Članek
Štorovke
Objavljeno Jan 27, 2014

Sovražim jih. Rastejo povsod!

Kmalu po tem, ko je umrl stari oče, nam je stara mama začela kuhati kosilo. Oče in mama sta jo prosila, če bi lahko vsak dan nekaj skuhala za vse, saj si sama verjetno ne bi kuhala in posledično tudi jedla ne bi kaj dosti. S pripravo kosila se je tudi vsaj za delček dneva zaposlila in ni razmišljala o času, ki ji je še ostal - sami, na tem svetu. Saj ne da bi skrbela, verjela je v nebesa in vse ostale cerkvenosti, le težko ji je bilo, trpela je sama, tako stara proti koncu življenja. No, seveda je tudi moji mami ustrezalo, ni ji bilo treba hiteti iz službe domov kuhati, pomivati in poslušati opazk na kvaliteto skuhanega.

Na začetku je bilo kar zanimivo, drugi vonji, novi okusi, a kmalu se je pripravljeno začelo ponavljati, česar seveda sedemdesetletnici s težkim življenjem ni bilo zameriti in tako je bila nekaj mesecev med drugim vsak teden najmanj enkrat na meniju rižota iz tako osovraženih gob. Saj, ne rečem, enkrat mesečno bi še šlo, vsaj na začetku, ko je bilo v loncu poleg gob in riža še kaj okusnega, kasneje, ko je kuharska vnema pošla pa ni ostalo nič kaj drugega, preveč gob, premalo riža in ogromno soli (starejšim ljudem sčasoma izginjajo okusi).

Seveda se nismo pritoževali, gledali smo v krožnik in jedli, še davno po tem, ko nam je ob sami misli na rižoto postalo slabo. Bili smo tiho in jedli, saj je šlo za nekaj več, za odnos, za ljubezen, za višje cilje. No, vsaj dolgčas ni bilo. Štorovke, kot pove ime, rastejo navadno na štorih posekanih dreves, tudi sadnih, a pozor, nekatere so strupene, odvisno seveda od tega na kakšnem rastišču poganjajo. Mi nikoli nismo vedeli kje jih je nabirala, tudi spraševali nismo, smo pa razmišljali o tem, vsak pri sebi, potiho, vedeli smo, da stara mama boleha za Alzheimerjevo boleznijo in ima napredujočo demenco. Ni bilo enostavno, sploh ker te preklete gobe rastejo povsod in to skoraj polovico leta. 

No, kmalu kuhat več ni mogla in na olajšanje vseh (razen mame, ki je prevzela predpasnik seveda) smo aranžma spremenili tako, da je začela ona hoditi k nam na kosilo. Ampak gobove rižote se pri nas več ni jedlo nikoli, pa tudi štorovk ne nabira nihče iz naše hiše.

Rastejo povsod.