Članek
Uvod v spoznavanje začimb in zelišč
Objavljeno Jul 27, 2014

Vsi na veliko uporabljamo besedi začimba in zelišče, vendar nikoli ne vemo točno kaj to je in kako se loči eno od drugega, ter za kaj se uporabi eno in za kaj drugo. 

Začimbe so plodovi, semena, korenine in korenike, gomolji, cvetovi, lubje, stebla, čebule, ter vse kar je podobnega. Zelišča pa so tiste rastline, kjer uporabljamo večinoma liste in njihova stebla ne olesenijo. Sama razumem tako , da listi so zelišča oziroma dišavnice, vse ostalo pa so začimbe. No, saj sem vedela, zakomplicirano stvar sem namesto, da bi jo razložila še bolj zakomplicirala, ampak taka pač sem.

Da pa boste bolje razumeli, še povezava iz Wikipedije o začimbah in o zeliščih

Pred časom sem bila na eni kuharski delavnici, kjer sem kuharja vprašala, kako vemo, v katero jed dodati katere začimbe. Odgovor je bil preprost, vendar si ga nisem čisto zapomnila, ga bom pa povedala s svojimi besedami. Če kuhamo morske jedi, začinimo z začimbami, ki rastejo ob morju, če kuhamo celinske jedi, začinimo s tistimi začimbami, če kuhamo indijske jedi, začinimo z indijskimi začimbami. In tega se držim, no razen danes, ko sem riž naredila z indijskimi začimbami, omako pa s celinskimi, vendar skupaj na krožniku je bilo kar užitno. Vendar v eni jedi ni potrebno mešati tako limonine trave kot rožmarina, ker ne paše. No, tudi ta kombinacija se bi lahko znašla pri meni in sicer pri ribah. Drugače pa, začimbo ali zelišče poizkusi in povonjaj,ter če ti ustreza aroma, potem daj v jed, če ti v tistem trenutku ne ustreza, je ne dodajaj. Eksperimentiraj in uživaj. Kmalu pa več o začimbah in zeliščih, in sicer tako, da bom sčasoma počasi, eno po eno opisala s pomočjo knjig seveda, čimveč začimb in zelišč oziroma bolje rečeno dišavnic.

Klavdija Hiti

Fajn zgleda, kul