Lovec priznal, da mu gre pri ubijanju živali na bruhanje

Oddajdamjan likar1, dne 2015-02-24 ob 09:18:47

Lovci skušajo v javnosti večkrat ustvariti vtis, da pobijajo živali zato, ker naj bi s tem uravnavali naravno ravnovesje, čeprav je že večkrat  dokazano, da ravno lov povečuje število rojstev živali, ki se s tem ščitijo pred izumrtjem lastne vrste. Kdor bo skrbno pregledal vsebino in fotografije v mesečni reviji Lovec, ki jo je možno prebrati tudi na spletni strani, bo morda prišel do drugačnega zaključka: je glavni namen lova želja po ubijanju živali in razkazovanju žrtev? Objavljamo nekaj odlomkov iz revije Lovec, mnenje o vsebini pa prepuščamo vam, drage bralke in bralci.

 

Živali pobijajo tudi duhovniki

 

»Kdo vse lovi pri vas?« je bilo naslednje vprašanje. In odgovor? »Na vrhu lestvice so Nemci in Avstrijci, ki imajo tudi najdaljšo lovsko tradicijo. Med našimi gosti je veliko zdravnikov, notarjev, odvetnikov, podjetnikov in tudi duhovnikov, predvsem slovenskih ...« (Politiki lovijo, a to skrivajo)

 

So mesojedi lovci (ki pobijajo zajce) verodostojni, da kritizirajo živinorejo, ki krči življenjski prostor zajcem?

 

Vsi vzroki za zmanjšanje številčnosti poljskega zajca imajo skupno sestavljenko, ki je usmerjena/povezana z upravljanjem s kmetijskim prostorom oziroma tistim prostorom, ki je namenjen prostoživečim živalim. Groba dejavnika, ki vplivata na kmetijsko okolje, sta: intenzivnost kmetijske proizvodnje in velika površinska storilnost kmetijskih strojev. (Kmetijski prostor in prostoživeča mala divjad, prof. dr. Rajko Bernik) Vir: revija Lovec, marec 2014


 

Lovska etika pri pobijanju živali? Je to podoben absurd kot »humano« klanje?

 

Etičnost je hkrati tudi temelj našega delovanja. Tako kot hiša brez temeljev nima prihodnosti, tudi slovenska lovska organizacija ne more obstajati brez etičnosti slovenskih lovcev. (Naša temelj in cilj: ohraniti etičnost v slovenskem lovstvu!, Niko Šuštarič)

 

Na Veterinarski fakulteti pozivajo lovce k morjenju bolnih živali. To je podobno, kot bi na Medicinski fakulteti pozivali k usmrtitvi bolnih ljudi.

Če v svojih loviščih opazite oslabljene živali, živali s spremembami na telesu ter živali, ki se obnašajo nenavadno, vam svetujemo, da jih odstrelite in nam jih pošljite na pregled na veterinarsko fakulteto. (Spremljanje zdravstvenega stanja divjadi v Sloveniji v letu 2013, Gorazd Vengušt, Diana Žele)

 

Lovcu gre pri ubijanju živali na bruhanje

Roke se mi tresejo, v želodcu me stiska. Na bruhanje mi gre. To je lov, pomislim. Pa ni prvič, da mi je po strelu tako; a se vseeno ne morem privaditi na to. (Ariadnina rdeča nit, Jan Leopoli)

 

Murskosoboški škof jih je pohvalil in lovci so se počutili duhovno obogatene

Lovci so domov odhajali duhovno obogateni, kajti ko so v naravi, so velikokrat izpostavljeni raznim nevšečnostim, zato je za udeležene lovce, kot so povedali, vsakoletni blagoslov še toliko pomembnejši in potreben, da lažje premagujejo številne težave in ovire na lovu ali kako drugače. (Zaključno druženje lovcev LD Ljutomer, Bojan Žerdin)

Kot otroci smo vsi zagovorniki pravic živali, toda potem pridemo v vrtec in začne se pranje možganov…

 

Ko smo z otroki hodili po gozdu, so pogosto spraševali, zakaj lovci lovijo živali, zakaj jim ne pustijo živeti? Velikokrat nismo znali zadovoljivo odgovoriti na njihova vprašanja. Otroci se čustveno poistovetijo z živalmi, zato ne morejo razumeti, zakaj se z živalmi tudi tako ravna. Zaradi takih in podobnih vprašanj smo se odločili, da povabimo lovce ter jih poprosimo, da nam sami odgovorijo na naša vprašanja. (Živali so naša skrb in veselje, Zdenka in Nataša, OŠ Branik)

 

Napetost je sproščal z ubijanjem živali

Lov mu je poleg poklica pomenil tudi notranjo sprostitev. Ves čas ga je pri tem podpirala in razumela žena Joži. (V spomin, LD Lazina – M. K.) Vir: revija Lovec, februar 2014

 

Damjan Likar

Vir: http://www.zalozba-planet.si/blog/show/blogID=429

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
damjan likar1
damjan likar1
Objavil/a 2015-02-24 09:18:47 (Feb 24, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Vitamin C in homeopatija pozdravita bolnike z nalezljivimi boleznimi, toda medicina in farmacija ne upoštevata tega ukrepa, ker ni dobičkonosen
Industrija cepiv cveti zaradi nevednosti ljudi
Čeprav je utrpel poškodbe po cepljenju, ga je zdravnik ponovno želel zabosti
Človek težko verjame, da je komunistom, ki so bili zamaskirani za OF, uspelo prevarati toliko Slovencev
Takšne grozljive stvari so v povojnih dneh po celjskih ulicah komunisti počeli z domoljubi
Slovenski komunisti so sramotili celo mrtve: pod moške so polagali ženske, zraven pa izrekali najostudnejše pripombe
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj