Slovenska filharmonija je objavil/a objavo Vokalni 5
14:22
Oseba V Fokusu je delil/a objavo objavo: Ukradeno bo vrnjeno
14:14
Oseba V Fokusu je delil/a objavo objavo: Ukradeno bo vrnjeno
14:13
V Fokusu je objavil/a objavo Ukradeno bo vrnjeno
14:13
Slovenska filharmonija je objavil/a novo fotografijo
13:32
abram1b2 Cej je objavil/a novo fotografijo
12:39
11:23
Oseba denis plavcak je začel/a spremljati Poljčane, moje mesto in 1 ostalih zidov
10:43
09:51
Zim Zelen je komentiral/a na Volkalica
09:12
09:10
Radmila Čučak je komentiral/a na Volkalica
08:47
Zim Zelen je komentiral/a na Volkalica
08:35
Zim Zelen je komentiral/a na Volkalica
08:33
Radmila Čučak je komentiral/a na Volkalica
08:31
08:26
Darja Zemljič

Prijatelji

ziliute88edita editaKmečki glasAlen  OsenjakVlasta KunejMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaBarbara RemecKristijan  HrastarDragica Heric
Evropejci morajo za zaščito podnebja jesti manj govedine
 

Evropejci morajo jesti manj govedine in zaužiti manj mlečnih izdelkov, če želi EU doseči svoje podnebne cilje, je pokazala študija švedskih raziskovalcev,ki je bila objavljena v reviji Food Policy. Kmetijstvo ustvari deset odstotkov vseh izpustov toplogrednih plinov v EU, navaja portal Euractiv, ki je študijo povzel.

Če želijo članice EU zadostno prispevati h globalnemu cilju omejitve dviga temperature na dve stopinji Celzija do konca stoletja, bodo morale globoko zarezati v izpuste toplogrednih plinov iz kmetijske pridelave kaže študija,  objavljena v reviji Food Policy. Izvedli so jo raziskovalci s tehnične univerze Chalmers in švedskega inštituta za tehnične raziskave.V kmetijstvu nastajata predvsem dva toplogredna plina: metan, ki izhaja iz prebavnih procesov živine in shranjenega gnoja, ter didušikov oksid iz dušikovih gnojil. Na Švedskem izpusti toplogrednih plinov iz predelave  mlečnih izdelkov in kmetijstva predstavljajo okoli četrtino vseh emisij. Če želi Švedska doseči cilje, zastavljene v okviru EU, bo morala te izpuste do leta 2050 znižati za 75 odstotkov. To pomeni, da bi morali potrošniki zmanjšati uživanje govedine in mlečnih izdelkov. Raziskovalci pa ob tem kmetom tudi svetujejo, naj dvignejo učinkovitost kmetijske prireje. Po optimističnih ocenah lahko tehnološki napredek izpuste zmanjša za skoraj 50 odstotkov. Ena od rešitev je tako boljše pokritje gnoja, tovarne bi lahko z boljšo tehnologijo prepolovile izpuste iz proizvodnje gnojil. 

Darja Zemljič
Darja Zemljič
Objavil/a 2016-03-02 12:39:06 (Mar 02, 2016)

ZADNJE OBJAVE

close_btn