kar poznamo v času globalne trgovine, cimet cassia.

Cimet je tropsko drevo iz družine lovorovk, ki zraste od 8 do 12m vosoko, vendar ga na plantažah gojijo večinoma kot monokulturo v obliki grmov, ki ne presežejo 2m. Kar poznamo kot začimbo in zdravilo, o katerem govorijo tradicionalne medicine, je v resnici podskorja, ki jo lupijo s poganjkov, starih leto do dve leti. Ta skorja nato 24h fermentira, potem pa z nje postrgajo zunanjo plast in olupijo notranjo. Dobljeno tanko skorjo nato izmenično zlagajo drugo na drugo in jo posušijo. Iz teh plasti na koncu zvijejo paličice, kot jih poznamo pri nas.

Kaj je v cimetu?

V pravem, cejlonskem cimetu se skriva čarobna aroma, ki spominja na plemeniti les, lovor in klinčke. Če smo dovolj senzibilni lahko v njem začutimo tudi pridih vanilije in pomarančne lupinice.

Znanstveni pogled na njegovo sestavo je manj poetičen. Ker je cimet zelo raziskan in opisan tudi v farmakopeji, so tudi njegovo sestavo zelo natančno proučili. Cimet vsebuje 4% eteričnih olj, med katerimi ima največji delež (60-75%) cinamadehid, sledijo benzaldehid in kuminaldehid, fenoli, med katerimi je najbolj pomemben evgenol (4-10%), metilevgenol, pinen, felandren, simem in kariofilen, evgenol acetat, cinamil acetat ter benzil benzoat in linalol.

Kako cimet deluje?

- ko zebe

- za boljšo prebavo

- pri diabetesu

- pri glivicah

- pri vnetjih

- pri revmi, artritisu in depresiji

- pri spolnih težavah

Morebitne nevarnosti pri uporabi?

Stranskih učinkov in toksičnosti za cimetovo skorjo ni. Opozorila veljajo le za cimetovo olje, ki je premočno, da bi ga nanašali na kožo ali uživali preporalno.

Uporaba v kulinariki

- jabolčni zavitek, mlečni riž, kompot, peciva

- ujame se skoraj z vsemi vrstami suhega sadja

- kuhano vino

- na Kitajskem, v Indiji, na Orientu - uporaba v kuhinji vse leto v sladkih in slanih jedeh, sestavina začimbnih mešanic

- kuskus s suhim sadjem, z jabolki, s cimetom in s sokom limone

- posujemo po mareličnih cmokih

- v mesnih jedeh, musakah, polnjenih paprikah, džuvečih, jagnetini, enolončnicah

- cimet posujte po sejtanu

- leča, buče, paradižnik, koreček, škampi, kozice

- zmešate v jogurt, puding,...

Gojenje

Cimeta res ne boste mogli gojiti, saj na naših tleh ne poznamo nič podobnega, kar bi ga lahko zamenjalo.

Dobro se ujame s/z...

... ingverjem, kardamomom, koriandrovimi semeni, kurkumo, kumino, klinčki, muškatom.

 

Povzeto po knjigi Ščepec rešitve