Tokrat začimba, ki ne raste pri nas. Nekateri bi rekli, da ni začimba. No, torej poglejmo kaj sploh je.
Kaj je vanilija?
Vanilija sodi v družino orhidej, je ovijalka s koreninami v tleh in je edina orhideja z užitnimi plodovi. Na svetu so najbolj zastopani trije kultivarji:
1a) Burbonska vanilija
1b) Mehiška vanilija - enaka vrsta kot Burbonska, ki raste na svojem avtohtonem rastišču
2) Vanilija s Tahitija
3) Zahodno-indijska vanilija
Kot plezalka vanilija razvije 9 - 15m dolge poganjke. Po tretjem letu začne cveteti in takrat šelelahko iz oplojenih cvetov zrastejo njeno sadeži- vanilijevi stroki. Kljub temu, da je vanilija dvospolna rastlina, mora priti cvetni prah s prašnikov na pestič in sicer je treba prebiti membrano, ki ločuje ta dva organa. Cvetovi trajajo le en dan, so zelo globoki in ozki in morajobiti oprašeni zjutraj, čeželimo, da se razvijejo stroki.
Pri vaniliji je opraševanje ključna težava, saj le v domačem okolju Mehike to nalogo opravljajo kolibri in posebne čebele. Nasadi, ki rastejo drugje, so odvisni od ročnega opraševanja, ki ga izvajajo s posebnimi zašiljenimi bambusovimi palčkami.
Odvisno od različnih pogojev stroki zorijo od pet do devet mesecev, nato jih takoj na začetku zorenja, koso še zeleni oziroma rahlo rumeni oberejo.
To je šele prvi polčas v tekmi za čudovito aromo vanilije.
Kaj je v vaniliji?
Tisto, po čemer prepoznamo vanilijo, je snov vanilin, ki vanilijo daje značilno aromo in vonj. Druga komponenta je eterično olje piperoval, ki prispeva h kompleksnosti vonja.
Kako vanilija deluje?
- začimba za razvajanje brbončic
- ima afriodizične moči
- blagodejno deluje na živčevje in je "tonik za možgane"
- protistrup za določene vrste strupov
- pomoč pri vročičnih stanjih
- eterični vonj za sproščanje in dvig razpoloženja
Morebitne nevarnosti pri uporabi
Vanilija je relativno netoksična. V velikih količinah lahko povzroči glavobol in nespečnost, če jo uživamo zvečer.
Uporaba v kulinariki
- damo v med in sladkor cel strok za 14 dni in ga tako odišavimo, ko porabimo tak med ali sladkor lahko ponovno uporabimo iste stroke
- naredimo vanilijin izvleček
- nepogrešljiva pri sladkih jedeh, pecivih, sladoledih, kremah,...
- odišavimo z njo pijače
Gojenje
ni primerna za gojenje na našem področju
Celo pri nakupu vanilijevega sladkorja morate biti pozorni, saj večina prodaja le sladkor z umetno aromo vanilije in v sestavi ni niti grama prave vanilije.
Če je na izdelku napisano "aroma vanilije", potem imate opravka s sintetiziranim vanilinom. Le ekološko certificirani izdelki morajo uporabiti naravno vanilijo.
Namesto umetno odišavljenega vanilin sladkorja raje pripravite svojega. Dve palčki zadostujeta, da odišavita kilogram fruktoze, sladkorja ali medu.
Povzeto po Ščepec rešitve
Vanilijina stroka
Stroka od blizu, tu se vidi tudi malo semen že na zunanji strani
Prepolovljen strok
Vanilijina aroma se izdeluje
Semena vanilije na dnu kozarca
Že narejena vanilijina aroma.
Jul 27, 2014