Socialistične korenine nacizma, 3. del

Oddajdamjan likar1, dne 2019-05-07 ob 07:48:34

V knjigi Pot v hlapčestvo, Friedrich Hayek, pokojni avstrijsko-britanski ekonomist in politični filozof, ki je prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo, predstavlja, da nacionalni socializem v Nemčiji in fašizem v Italiji nista, kot menijo socialistični misleci, obliki kapitalistične reakcije, temveč sta nadaljevani obliki socializma.

Odlomki iz knjige Pot v hlapčevstvo:

Že na prvi pogled je očitno, hkrati pa nam to potrjujejo tudi vsakdanje izkušnje, da totalitarni sistemi v vseh tistih strokah, ki se neposredno ukvarjajo s človeškimi zadevami, predvsem v zgodovini, pravu in ekonomiji, ne smejo dopuščati ideološko nezavzetega pristopa. Te stroke so v vseh totalitarnih deželah postale visoko produktivne tovarne uradnih mitov, s katerimi voditelji nadzorujejo razum in voljo podložnikov.

Kadar nekdo napade neko človeško dejavnost, češ da se odvija zgolj zaradi same sebe in brez kakšnega višjega namena, takrat imamo zagotovo opraviti s totalitarnim duhom. Spontane in svobodne dejavnosti so nezaželene. Povsem mogoče je, da bo zaradi njih nastalo nekaj novega, nekaj, o čemer se planerju še sanja ne.

 

 

Zakaj je v nacionalsocializem začela verjeti velika večina Nemcev in praktično vsa nemška mladina? Te ideje so se lahko razširile zato, ker je Nemčija dežela z bogato socialistično tradicijo.

Zveza med socializmom in nacionalizmom je bila v Nemčiji tesna že od samega začetka. Značilno je, da najpomembnejši predhodniki nacionalsocializma (Fichte, Rodbertus in Lassalle) hkrati veljajo tudi za očete socializma.

Werner Sombart je svojo kariero začel kot marksistični socialist. Po Nemčiji je širil najrazličnejše različice socializma in antikapitalizma – in če je bila Nemčija do ruske revolucije bolj kot katera koli druga dežela prepojena z marksističnim čustovanjem, je to v veliki meri njegova zasluga.

Vir: https://www.zalozba-planet.si/index.php?module=blog&op=show&blogID=859

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
1
rastko plohl
2
May 07, 2019
kljukasti križ je tibetanski smbol in Hitler je bil anti Krist, vegetarijanec in prežet z tibetansko filozofijo. moril je pod kljukastim križem. vsi ki so ga sledili so bili anti Kristi. to je ozadje nacizma.
#1
damjan likar1
damjan likar1
Objavil/a 2019-05-07 07:48:34 (May 07, 2019)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Industrija cepiv cveti zaradi nevednosti ljudi
Čeprav je utrpel poškodbe po cepljenju, ga je zdravnik ponovno želel zabosti
Človek težko verjame, da je komunistom, ki so bili zamaskirani za OF, uspelo prevarati toliko Slovencev
Takšne grozljive stvari so v povojnih dneh po celjskih ulicah komunisti počeli z domoljubi
Slovenski komunisti so sramotili celo mrtve: pod moške so polagali ženske, zraven pa izrekali najostudnejše pripombe
Partizanke so zahtevale od domoljubov, da so se sami med seboj pretepali
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj