Članek
Nekdanji partijec Djilas: "Če si komunist, moraš kastrirati svojo vest."
Objavljeno Feb 09, 2018

Kakor vemo iz navodil, ki so jih razposlali partizanski voditelji in iz pričevanj tistih, ki jim je uspelo pobegniti, je bila običajna praksa partizanskih enot, da so pobijali ne le posameznike, ampak prebivalce celih naselij, ki so se aktivno upirala komunistični oblasti.

Proti koncu 1944 je vlada v izgnanstvu v Londonu prejela Mihajlovićevo poslednje obupano sporočilo: »Partizani so sprožili brezobziren teror, ko brez razlike pobijajo najboljše voditelje skupnosti in poglavarje starih uveljavljenih družin. Postavljajo koncentracijska taborišča, kamor pošiljajo cvet srbskega ljudstva. Ljudje bežijo v gore kot živali v upanju na golo preživetje. Rotimo vas, pošljite v Jugoslavijo delegacijo, ki bo seznanila zaveznike z našim tragičnim položajem. Naš poziv je nujen, kajti jutri bo verjetno prepozno. Pomagajte nam najti pot iz tega pekla.«

Tito in njegovi možje so storili, kar so največ mogli, da bi Zahodu prikrili masovne pokole. Teden dni, preden so sovjetske čete prišle čez mejo v Jugoslavijo, je general Arso Jovanović, vodja Titovega štaba, izdal ukaze, da se vsemu osebju SOE in OSS strogo prepove oditi iz štaba, kamor so bili dodeljeni, razen pod nadzorom. Generalu Lloyd-Owenu, britanskemu oficirju za zveze pri Titu, se je zdelo »neverjetno«, da je treba po vsej pomoči, ki jo je dala Britanija, »aretirati britanske patrole in nekatere vreči v bedne zapore in jim odvzeti možnost komunikacije z njihovo bazo«.

Titova prva prioriteta ni bila pospešiti tedaj neogibnega odhoda Nemcev, ampak utrditi svojo moč doma. Zato je ponovno odklonil zahteve zaveznikov, da bi ti lahko pripeljali svoje čete in se borili ob njegovi strani. Februarja 1945 je general Alexander, ki je nasledil generala Wilsona, prišel v Beograd in Tito je še enkrat odklonil dovoljenje za izkrcavanje zaveznikov. Tako je po Kardeljevih besedah »rešil revolucijo«.

Po koncu vojne: Skupino 18.500 Slovencev, Srbov in tudi Hrvatov so vrnili v domovino na način, ki ga je neki britanski oficir, polkovnik welških straž Robin Price, opisal kot »najbolj zločinsko hinavščino«. Može, ki so jih poslali nazaj v Jugoslavijo, so dali na vlake in, da bi se izognili upiranju, so jim rekli, da gredo v Italijo. Kakor je Milovan Djilas kasneje zapisal: »Niso imeli krvavih rok. Njihov edini zločin je bil strah pred komunizmom in pred slabim slovesom komunistov. Njihov edini motiv je bila panika.«

 Djilas je opisal svoj gnus do samega sebe, ko se je opazoval, kako se še poslednjič obnaša kot poslušen član partije: »Če pripadaš komunistični partiji,« je rekel kasneje »ne traja dolgo, ko moraš žrtvovati svoja prepričanja in kastrirati svojo vest.« Že v nekaj tednih si je znova pridobil samospoštovanje in vrnil partijsko knjižico.

Ko je Bela hiša obtožila polkovnika Gadafija, da izvaža terorizem, je ta lahko rekel: »Zakaj moja dežela? Ko pa to dela Tito, se nihče ne pritožuje!«

Tekst predstavlja odlomke iz knjige Zapravljena dediščina Josipa Broza Tita, avtorica Nora Beloff

Vir: https://www.zalozba-planet.si/14/show/blogID=1014

Greg:)** Nauči se misliti logično.Normalno ,da je Djilas Tita ogrožal in zaključek je: Titova diktatura in njegova umazana igra, da se obdrži na oblasti...Usral se je,ker je Djilas zagovarjal drugačen sistem in vodenje države. Kar se tiče nujnih sprememb v Sloveniji ti dam prav. Lp :)** Če ni pravega znanja in zavedanja se tudi spremembe ne morejo zgoditi in jih je naivno pričakovati. Mojo EM-čki pomenijo elektromagnetno silo-valovanje,ki je nosilna sila vseh treh ostalih sil.

Greg:)* Kakor za koga. Zmagovalci pišejo zgodovino.Pri meni se ne dogaja,da bi sploh nasedal kakšnjemu koli napisu.Vedno mislim in pišem iz sebe in iz svojih občutij in razumevanja. Moj oče je bil nasilno mobiliziran v nemško vojsko , zajet pri Leningradu ,zaprt v Vladivostoku,Ko se je vrnil leta 47 domov ni mogel verjeti,kaj so komunisti naredili iz Jugoslavije in kako so izrabljali oblast in maltretirali narod.Še 27 let po osamosvojitvi ne zmorejo zapustiti oblast in svoje pokvarjene manire. Dare ima prav, da piše na to temo.

Greg:)* Stvar osebnega sprejemanja pisca.Zame je verodostojen,Zate imam občutek,da ti ne more biti nihče raven. Zate smo vsi gobezdači,nakladači in nesposobneži . Razmisli:)**

Greg :)* Zakaj je bil Djilas izključen 1954 iz Vlade R Jugoslavije in bil 9 let zaprt? V Na zapadu je bil priznan kot disident,ker je zahteval več demokracije v SFRJ. Logično :Vrerjetno ni želel kastrirati svoje vesti .Sicer je pa Dare zame eden najbolj verodostojnih piscev na PW.