Članek
Citronka
Objavljeno Jul 27, 2014

Ponovno ena ne preveč poznana rastlina.

Kaj je citronka?

V slovenščini nekoliko okoren izraz marsikoga prej spomni na citronsko kislino, ki nosi komercialno ime citronka, ki pa z zeliščem nima veliko skupnega. Spet drugi rastlino prej prepoznajo po izrazu limonina verbena, marsikomu pa so morda bližja starejša poimenovanja, kot so loviža ali lojzek. Bolj kot poimenovanje je pomembno, da dišeče zelišče pobliže spoznamo, najbolje na svojem vrtu ali okenjski polici. Ljubitelji citronke pravijo, da jih je njen vonj uročil. Če se ne želite kar takoj začarati, jo le nežno pobožajte in vedeli boste, o čem govorimo. Odgovorila vam bo z nežnim in s svežim vonjem po limoni. Nekoliko bolj blag, a še vedno prikupno limonast, je tudi njen okus.

Citronka sodi v družino sporiševk, vendar pa je ne smemo zamenjati s sporišem, ki je grenkega okusa. Na svojihizvirnih rastiščih lahko zraste tudi do 2m visok grm. Prvotno izhaja iz Argentine in Čila, danes pa jo gojijo tudi v Sredozemlju.

Je grmičasta rastlina, njena višina pa je odvisna od starosti in podnebja. Ima suličaste liste, ki so značilno citronastega vonja. Cveti belo do rahlo rožnate barve.

Kaj je v citronki?

Glavni sestavini eteričnega olja, ki ga je pod en odstotek, sta sta aldehida citral in naral, vsebuje pa tudi geranial, limonen, karvon, dipenten, linalol, nerol in geraniol. V njen najdemo tudi flavonoide, glikozide, mineeralne snovi, čreslovine in grenčine.

Iz citronkinih listov destilirajo močno dišeče eterično olje, ki ga uporabljajo za aromatiziranje v živilski industriji in v parfumih. Posušeni listi so primerni tudi za dišeče potpurije in odišavljanje perila. Liste uporabljajo tudi za izdelavo dišečih sveč.

Kako citronka deluje?

- na živčevje

- na prebavo

- očiščevalno

- na kožo

- na dihala

- na ostalo (lajša težave pri vrtoglavici in šumenju v ušesih)

Morebitne nevarnosti pri uporabi

- v količinah običajnih za prehrano, je uživanje citronke povsem varno

- čaj: 5-30g listov citronke, prelijemo z 1l vrele vode, pustimo stati 10-15min, čez dan spijemo 2-5 skodelic

- daljše obdobje uživanje čaja lahko izzove prebavne težave

- pretirana uporaba citronke povzroči draženje želočne sluznice in ledvic

- eterično olje je fotosenzitivno, oljni izvleček (absolut) je varen za uporabo na koži

Uporaba v kulinaiki

- kjer bi dodali limonin sok, kis ali belo vino lahko dodamo citronko

- citronka je od vseh rastlin, ki dišijo po limoni najmočnejša, zato jo je potrebno uporabljati zmerno

- marinada za piščančje meso, ribe

- dodamo jo gobam

- rižu ali leči namesto peteršilja dodamo lističe citronke

- primešamo v kefir, jogurt, skuto ali solatne prelive

- za kompot

- se prileže sladkim in slanim jedem

- sesekljane lističe dodamo hladnim napitkom, sadnim kupam, sladoledom, v testo ali nadeve za peciva

- za čaj

- aromatiziramo kis in olje, namakamo v vinu ali žganju

- aromatiziramo navadno vodo tako, da pustimo vejico v njej stati 2-3ure

Gojenje

Citronka potrebuje vsaj 6h sončne svetlobe dnevno in prst s pH 6,5. Rada ima odcedna, vendar s hranili bogata tla. Potrebuje vlago, vendar ne mara imeti "mokrih nog", zato voda naj ne zastaja. S pobiranjem vršičkov spodbujamo rastlino, da se lepo razraste.

Kljub temu da naše zime verjetno ne bo prenesla, jo lahko vse leto gojimo na vrtu, pozimi pa jo prenesemo na toplo. To storimo tako, da jo presadimo v večji lonec (premeravsaj 30cm), ki ga postavimo v svetel prostor v katerem je 5-10 stopinj celzija. V takih razmerah pogosto odvrže liste. Zalivamo jo zelo malo. Spomladi spodbudimo rast tako, da jo zalivamo z mlačno vodo. V rastlinjaku s temperaturo nad 15 stopinj Celzija ostane rastlina vso zimo zelena.

Dobro se ujame s/z...

... baziliko, janežem, pehtranom, poprovo meto in sivko.

Povzeto iz knjige Ščepec védenja

Citronka lani

Citronka letos (odvrgla vse liste, vendar preživela)

Lani mi je tudi zacvetela, tako zgleda cvet citronke