Članek
Kdor okupacijo izkoristi za uničevanje svojih političnih nasprotnikov, je hujši zločinec od okupatorja, 5. del
Objavljeno Nov 20, 2017

Janko Maček, avtor knjige "Kako se je začelo", z opisi začetkov revolucije pokaže glavno ost medvojnega dogajanja in daje vedeti, da je bila revolucija za slovenski narod veliko hujša in usodnejša od okupacije. Iz njegovih prispevkov izhaja, da je bil za Osvobodilno fronto in partizansko gibanje prvobitni cilj revolucija, boj proti okupatorju pa v prvi vrsti taktika Komunistične partije v njenem brezkompromisnem boju za prevzem oblasti. 

Odlomki iz knjige Kako se je začelo:

Kot povračilni ukrep so Nemci 9. februarja 1944 na Kamnitniku ustrelili 50 talcev. Ljudski glas, ki ve marsikaj povedati o povezanosti gestapa in komunistov, trdi, da so komunisti pri sestavljanju seznama talcev sodelovali z gestapom in se tako na lep način znebili nekaterih nasprotnikov. Temu mnenju se pridružuje tudi pripoved Venclja Dolenca o tem, kako so partizani tisti dan pri Habjanu v Breznici veseljačili. Gospodar, ki je vedel, kaj se dogaja v Škofji Loki, jim je oponesel: »Vi tu plešete, v Loki pa Nemci streljajo talce.« In odgovor: »Kar naj jih, da jih nam ne bo treba, saj so vsi proti nam.« Naj bo tako ali drugače, eno je gotovo: revolucionarji se pri svojih podvigih nikoli niso ozirali na ljudi, ampak na vse kaj drugega, in svoje nasprotnike so večkrat odstranili s pomočjo okupatorja.

Skoraj natanko ob istem času kot pri Bičku so se morilci vosovci pojavili v nekaj deset metrov oddaljeni Čikovi hiši. Pri Čiku so tedaj ravno večerjali. Po sedečih okrog mize se je usula svinčena toča. V 13. zvezku Enciklopedije Slovenije je ta dogodek omenjen takole: »15.4.1944 je v spopadu z organizatorji domobranstva padlo 9 nasprotnikov OF…« Ali se dogodku, ko nekdo stopi na prag in z rafalom pokosi skupino ljudi, ki sedijo za mizo pri večerji, reče spopad?! Namesto spopad bi morali tu uporabiti besedo množični pokol. Zanimivo je tudi, da je navedeno, da je padlo 9 nasprotnikov OF. Otrok, ki še v šolo ni začel hoditi, gotovo ne more biti politični nasprotnik.

Pogreb vseh desetih žrtev je bil 18. marca 1944 v Škofji Loki. Začetni del pogrebne slovesnosti je bil na Mestnem trgu. Ob krstah so pravkar ustanovljeni domobranci držali častno stražo. Nemci so seveda izkoristili pogreb za svojo propagando. Mrtvaški oder in govornico ob njem so odeli z rdečimi zastavami s kljukastnim križem, kot da bi pokopavali kakega znanega nacista. Kakšna ironija! Preproste hribovce je v mesto prignala stiska, upali so, da bodo tu varni tako pred komunisti kot pred Nemci, zdaj pa so jih prvi »osvobodili« življenja, drugi pa izkoristili za svojo propagando.

Poglejmo, kako pojasnjuje nastanek domobranstva v Škofji Loki Vencelj Dolenc. Ko na kratko opiše pokol pri Čiku in Bičku, doda sledeče: Zato so že drugi dan ostali preživeli iz obupa šli na Gestapo prosit za orožje, da bi se lahko sami branili.«

Vir: https://www.zalozba-planet.si/14/show/blogID=925