Članek
Veganske in vegetarjanske jedi v slovenski kuhinji
Objavljeno Jul 27, 2014

Tokratni članek sem se odločila napisati, ker sem včeraj s prijatelji vegani govorila o tem, katere so Slovenske tradicionalne jedi, ki pa so obenem tudi vegetarjanske in veganske. Mislila sem si, da bo to lahka naloga. Ker sem sama notranjka in poznam samo jedi iz naših koncev, ter malo primorskih jedi, ter so ostale jedi bolj ali ne zame neznane sem pričela z iskanjem na spletu.

Najprej odprem wikipedijo. Standard, a ne? No tukaj sem dobila Seznam slovenskih narodnih jedi.

Potem sem našla debato o tradicionalnih jedeh tudi na Kulinarika.net. Res, da ne spada ravno v to objavo, se mi zdi zanimivo branje. Povezava do objave je tukaj.

Zadnja zanimiva objava pa se nahaja na slovenija info, kjer je 170 razpoznavnih in značilnih slovenskih jedi. Seznam jedi najdete tukaj.

Nazadnje sem v roke prijela knjigo Samostanska kuhinja, katere avtorja sta Boris Kuhar in Jože Mlinarič. V njej je opisana prehrana kartuzijanov in jedilniki žičkih menihov v pvi polovici 18. stoletja.

Sedaj se mi poraja vprašanje, ali so tudi jedi omenjene v tej knjigi, tradicionalne jedi. Ali so tradicionalne jedi tiste jedi, ki so jih jedli kmetje v času revščine, ali jedi, ki so jih jedli gospodje? Kaj so sploh slovenske tradicionalne jedi? Tiste jedi, ki so jih kuhali nekoč ali tiste, ki jih kuhamo sedaj? Kdor bo prebral debato na Kulinarika.net, bo videl, da je ravno to tema pogovora. Tam so na koncu prišli do ugotovitve, da so tradicionalne jedi, tiste jedi, ki so narejene iz sestavin, ki uspevajo na našem področju, torej v Sloveniji. Tudi glede besede tradicionalen je bilo govora, in sicer je na strani 4 razlaga besed tradicionalen in tipičen (Kulinarika.net). Najbolje je uporabiti slovenska jed, samo tudi to ni, ker nekatere jedi pripravljajo samo v eni pokrajini, druge v drugi. Tukaj je čista in popolna zmešnjava. Mogoče pa sem izbrala pravi naslov, ki je ... jedi v slovenski kuhinji. Naj povem, da sem naslov izbrala in ga napisala veliko prej, preden sem pričela z brskanjem po spletu. Ja, bolje biti nevtralen, kot narediti velik kiks.

Sedaj pa moram napisati še nekaj kar se nanaša na naslov. Ja gremo najprej pogledati med recepte v zgoraj omenjeni knjigi Samostanska kuhinja. Predvidevam, da bo tukaj nekaj za vegane in vegetarjance, saj v samostanih niso smeli jesti mesa, no vsaj ti ne, ki so opisani v knjigi. Najdimo nekaj zanimivih receptov. Odprem na slepo v delu knjige kjer so recepti in takoj dobim zanimiv recept Beluši z žafraniko, ki je veganski recept, če ga kdo želi ga pretipkam. Nadaljujem z iskanjem zanimivih receptov Kruhovi cmoki, no saj kruhove cmoke tudi mi jemo, ti so seveda brez mesa, vsebujejo pa maslo, mleko in jajca. nadaljujem z iskanjem, ter najdem Pražena jabolka, ki na žalost vsebujejo maslo, potem pa šok Žabja obara. Ali tudi to obstaja? Tudi žabe so jedli? Noro. Potem brskam še malo naprej in najdem jedi s polži. No, to pa ni več zame pa tudi ne za to temo. No, da napišem še nekaj jedi, ki so jih jedli tudi izven samostanskih zidov, no upam na to. To bi bili lahko Ajdovi štruklji s skuto, Ješpenjevi štruklji, Rižota s koprivami, ter še nekaj jedi. No, zgleda, da so v samostanih dobro živeli in dobro jedli. No naj napišem jedilnik: 1. juha, 2. jajca, 3. bober v omaki, 4. žganci, 5. artičoke. Ja, jedli so tudi vidre, bobre in želve, saj te živali niso imeli za živali ampak ribe, katere so smeli jesti.

No, da sedaj pa pogledamo še na ostale sezname. No, mislim, da se najde na njih kar nekaj vegetarjanskih jedi, ali pa jih spremenimo v vegetarjanske z odvzemom ali spemembo ene izmed sestavin, ponavadi zabele. Veganske so večinoma juhe, mineštre, enolončnice, nekatere krompirjeve jedi, mogoče bi se našlo še kaj.

Naj naredim zaključek. Tako kot v preteklosti, tako sedaj, imamo na svojih jedilnikih lahko mesno ali vegansko hrano, ki je lahko tradicionalna, ali samo slovenska, lahko pa je naša unikatna. Vsak lahko ustvari novo jed, vsak lahko je, kar želi, ter ne vsiljuje svojega mnenja drugim, saj je v kuhinji dovolj prostora za vse ideje. Dober tek vsejedcem, vegetarjancem, veganom, presnojedcem ali ničjedcem! 

Klavdija Hiti