Članek
Odlomki iz knjige Zdravi brez mleka in sira, 2. del
Objavljeno Jun 13, 2018

Siri smrdijo po neumitih stopalih

Bakterije povzročijo fermentacijo mlečnega sladkorja, laktoze, pri čemer nastaja mlečna kislina, ki prispeva k okusu sira. Nekatere bakterije so posebno smrdljive na primer brevibakterije. Ta rod bakterij je vseprisoten. Imamo jih vsepovsod po koži in v nogavicah. Če si že nekaj časa niste umili stopal, so razraščajoče se brevibakterije razlog, da ljudje odpirajo okna. Brevibakterije uporabljajo v proizvodnji munstra, limburgerja in številnih drugih sirov, kot smo videli prej. Če ti siri smrdijo po neumitih stopalih, je to zato, ker vonjate natanko isto stvar.

V siru so tudi bakterije, ki so odgovorne za neprijeten vonj pod pazduhami

Nekatere sirne kulture vključujejo Staphylococcus epidermidis, eno od vrst bakterij, ki so odgovorne za neprijeten telesni vonj pri ljudeh. Če hrepenite po podrobnostih, te bakterije proizvajajo izovalerično kislino (3-metil butanojska kislina), ki daje vonj, značilen za človeške pazduhe in nekatere izrazite sire.

Ena od spojin, ki pogosto nastanejo pri proizvajanju sira butanojska kislina – nastaja tudi, ko vaš želodec prebavlja hrano, kar je razlog, da vonj parmezana mnoge spominja na bruhanje.

V siru je tudi snov, ki je delni krivec za vonj človeških iztrebkov

V nadaljevanju postopka proizvajanja sira mlečne maščobe in beljakovine razpadejo v široko paleto kemijskih produktov – en izmed njih je skatole. Če zaznate rahel vonj po pokvarjenem (resnici na ljubo, sir pač ne diši po vrtnicah), je to zato, ker je skatole tudi delni krivec za vonj človeških iztrebkov (nastaja iz triptofana v našem črevesju). Ameriška vojska ga je uporabila tudi za svojo nesmrtonosno “smrdljivo bombo”, zasnovano z namenom začasne onesposobitve sovražnika. Vendar ne potrebujete pogodbe z vojsko, da pridete do njega – najdemo ga v navadnem siru.

V siru najdemo najbolj odvratne vonjave

Človeški nos je zelo občutljiv na bakterijski razkroj, s čimer nas opozarja na hrano, ki se je pokvarila, kontaminacijo z iztrebki in druge nečiste zadeve. Vendar pa v siru najdemo ravno vonjave razpadajoče hrane, neumitih stopal, neprijetnega telesnega vonja in človeških iztrebkov.

Za ljudi je sir iz človeškega mleka odvraten, iz kravjega pa očitno ne

V umetniški galeriji v New Yorku je študentka umetnosti Miriam Simun ponudila tri vrste sira iz mleka, ki so ga podarile doječe matere. Ni bil ravno uspešnica. Pisec pri reviji Village Voice je zapisal: “Na njem je nekaj globoko odvratnega ... Nihče ne ve, kakšen učinek bo imelo človeško mleko na odrasle. Mleko vsebuje kompleksno mešanico hranil, hormonov in protiteles, ki jo je mati narava pripravila za najmlajše dojenčke in ne za odrasle.” Kar privede do očitnega vprašanja: če je sir iz človeškega mleka tako odvraten, je kravje mleko kaj boljše? Konec koncev je nastalo v telesu krave za njenega dojenčka in ne za ljudi katerekoli starosti.