Članek
Iskra počasi ugaša
Objavljeno Jan 30, 2014

zadnje dneve v medijih in na forumih beremo veliko o "vsemogočnem" g. Šešoku in razmerah v Iskri. 

situacijo v Iskri (Semič) poznam zelo dobro. zgodbo spremljam že kakšnih 20 let. tam sem več let tudi sam delal. na žalost realno ni pričakovati angažiranja delavcev, strah in individualizacija sta prevelika, mogoče največja do sedaj. kadri so stari povprečno nekje blizu 50 let, tako rekoč nezaposljivi, bolni, zakreditirani, s še šolajočimi otroki. delali bi tudi za polovico manj - večina njih, žal.
 
problem ni toliko v neorganiziranosti "paraliziranih" delavcev, ampak v tem da Šešok, kot lastnik družbe, brez kančka morale in vesti, z vsemi zakonskimi podlagami, oz. vsaj ne v strogem nasprotju z njimi, to mirne volje počne. vemo tudi, da je bil v naši prvi vladi minister za industrijo in gradbeništvo. takrat so se delile vloge, ki jih ima večina še danes. to so bili tudi ljudje, ki so "pisali" zakone, katerih (za njih) pomembnejši deli veljajo še danes. gospodje so seveda tudi vedeli kako poteka "klasična" tranzicija in kje se v Sloveniji skriva pravo bogastvo. logično je bil Šešok dolga leta tudi predsednik Košarkarske zveze Slovenije, kot je bilo v različnih organizacijah, na visokih položajih, še veliko njegovih "soborcev."

omembe vredno je tudi, da je Šešok Iskro (Semič) "kupil" dvakrat, nazadnje, pred leti od Nemcev z izdatno pomočjo države (milijonski znesek), po nekem neznanem čudežu, pa je bila takrat država toliko preudarna, da je dala pogoj, naj se iz tega zneska prednostno poplačajo več mesecev neplačani prispevki za delavce.
 
dejstvo, mimo katerega ne moremo pa je tudi, da imajo proizvodnji delavci (vsaj v Iskri Semič) že leta minimalne plače. nekateri še to ne in jim morajo "dodajati" evre do minimalca. po pričanju večine delavcev so razmere nevzdržne, suženjske, tiranske, a kot pravim, si velika večina njih, oz. vsi, ki so tam še zaposleni drugega ne morejo niti predstavljati, niti sanjati. dobesedno sužnji. vsi, ki so si to lahko privoščili so odšli že pred mnogo, mnogo leti. Iskra počasi ugaša...
 
v vsem skupaj je dobra novica le to, da ima semiška Iskra vrhunski izdelek, menda nekatere od kondenzatorjev izdelujejo edini na svetu. če bi kdaj videli notranjost tovarne in nekatere stroje na katerih ljudje delajo, bi verjeli v čudeže. tako kot v njih verjamem sam.