Članek
Trnovska zelišča
Objavljeno Jul 27, 2014

Do zelenjave, začimb in sadik pridemo lahko tudi na tržnici. Tokrat vam predstavljam Trnovska zelišča, ki se s pridelavo zelenjave, začimb in zelišč ukvarjajo že 70 let. Več od njih izveste v spodji objavi.

 

Pozdravljeni. V uvodu sem omenila, da se s pridelavo zelenjave ukvarjate že 70 let, kar je dolga tradicija. Zakaj ste pričeli s proizvodnjo zelenjave in zelišč? Kaj ste pričeli gojit prej, zelenjavo ali zelišča?

Najmanj 70 let. Nadaljujemo tradicijo in recepte naše babice, ki je bila trnovska pridelovalka in prodajalka zelenjave (na spodnji sliki).  Izraz branjevka za njih ni veljal in so ga smatrale za žaljivega, ker niso preprodajale, ampak so prodajale pridelke lastne pridelave, včasih tudi od kakšnega soseda.  Znane so bile po solati ljubljanska ledenki, ki so jo imenovale 'ajsarca', ki se je pridelovala spomladi in jeseni, čez poletje pa so ponudile 'parizarco' ker ni šla tako hitro v cvet. Obe ohranitev obeh sort se trudimo še vnaprej. Zgodaj spomladi so pridelovale tudi berivko (solato, ki se reže), pa radič solatnik, špinačo, pa slastne rdeče redkvice in kolerabice. Jeseni pa so prodajale kapusnice, pa endivijo in zimsko solato. Na svojih vrtovih so znale umno gospodariti, večkrat so na isti gredi gojile tudi tri različne zelenjave, ki so jih glede na različno rastno dobo pobirale tako, da niso motile drug drugega. To potrjuje tudi rek ene od njih, ki je izjavila: » Po eni gredi greš gor in imaš kosilo, po drugi dol imaš pa večerjo.«

Začimbe so v njihovi prodaji predstavljale le manjši del, pretežni del je bil zelenjava in solata v velikih količinah (oskrbovale so šole, gostilne, vrtce). Baziliko npr. so večinoma uporabljali, šele ko je šla v cvet in jo uporabljali posušeno.

 

Živite na obrobju Ljubljane, v Trnovem. Zaradi tega, predvidevam je nastalo tudi to ime, Trnovska zelišča. S čem vse se še ukvarjate in kaj gojite, poleg zelišč in zelenjave?

Vse leto ponujamo sadike zelenjave, predvsem pa sadike zelišč in začimb. Od sredine marca do konca novembra je možno dobiti sezonsko gojeno zelenjavo in sveže rezana zelišča. Poleg običajnih zelišč je vedno na voljo pehtran in koriander, stranke navajamo na uporabo stevije in citronke,  po naročilu pripravimo tudi redkeje uporabljana zelišča kot so mačja in jagodna meta, vinska rutica… Večino leta je mogoče dobiti tudi sveže koprive.

Že nekaj let od oktobra dalje ponujamo tudi bodičaste čajote letos pa poskušamo gojiti tudi gladke čajote. Od julija do oktobra ponudimo tudi različne sorte paradižnika (avtohtono volovsko srce in roza paradižnik, pa različne oblike in barve drobnih paradižnikov).

Zasledila sem, da je zelenjava sezonska, kaj to pomeni in kaj to pomeni za vas, ste mogoče čez zimo, ko ni zelenjave brez pridelkov za prodajo?

Ker nimamo ogrevanih rastlinjakov, pozimi prodajamo samo zimsko zelenjavo (motovilec, blitvo, špinačo, rukola) po predhodnem naročilu. Začimbe v večini pozimi počivajo in jih zato ne moremo ponuditi.

Kako se vaši pridelki razlikujejo od drugih?

Predvsem pri sejanju, pa tudi drugih opravilih se  držimo setvenih predpisov Marije Thun. Gnojimo z naravnimi gnojili (bogatin), v letošnjem letu preskušamo gnojenje s kompostnim čajem,  v času tvorbe plodov so naše plodovke deležne gnojnice iz kopriv in gabeza.  Pri zaščiti rastlin se poslužujemo pripravkov na osnovi efektivnih mikroorganizmov in doma narejenih naravnih pripravkov. Plevela se lotevamo z motiko, polžev lazarjev, ki so pri nas velika nadloga, pa  se lotevamo s pobiranjem, letos jih bomo skušali pregnati škropljenjem z njihovim pepelom.

Rastlinam se posvečamo z ljubeznijo, da bi bile v užitek in v korist zdravju ljudem, ki jih uživamo.

Pred časom sem pri vas kupila sadike začimb, cvetače in paprike. Katere sadike se dobi sedaj pri vas, da ni še prepozno, da jih vsadimo v zemljo?

 Za plodovke je čas sajenja v osrednji Sloveniji že mimo, sedaj sejemo in sadimo še vse vrste solat (kristalka, endivija), radičev, sadimo še zimski por, konec junija in začetek julija se sadi brokoli in cvetača za jesensko rabo, pa pozno zelje, poleti pa še kitajsko zelje pa rumena koleraba. Vseskozi pa lahko sadite začimbe bodisi v lončke ali v zemljo.

Kaj pa zelenjavo, že imate kakšno zelenjavo na prodaj?

Kmalu bodo na voljo paprike, feferoni, kumare, jajčevci in paradižniki, pa seveda ljubljanska ledenka.

Začimbe in zelišča imate v posodah in rezano, kakšna je razlika in kaj ljudje kupujejo več?

Zelišča imamo posajena v lončke ali sveža. Nekatere zelišča so trajnice in jih posadite enkrat pa jih imate lahko vrsto let. Nekatera zelišča so sicer enoletnice, vendar če jih nekaj pustite, da se razsejejo, se bodo obnavljala sama (šetraj, koper, krebuljica). Letni majaron in bazilika pa sta enoletnici in jih moramo posejati vsako leto sproti.  Šopki svežih začimb so namenjeni takojšnji uporabi ali za sušenje. Letos bomo v jesenskem času ponudili tudi sušena zelišča.

Kje vas lahko ljudje najdejo? (intenet, tržnica, doma?, fb,...)

Na spletni strani www.trnovskazelisca.si

Na facebooku: Trnovska zelišča

In na twitterju: trnovskazelisca

Gmail: trnovskazelisca@gmail.com

Telefon 031-82-1616 (Jani-prodaja), 041-905-704 (Polonca)

 

Bi še kaj povedali, kar vas nisem vprašala, vendar je pomembno, da ljudje zvedo?

Vsem, ki razmišljate, da se vzgoja lastne zelenjave ne izplača naj rečemo tole: Rastline, ki ste jih ljubeznivo vzgajali, vam bodo to ljubezen energijsko povrnile in pomagale ohranjati vaše zdravje in dobro počutje. In občutek, da poustvarja delček narave je božanski in sproščujoč. V naravi je moč. Ker imamo radi narav(n)o. TRNOVSKA ZELIŠČA

Hvala za odgovore in srečno.