Nekdanji partijec Djilas: "Če si komunist, moraš kastrirati svojo vest."

Oddajdamjan likar1, dne 2018-02-09 ob 10:09:48

Kakor vemo iz navodil, ki so jih razposlali partizanski voditelji in iz pričevanj tistih, ki jim je uspelo pobegniti, je bila običajna praksa partizanskih enot, da so pobijali ne le posameznike, ampak prebivalce celih naselij, ki so se aktivno upirala komunistični oblasti.

Proti koncu 1944 je vlada v izgnanstvu v Londonu prejela Mihajlovićevo poslednje obupano sporočilo: »Partizani so sprožili brezobziren teror, ko brez razlike pobijajo najboljše voditelje skupnosti in poglavarje starih uveljavljenih družin. Postavljajo koncentracijska taborišča, kamor pošiljajo cvet srbskega ljudstva. Ljudje bežijo v gore kot živali v upanju na golo preživetje. Rotimo vas, pošljite v Jugoslavijo delegacijo, ki bo seznanila zaveznike z našim tragičnim položajem. Naš poziv je nujen, kajti jutri bo verjetno prepozno. Pomagajte nam najti pot iz tega pekla.«

Tito in njegovi možje so storili, kar so največ mogli, da bi Zahodu prikrili masovne pokole. Teden dni, preden so sovjetske čete prišle čez mejo v Jugoslavijo, je general Arso Jovanović, vodja Titovega štaba, izdal ukaze, da se vsemu osebju SOE in OSS strogo prepove oditi iz štaba, kamor so bili dodeljeni, razen pod nadzorom. Generalu Lloyd-Owenu, britanskemu oficirju za zveze pri Titu, se je zdelo »neverjetno«, da je treba po vsej pomoči, ki jo je dala Britanija, »aretirati britanske patrole in nekatere vreči v bedne zapore in jim odvzeti možnost komunikacije z njihovo bazo«.

Titova prva prioriteta ni bila pospešiti tedaj neogibnega odhoda Nemcev, ampak utrditi svojo moč doma. Zato je ponovno odklonil zahteve zaveznikov, da bi ti lahko pripeljali svoje čete in se borili ob njegovi strani. Februarja 1945 je general Alexander, ki je nasledil generala Wilsona, prišel v Beograd in Tito je še enkrat odklonil dovoljenje za izkrcavanje zaveznikov. Tako je po Kardeljevih besedah »rešil revolucijo«.

Po koncu vojne: Skupino 18.500 Slovencev, Srbov in tudi Hrvatov so vrnili v domovino na način, ki ga je neki britanski oficir, polkovnik welških straž Robin Price, opisal kot »najbolj zločinsko hinavščino«. Može, ki so jih poslali nazaj v Jugoslavijo, so dali na vlake in, da bi se izognili upiranju, so jim rekli, da gredo v Italijo. Kakor je Milovan Djilas kasneje zapisal: »Niso imeli krvavih rok. Njihov edini zločin je bil strah pred komunizmom in pred slabim slovesom komunistov. Njihov edini motiv je bila panika.«

 Djilas je opisal svoj gnus do samega sebe, ko se je opazoval, kako se še poslednjič obnaša kot poslušen član partije: »Če pripadaš komunistični partiji,« je rekel kasneje »ne traja dolgo, ko moraš žrtvovati svoja prepričanja in kastrirati svojo vest.« Že v nekaj tednih si je znova pridobil samospoštovanje in vrnil partijsko knjižico.

Ko je Bela hiša obtožila polkovnika Gadafija, da izvaža terorizem, je ta lahko rekel: »Zakaj moja dežela? Ko pa to dela Tito, se nihče ne pritožuje!«

Tekst predstavlja odlomke iz knjige Zapravljena dediščina Josipa Broza Tita, avtorica Nora Beloff

Vir: https://www.zalozba-planet.si/14/show/blogID=1014

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
12
Greg Zupan
0
Feb 15, 2018
Nora Bellof je bila leta 1984 izgnana iz SFRJ in bila 4 leta "persona non grata", zaradi kontaktov z disidenti in reakcijo med katerimi je bil tudi Vojislav Šešelj, tako, da nam je jasno odkod lažni citati in lažnive manipulirane informacije za njeno knjigo. Njena politična opredelitev je bila desna - konzervativna.

