Socialistične korenine nacizma, 2. del

Oddajdamjan likar1, dne 2019-05-06 ob 06:52:54

V knjigi Pot v hlapčestvo, Friedrich Hayek, pokojni avstrijsko-britanski ekonomist in politični filozof, ki je prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo, predstavlja, da nacionalni socializem v Nemčiji in fašizem v Italiji nista, kot menijo socialistični misleci, obliki kapitalistične reakcije, temveč sta nadaljevani obliki socializma.

Odlomki iz knjige Pot v hlapčevstvo:

Max Eastman v knjigi »The end of Socialism in Russia« (Konec socializma v Rusiji), 1937, navaja nekaj informacij iz uradnih ruskih virov, ki nakazujejo, da se razlika med najvišjimi in najnižjimi plačami v Rusiji giblje v enakem razponu (okoli 50 proti 1) kot v Združenih državah Amerike. Lev Trocki pa je leta 1939 izjavljal, da »zgornjih 11 ali 12 odstotkov sovjetskega prebivalstva prejema približno 50 odstotkov narodnega dohodka. Ta razlika je ostrejša kot v Združenih državah, kjer zgornjih 10 odstotkov prebivalstva prejema približno 35 odstotkov narodnega dohodka«.

Če imajo ljudje v totalitarnih deželah občutek, da jih veliko manj zatirajo, kot o njih mislijo prebivalci liberalnih dežel, je tako zato, ker je totalitarnim oblastem uspelo, da vsak posameznik razmišlja tako, kot hoče oblast. Če so vsi viri obveščanja dejansko pod enim samim nadzorom, ljudi kmalu ni več treba prepričevati, da to ali ono drži. Celo najpametnejši in najbolj neodvisni ljudje se ne morejo povsem izogniti takim vplivom, če dlje časa niso v stiku z neodvisnimi viri obveščanja.

 

Moralne posledice totalitarne propagande imajo veliko globji izvor. Povzročajo namreč razkroj vsake morale, saj izpodkopavajo enega njenih temeljev, namreč občutek za resnico in za spoštovanje do resnice.

Jezikovne perverznosti sodijo med tiste poteze totalitarnih režimov, ki jih površni komentatorji le težko razumejo. V tem pogledu so seveda najuspešnejše posilili besedo svoboda.

Vir: https://www.zalozba-planet.si/index.php?module=blog&op=show&blogID=857

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
2
Zim Zelen
1
May 07, 2019
Za planet bi bilo bolje, da smo si bolj enaki v revščini.
Vse tako kaže, da ga bomo razsuli zaradi lažnega občutka, da smo narejeni po Božji podobi in si lahko to uničevanje privoščimo zaradi ugodja in udobja, da imamo lahko nebesa na Zemlji :-))
(materialna seveda:)

Duša se bo morala pa sama znajti kakor ve in zna ☼

Ko si začne nekaj narodov domišljati, da so izvoljeno ljudstvo za urejanje odnosov na planetu so rezultati "zgodovinski"!
#2
Gost
0
May 07, 2019

Hayek ima po svoje prav.

Nacizem in fašizem sta pankrta, ki ju je gospodar kapitalizem, v nasprotju z njeno voljo, spočel v telesu nedolžne mlade socialne ideje.
Nič čudnega ni zato, da so enega in drugega v začetku podpirale lačne in zatirane množice proletarcev in hlapcev. Pošteni in bistri ljudje so se od njiju odvrnili takoj, ko sta pričela kazati znake očetovih genov. Lumpi in zarukanci pa so ju podpirali do bridkega konca.
#1
damjan likar1
damjan likar1
Objavil/a 2019-05-06 06:52:54 (May 06, 2019)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Industrija cepiv cveti zaradi nevednosti ljudi
Čeprav je utrpel poškodbe po cepljenju, ga je zdravnik ponovno želel zabosti
Človek težko verjame, da je komunistom, ki so bili zamaskirani za OF, uspelo prevarati toliko Slovencev
Takšne grozljive stvari so v povojnih dneh po celjskih ulicah komunisti počeli z domoljubi
Slovenski komunisti so sramotili celo mrtve: pod moške so polagali ženske, zraven pa izrekali najostudnejše pripombe
Partizanke so zahtevale od domoljubov, da so se sami med seboj pretepali
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj