Članek
Počivalškovi brezdavčni posli
Objavljeno Oct 16, 2016

Kakšen zgled nam dajejo politiki, ki s svojimi početji v javnosti puščajo močne dvome. Slab, brez dvoma. Npr. Donald Trump, ki so mu pred kratkim razkrili kako je izkoristil luknjo v ameriških zakonih in je zaradi poslovnih izgub v letu 1995 bil oproščen plačevanja davkov v naslednjih 18 letih. Še več, bil je upravičen celo do državne pomoči. Ki jo v resnici ni rabil, s premoženjem vrednim 3,7 milijarde dolarjev zaseda Trump 156 mesto med najbogatejšimi Zemljani.  Zdaj bi rad bil predsednik Amerike in Američanom razlagal, kako morajo plačevati davke državi.

Ministra Zdravka Počivalška bi morali iskati precej nižje na lestvici  bogatunov a s Trumpom ima kot kaže tudi kaj skupnega.  Oba sta biznismena, ki sta se podala v politiko in v obeh primerih ne manjka dvomov, da je njuno predpolitično početje bilo brezmadežno. S Trumpom in njegovimi se ta hip ukvarjajo Američani, meni pa je v oči padla čudna poslovna logika našega ministra.

Se spomnite dogajanja iz leta 2014 povezanih z družbo Bioto, ki ima v lasti okrog 6 odstotkov delnic Term Olimia. Takrat je namreč na dokaj čuden način minister Zdravko Počivalšek, ob odhodu v vlado prodal svoj lastniški delež v družbi Bioto, posredno je torej prodal delnice Term Olimia.  S tem poslom je minister Počivalšek prislužil slabe tri tisočake, kar ustreza vrednosti njegovega lastnega deleža v osnovnem kapitalu družbe. Tako je ravnal minister, čeprav je že knjigovodska vrednost delnic družbe Bioto bila takšna, da bi lahko v žep  brez težav spravil 200 tisoč evrov. Zakaj jih ni? O tem so pisali v častniku Dnevnik in se spraševali ali ni šlo v resnici za navidezno prodajo.

Zakaj bi namreč kdorkoli pameten prodal nek lastniški delež v podjetju in se pri tem, brez pravega razloga, odpovedal zaslužku vrednem 200 tisoč evrov. Porajajo se številna vprašanja in dvomi. Je morda slabo ocenil svojo poslovno priložnost? Smešno kajneda. Je kupčija v resnici opravljena z denarjem iz črnih fondov in je uradna prodaja le formalno kritje nelegalno opravljenega posla??? Zakaj bi to počel minister Počivalšek? Recimo, da bi se s tem lahko minister izognil plačilu davkov. Je potem primeren za ministra??? Ali pa je »navidezna prodaja« delnic družbe Bioto namenjena zgolj temu da se v času ministrovanja izogne konfliktu interesov in da brez težav kot minister lahko uveljavlja svoje poslovne interese prek Biota in Term Olimia. Kamor se bo vrnil potem ko bo ministrovanja konec in bo svoj lastniški delež spet odkupil po isti ceni, po kateri jo je prodal. Se še kdo spomni kakšnega razumnega razloga??