Likar, samo za informacijo, kaj objavljaš in na čem bi rad služil denar. Na lažeh in dezinformacijah.

Mene bi bilo sram.
#12
abram1b2 Cej
0
Feb 13, 2018
Greg:)**
Nauči se misliti logično.Normalno ,da je Djilas Tita ogrožal in zaključek je: Titova diktatura in njegova umazana igra, da se obdrži na oblasti...Usral se je,ker je Djilas zagovarjal drugačen sistem in vodenje države. Kar se tiče nujnih sprememb v Sloveniji ti dam prav. Lp :)** Če ni pravega znanja in zavedanja se tudi spremembe ne morejo zgoditi in jih je naivno pričakovati. Mojo EM-čki pomenijo elektromagnetno silo-valovanje,ki je nosilna sila vseh treh ostalih sil.
#11
Greg Zupan
0
Feb 13, 2018
e-mona, svojo državo da, sprememba sistema ne. Se motim?
#10
Greg Zupan
0
Feb 13, 2018
Abram, ja seveda, ZAHTEVAL je več demokracije, to bo ja. A zato je v svojem predzadnjem članku "Zveza ali partija" predlagal vzpostavitev Socialistične zveze, ki bi sčasoma preobrazila odmirajočo­ Zvezo komunistov in se s tem očistila tistih, ki so bili njeni člani zgolj zaradi koristoljubja.

Piko na i svoji izključitvi je ­Đilas postavil z literarno alegorično Anatomijo neke morale, v kateri je na podlagi konkretnega primera, a brez konkretnih imen, opisal malomeščansko nadutost, pohlep in nemoralnost nove družbene elite. A v nasprotju s pripravljajočim se pogromom zoper pisca je Đilasova popularnost tudi zaradi člankov izjemno naraščala in jo je bilo mogoče že primerjati s Titovo priljubljenostjo.

Na vprašanje o resničnih vzrokih Đilasovega padca še danes ni enoznačnega odgovora, še zlasti, ker je brez kakršnekoli cenzure lahko objavil kar 19 od sicer 29 načrtovanih člankov. Prepoved in izključitev sta prišli tako rekoč čez noč. Poleg Titovega občutka ogroženosti, vzporedne debate o tem, kdo je pravzaprav politično­ hierarhično više, predsednik skupščine (Đilas) ali predsednik države (Tito), polemike o načinu glasovanja v skupščini, ki do tedaj postavlja predsednika države z javnim glasovanjem (tajno bi ga morda lahko ogrozilo), so tu gotovo še razlogi, ki se dotikajo osebnih zamer, razlik v ideoloških prepričanjih znotraj četverice in ambicij posameznikov zunaj nje, takratne zunanje politike in tako naprej.

In ne mi prosim o neki demokraciji nakladati, ker vse kar ti je demokracija dala je to, da svoje nebuloze lahko klofaš na netu. Uporabi svoje EMčke in se zamisli malo in mi povej kaj je v življenju navadnega smrtnika bolj pomembno, to, da ima klofa po netu ali zdravstvo, sociala, pokojnine, šolstvo, zaposlitev, ....

Pa, da ne bo kdo spet ven privlekel dolg stare države ob razpadu, ki je znašal 22 milijard dolarjev. Kolikšen je dolg Slovenije danes? Da o propadajočem sistemu, korupciji, kriminalu, revščini, ... ne govorim.

e-Mona, živela demokracija in NOV BOLJŠI SISTEM
#9
Greg Zupan
0
Feb 12, 2018
e-Mona, če so za tebe poročila obveščevalcev rekla kazala, kaj so potem zapisi novinarjev, ki so to kar objavlja likar, napisali 50 let po teh dogodkih?

