Članek
Odlomki iz knjige Zdravi brez mleka in sira, 1. del
Objavljeno Jun 12, 2018

Vedela sem, da moram izboljšati svoje zdravje, zato sem začela uvajati spremembe. A nič ni imelo tolikšnega vpliva na moje zdravje kot prenehanje uživanja sira. Pravzaprav mi dan, ko sem ga za vedno opustila – sreda, 15. avgust 1979 – predstavlja moj pravi, zdravi rojstni dan. To je bil dan, ko je vse, kar sem kdaj prebrala o mlečnih izdelkih, sestavilo kot sestavljanka, in končno mi je postalo jasno: Edina naloga mlečnih izdelkov je spremeniti dobrih 20 kg težkega telička v 135-kilogramsko kravo v šestih mesecih. (Če si to želite doseči tudi sami, si jih le privoščite!)

Obožujete sir, a žal vam moram povedati, da vam sir ne vrača ljubezni. Prej ko boste uvideli to, prej boste premagali svoje težave s težo ali zdravjem.

Ker sir prihaja od krav – pogosto brejih krav – vam prinaša tudi odmerek estrogenov, ženskih spolnih hormonov, na katere niste računali. Poleg tega proizvajalci siru dodajajo toliko soli, da se uvršča med živila z najvišjo vsebnostjo natrija. Vsebuje tudi veliko nasičenih maščob in holesterola. Poln je kalorij in natrija, ima več holesterola kot zrezek in vsebuje hormone – slabše bi že težko bilo.

Lauren, odvetnica, je trpela zaradi uničujočih migren. Ko je spoznala, da njene glavobole sprožajo mlečne beljakovine, je imela v rokah več moči, kot bi ji je lahko prinesel zdravniški recept. Migrene so postale preteklost!

Ann so mučile težave z dihali in kronične težave s prebavnim traktom. Kot hči predelovalca mleka ne bi nikoli pomislila, da bi vzrok njenih težav lahko bili mlečni izdelki. Ko ji je zdravnik svetoval, naj jih izloči iz prehrane, so njene težave izginile.

Sir res ni ravno postal senzacija čez noč. V Združenih državah ni bilo niti ene same sirarne do leta 1851 in do leta 1935 povprečni Američan ni pojedel niti 2,3 kg sira letno. Vendar pa je sčasoma našel pot v naša srca. Natančneje, v naše koronarne arterije ter na naša stegna in boke, nato pa še v naše zdravstvene kartoteke.