Članek
Lovor
Objavljeno Jul 27, 2014

Vikend sem preživela ob morju, kjer je veliko mediteranskih začimb/zelišč. Ena izmed njih je tudi lovor in ker je pogovor stekel ravno o njemu, bo prvi na seznamu. 

Kaj je lovor?

Lovor je trajnica izdružine lovorjevk. Naravno se pojavlja v Mali Aziji in na Balkanu, razširjen je na celotnem območju Mediterana. Zanimivo je, da je večina rastlin iz te družine strupenih, le nekaj jih je užitnih in samo pravi lovor je dragocena in zdravilna začimba. Na srečo pravi lovor prepoznamo po plemeniti aromi, ki se sprosti, ko med prsti premečkamo njegove liste.

Kaj je v lovorju?

V njegovem eteričnem olju so med drugim cineol, ki je značilen za evkaliptus, evgenol, metilevgenol, ki sta tudi v klinčkih in cimetu, linalol, ki je v kardamomu, ter geraniol. Vse navedeno skupaj tvori zelo prepoznavno in edinstveno aromo, ki je ne moremo zamenjati z nobeno drugo začimbo.

Kako lovor deluje?

- za več svetlobe in toplote

- za boljšo prebavo

- za splošno krepitev zdravja

- za omejitev patogenih bakterij

- za lepoto

- plodovi proti driski

Morebitne nevarnosti pri uporabi

- uporaba lovorja ni priporočljiva med nosečnostji

- lovorjevo olje lahko pri nekaterih povzroči draženje kože

Uporaba v kulinariki

- za lažjo prebavo

- pri sladkih jedeh (kuhamo v mleku za mlečni riž, na koncu ga odstranimo)

- pri vlaganju

- v shrambi in v prostoru (za aromatiziranje hrane, odganja črve in molje)

- na koži (eterično olje zmešano z dugim oljem za masažo)

-> Lovorjev list kuhamo nezdrobljen in vzamemo ven pred pasianjem. Njegove konice so tako ostre, da lahko porežejo prebavila, če bi košček zaužili.

-> Lovor je edina začimba, pri kateri ne nabiramo mladih listov, temveč lanskoletne, ki imajo več arome. Lovor je izjema tudi po tem, da so posušeni listi boljši od svežih. Sveži vam lahko pogrenijo jed, suhi pa razvijejo posebno sladko aromo.

Gojenje

Lovor lahko gojimo v krajih brez močnejše zmrzali. V nasprotnem primeru ga gojimo kot posodovko, ki jo pozimi umaknemo v neogrevan svetel prostor. Res pa je, da aroma in zdravilne učinkovine prostorastočega lovorja niso primerljive s tistim, kar lahko vzgojimo v posodi.

Dobro se ujame s/z...

... šetrajem, česnom, majaronom, origanom, peteršiljem, timijanom, žajbljem, brinom.

Povzeto iz knjige Ščepec rešitve


				Moj lovor zgodaj spomladi. Gojim ga kot lončnico.

Klavdija Hiti