Viri, ki so v linku so iz uradnih poročil vlade GB - pa ne, da misliš, da nisem preveril - , lkarjevi so špekulacije, verjamem tudi, da je ogromno stvari v likarjevih knjigah napačno prevedeno oz. lost in translation.

Seveda smo se odločili za svojo državo, pa je ta država še vedno vasa, glede na razprodajo vsega, kar je bilo naše? In zakaj je bil stari sistem tako slab? Je pa zanimivo, da se tukaj pojavljate ljudje in pljuvate in sikate iz anonime, ker v svoje pisanje tako verjamete.
#8
e-Mona
0
Feb 12, 2018
Greg, nihče te nima za lažnivca. Trdiš da so tvoji viri verodostojni?
Prebral sem tvoje objave na mmc blogu.
Vire katere navajaš so večinoma zgodbe ispred 70 let od "nekoga".
Rekla kazala. To sprejemaš kot absolutno resnico.

Ljudje smo se odločili na referendumu z večino, da si želimo svoje države.
Zaradi naveličanosti starega starega sistema ali želje po nečem novim.
To je dejstvo.
#7
abram1b2 Cej
0
Feb 12, 2018
Greg:)* Kakor za koga. Zmagovalci pišejo zgodovino.Pri meni se ne dogaja,da bi sploh nasedal kakšnjemu koli napisu.Vedno mislim in pišem iz sebe in iz svojih občutij in razumevanja. Moj oče je bil nasilno mobiliziran v nemško vojsko , zajet pri Leningradu ,zaprt v Vladivostoku,Ko se je vrnil leta 47 domov ni mogel verjeti,kaj so komunisti naredili iz Jugoslavije in kako so izrabljali oblast in maltretirali narod.Še 27 let po osamosvojitvi ne zmorejo zapustiti oblast in svoje pokvarjene manire. Dare ima prav, da piše na to temo.
#6
Greg Zupan
0
Feb 12, 2018
On je toliko verodostojen, koliko sem jaz lažnivec.

O razmišljanju kdaj drugič, ko boš nehal nasedati vsakemu napisu na netu.

Razmisli in premisli.

If its on internet it must be true

George Washington, BC 485
#5
abram1b2 Cej
0
Feb 12, 2018
Greg:)*
Stvar osebnega sprejemanja pisca.Zame je verodostojen,Zate imam občutek,da ti ne more biti nihče raven. Zate smo vsi gobezdači,nakladači in nesposobneži . Razmisli:)**
#4
Greg Zupan
0
Feb 12, 2018
LIKAR, pa verodostojen,ja, hohohohohohoho

Poguglaj njegove bloge in preberi komentarje, v katerih je diskreditiran, reptile z njegove strani ne bo, ker cela sam sebi in svoji založbi reklamo, drugače pa oportunist pojma nima.
#3
abram1b2 Cej
0
Feb 12, 2018
Greg :)*
Zakaj je bil Djilas izključen 1954 iz Vlade R Jugoslavije in bil 9 let zaprt? V Na zapadu je bil priznan kot disident,ker je zahteval več demokracije v SFRJ. Logično :Vrerjetno ni želel kastrirati svoje vesti .Sicer je pa Dare zame eden najbolj verodostojnih piscev na PW.
#2
Greg Zupan
0
Feb 12, 2018
Likar, a mi lahko točno navedeš Djilasove besede. Tole namreč smrdi na TVOJO manipulacijo.

Saj veš, za cent tudi mamo prodal.
#1
damjan likar1
damjan likar1
Objavil/a 2018-02-09 10:09:48 (Feb 09, 2018)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Izšla je knjiga Sladko je Raj, z recepti za veganske sladice
Nasprotovala paktu med nacisti in komunisti, zato so jo zaprli, 3. del
Slovenski komunisti zagovarjali Hitlerja, češ, da se samo brani pred zahodnimi imperialisti
Poglejte kako ogromne razlike med plačami delavcev in partijskih funkcionarjev so bile v komunizmu
Neozdravljive bolezni komunizma
Nasprotovala paktu med nacisti in komunisti, zato so jo zaprli, 1. del
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
december 2018
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj