Odlomki iz knjige Zdravi brez mleka in sira, 2. del

Oddajdamjan likar1, dne 2018-06-13 ob 21:03:47

Siri smrdijo po neumitih stopalih

Bakterije povzročijo fermentacijo mlečnega sladkorja, laktoze, pri čemer nastaja mlečna kislina, ki prispeva k okusu sira. Nekatere bakterije so posebno smrdljive na primer brevibakterije. Ta rod bakterij je vseprisoten. Imamo jih vsepovsod po koži in v nogavicah. Če si že nekaj časa niste umili stopal, so razraščajoče se brevibakterije razlog, da ljudje odpirajo okna. Brevibakterije uporabljajo v proizvodnji munstra, limburgerja in številnih drugih sirov, kot smo videli prej. Če ti siri smrdijo po neumitih stopalih, je to zato, ker vonjate natanko isto stvar.

V siru so tudi bakterije, ki so odgovorne za neprijeten vonj pod pazduhami

Nekatere sirne kulture vključujejo Staphylococcus epidermidis, eno od vrst bakterij, ki so odgovorne za neprijeten telesni vonj pri ljudeh. Če hrepenite po podrobnostih, te bakterije proizvajajo izovalerično kislino (3-metil butanojska kislina), ki daje vonj, značilen za človeške pazduhe in nekatere izrazite sire.

Ena od spojin, ki pogosto nastanejo pri proizvajanju sira butanojska kislina – nastaja tudi, ko vaš želodec prebavlja hrano, kar je razlog, da vonj parmezana mnoge spominja na bruhanje.

V siru je tudi snov, ki je delni krivec za vonj človeških iztrebkov

V nadaljevanju postopka proizvajanja sira mlečne maščobe in beljakovine razpadejo v široko paleto kemijskih produktov – en izmed njih je skatole. Če zaznate rahel vonj po pokvarjenem (resnici na ljubo, sir pač ne diši po vrtnicah), je to zato, ker je skatole tudi delni krivec za vonj človeških iztrebkov (nastaja iz triptofana v našem črevesju). Ameriška vojska ga je uporabila tudi za svojo nesmrtonosno “smrdljivo bombo”, zasnovano z namenom začasne onesposobitve sovražnika. Vendar ne potrebujete pogodbe z vojsko, da pridete do njega – najdemo ga v navadnem siru.

V siru najdemo najbolj odvratne vonjave

Človeški nos je zelo občutljiv na bakterijski razkroj, s čimer nas opozarja na hrano, ki se je pokvarila, kontaminacijo z iztrebki in druge nečiste zadeve. Vendar pa v siru najdemo ravno vonjave razpadajoče hrane, neumitih stopal, neprijetnega telesnega vonja in človeških iztrebkov.

Za ljudi je sir iz človeškega mleka odvraten, iz kravjega pa očitno ne

V umetniški galeriji v New Yorku je študentka umetnosti Miriam Simun ponudila tri vrste sira iz mleka, ki so ga podarile doječe matere. Ni bil ravno uspešnica. Pisec pri reviji Village Voice je zapisal: “Na njem je nekaj globoko odvratnega ... Nihče ne ve, kakšen učinek bo imelo človeško mleko na odrasle. Mleko vsebuje kompleksno mešanico hranil, hormonov in protiteles, ki jo je mati narava pripravila za najmlajše dojenčke in ne za odrasle.” Kar privede do očitnega vprašanja: če je sir iz človeškega mleka tako odvraten, je kravje mleko kaj boljše? Konec koncev je nastalo v telesu krave za njenega dojenčka in ne za ljudi katerekoli starosti.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
damjan likar1
damjan likar1
Objavil/a 2018-06-13 21:03:47 (Jun 13, 2018)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Zdravniki so postala nova duhovščina oz. krst je nadomestilo cepljenje
Mater izstopila Iz cepilnega vlaka, saj ne želi, da bi njeni otroci kot poskusni zajčki sodelovali v eksperimentu s tako negotovim izidom
Sin je po cepljenju neutolažljivo jokal zaradi poškodb možganov, zdravnica je materi rekla, da je preveč razvajen
Protitelesa niti slučajno ne zagotavljajo nikakršne »absolutne« imunosti in zaščite pred boleznijo
Zakaj slovenska vladna agencija prikriva pred javnostjo študije o varnosti in učinkovitosti cepiv?
Strokovna literatura jasno kaže, da lahko do mnogih hudih reakcij pride več mesecev ali celo let po cepljenju
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
marec 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj