Članek
Kdor okupacijo izkoristi za uničevanje svojih političnih nasprotnikov, je hujši zločinec od okupatorja, 4. del
Objavljeno Nov 14, 2017

Janko Maček, avtor knjige "Kako se je začelo", z opisi začetkov revolucije pokaže glavno ost medvojnega dogajanja in daje vedeti, da je bila revolucija za slovenski narod veliko hujša in usodnejša od okupacije. Iz njegovih prispevkov izhaja, da je bil za Osvobodilno fronto in partizansko gibanje prvobitni cilj revolucija, boj proti okupatorju pa v prvi vrsti taktika Komunistične partije v njenem brezkompromisnem boju za prevzem oblasti. 

Odlomki iz knjige Kako se je začelo:

Nekateri možje in fantje že od začetka junija 1942 zaradi strahu pred partizani niso spali doma. Potikali so se po samotnih gospodarskih poslopjih, zidanicah in živih mejah. Kmete so prizadele »rekvizicije« in uničevanje premoženja.

Jože Javoršek: »Ko smo stopili v taborišče, smo vsi trije osupnili. Duh po ožganem človeškem mesu me je silil na bruhanje. Na konjski odeji je ležal popolnoma nag človek. Z grozo v srcu sem ugotovil: suhorski župnik Janez Raztresen. Kaj počno z njim? Ahac je stal ob nagem človeku z okrvavljeno črepinjo v rokah in nas srdito gledal. Župnik je imel na hrbtu s črepinjo izrezan srp in kladivo.«

Pod pretvezo boja proti okupatorju in zaščite tega boja sta komunistična partija in OF začeli boj proti domačim ljudem, za katere sta spoznali, da si jih ne bosta mogli podrediti, da jim nikoli ne bodo slepo sledili, da s svojim vplivom in zgledom lahko tudi druge odvrnejo od njih.

Drugega septembra 1942 je bil blizu Dupelj pri Križah ustreljen kranjski veterinar Vinko Bedenk. Po celi okolici so ga ljudje poznali kot sposobnega živinozdravnika in dobrega človeka, saj je svoje delo večkrat opravil zastonj, če je videl, da je njegov naročnik v stiski. S partizani je že od začetka imel dobre odnose, jim prinašal zdravila in zdravil njihove ranjence. Ko je prihajal prevezovat ranjenega komandirja Janeza Perka, se je z njim odkrito pogovarjal in med drugim tudi izrazil dvom o smiselnosti odpora, ki povzroča toliko žrtev. In prav ta komandir je potem ustrelil svojega »zdravnika«.

Dogodki, kot smrt in pogreb Jožeta Burgarja v Smledniku, Karla Erjavca v Šentvidu in drugih po raznih delih Gorenjske, so bili dovolj odmevni, da so se ljudje zamislili. Če se OF bori za osvoboditev izpod Nemcev, zakaj vendar pobijajo domače ljudi?

Vir: https://www.zalozba-planet.si/14/show/blogID=923