Članek
Preko vseh meja
Objavljeno Jul 27, 2014

Ja, čuden naslov, ki ne spada ravno h kuhanju. Ali pač? Preko vseh meja greš lahko tudi pri kuhanju in sicer, ko kuhaš jedi iz celega sveta, ali pa iz sestavin in začimb ustvariš nove okuse jedem, ki jih dobro poznaš. Preko vseh meja greš lahko, če se ne džiš osnovnih načel in odkrivaš nove stvari. In ko greš preko vseh meja si ti. Ja, tako je. Ko kuhaš preko vseh meja se ne moreš zanesti na nikogar drugega, samo nase in takrat spoznaš sebe in koliko si upaš.

Kaj če bi fižolu in testeninam, jedi, ki ji pravimo v Sloveniji Pašta fižol, Fižolova juha ali Fižolova mineštra dodali curry? Kaj bi nastalo? Nova jed, ali jed novih okusov in barv. No, na sliki spodaj je taka jed. Kako bi jo ocenili?

Pa če bi v to jed dodali kot začimbo poleg lovorjevega lista tudi limonsko travo?

Ja, nastane nekaj takega kot na sliki zgoraj. Ter za zaključek spet nekaj poznanega in zelo uporabljenega, vendar ne kot dekoracija tej vrsti hrane. Bučno olje samo. Da, prav ste prebrali, bučno olje.

Za konec pa še recept čuda zgoraj.

Na olivnem olju prepražimo čebulo, dodamo curry v prahu, ter vse skupaj pražimo. Dodamo koriander, kardamom, limonino travo, muškatni cvet, lovorjev list, ter zalijemo s kuhanim fižolom skupaj s tekočino. Vse skupaj razredčimo z vodo, solimo, dodamo testenine in skuhamo. Ko so testenine mehke je jed končana. Ko dajemo jed v krožnike pazimo, da ne zajamemo lovorovega lista ali limonine trave, lahko predhodno odstranimo. Po želji pokapamo z bučnim oljem.

Klavdija Hiti