Članek
Luštrek
Objavljeno Jul 27, 2014

Zadnjič je nekdo rekel, da je lovor- lover. Da temu ni tako spodnji članek. Knjige iz katerih je izpisano so citirane. 

V knjigi ABC kuharstva in prehrane piše o luštreku to:

Korenina in listi dajejo značilen, močan okus.

Uporabljamo ga za juhe, omake, solate, enolončnice.

Zaradi intenzivnega vonja ga moramo uporabljati v manjših količinah.

Drage dame, čas je, da vam predstavimo popolnega ljubimca, pripravljenega, da vam služi na vrtu in kuhinji, da vam nežno masira stopala ter vas neguje tudi v kopalnici. Lahko mo po domače rečete "ljubček" ali kar uradno, luštrek.

Kaj je luštrek?

Je trajnica iz družine kobulnic, ki zraste od 1,3 do 2,5 metra visoko in cveti od junija do avgusta. Uporabna je cela rastlina. Listi, stebla, plodovi in tudi korenina, ki jo lahko izkoplejmo tretje leto in je uporabna v medicinske namene, kot začimba ali za izdelavo grenčic.

Kaj je v luštreku?

Vonj in okus luštreka le težko zamenjamo s katero drugo rastlino. Za močno aromo so krivi ftalidi, ki predstavljajo 70% vseh sestavin eteričnega olja luštreka. V manjših količinah so prisotni še terpeni, hlapne kisline in kumarini.

Vonj in okus svežih lističev spominjata na morsko sol, kvas, zeleno, peteršilj, nekoliko tudi na agrume. V nemškem govornem območju luštrek pogovorno imenujejo tudi Maggi Kraut, saj njegov vonj močno spominja na priljubljene juhe Maggi. Zato ne preseneča, da je to predvsem jušna začimba.

Kako luštrek deluje?

- za prebavo

- za razstrupljevanje

- za spolno slo

- za sečila

- za srce

- za kožo

Morebitne nevarnosti pri uporabi

- ne uporabljamo ga, če ledvice ne delujejo več

- ne uporabljamo ga med nosečnostjo, saj lahko povzroči splav (opozorilo se nanaša na korenine, ker so posebej močne)

- previdna uporaba na koži- lahko povzroči fotosenzitivnost

Uporaba v kulinariki

- Je zelo močna začimba, zato jo dodajamo v manjših količinah vsaj 10 minut pred koncem kuhanja.

- Dobro se ujame s korenovkami, gobami, stročnicami in razhudniki.

- Luštrek se zelo dobro ujame tudi z mesnimi jedmi, predvsem pa je nepogrešljiv v juhah in enolončnicah.

- Če ga dodamo smetani, skuti ali siru, mu ti odvzamejo nekaj ostrine in jo harmonično vpletejo v svojo teksturo.

- Za nekoliko drugačno solato lahko z nekaj sesekljanimi lističi oplemenitimo običajen solatni preliv.

- Ali pa pripravimo pesto iz luštreka, peteršilja, sveže špinače in mandljev.

- Ker je po okusu podoben močni konvencionalni jušni osnovi (Maggi, Vegeta,...), le da ne vsebuje glutamatov, ga lahko uporabimo kot ojačevalec okusa v zelo širokem spektru jedi. Le pretiravati ne smemo, saj ga je hitro preveč.

- Korenine olupimo in vložimo v kis ali posušimo in dodamo v enolončnice.

- Seme posušimo in zdrobimo in dodamo v kruh, posujemo po krompiru ali dodamo v solatne prelive.

Gojenje

Luštrek potrebuje polsenčno mesto in vlažna, s hranilnimi snovmi bogata tla. Zaradi korenin in precejšnje velikosti rastlina vcvetličnem loncu ne more obstati več kot leto dni.

Zanj morate rezervirati kar precej prostora, saj bo hitro naredil grm obsega vsaj pol metra.

Ker močno izčrpava zemljo,ga je po nekaj letih dobro prestaviti na novo, dobro pognojeno zemljo.

Najlažje ga je zasaditi tako, da vam nekdo, ki ga ima, da koreninske podtaknjence. Lahko pa sveže seme posejemo pozno poleti.

Liste trgamo kot pri zeleni. Sredico pustimo pri miru, pobiramo pa zrele zunanje liste.

Dobro se ujame s/z...

... čilijem, česnom, koprom, kumino, lovorjevim listom, origanom, peteršiljem, drobnjakom, timijanom, binovimi jagodami.

Več o luštreku pa lahko preberete v knjigi Ščepec rešitve. Tu sem naredila samo kratek povzetek iz knjige. Prav tako lahko o njemu preberete tudi v drugi knjigi z naslovom Ščepec vedenja.