Moji terenski obiski v katerikoli obmejni občini v Halozah dejstvo o povečanju števila ilegalnih prehodov zgolj potrjujejo. Številni občani z območja Haloz so ilegalne migrante že srečali in prav zaradi tega se mnogi med njimi več ne počutijo varne. Še več ilegalnih prehodov se pričakuje v prihodnjem mesecu. Tudi ravnanje Avstrije in poostren nadzor na avstrijski meji kaže na dejstvo, da varovanje naše južne meje ni ustrezno,“ je opozorila Lep Šimenkova in zaprosila za pojasnilo, katere ukrepe namerava vlada izvesti za zagotovitev varnosti ljudi na obmejnih območjih.

Podatki, ki so jih posredovali z ministrstva za notranje zadeve (MNZ), kažejo, da so policisti na območju Podravja (v Halozah in na Ormoškem) od januarja do konca septembra prekrižali pot več kot 1.600 tujcem, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

Medtem ko se je na ormoškem koncu pritisk nezakonitih migrantov na državno mejo pričel v začetku poletja in je iz meseca v mesec konstanten, pa je območje Haloz pravi migracijski šok doživelo v začetku jeseni. Policisti postaje Gorišnica so septembra obravnavali 214 nezakonitih prehodov, policisti postaje Podlehnik pa 299. Na območju PP Podlehnik je bil pester tudi avgust, ko so zabeležili 155 nedovoljenih prehodov.

Samo septembra v Halozah ujeli več kot 500 ilegalcev

Poslanko SDS Suzano Lep Šimenko, ki v državnem zboru zastopa območje haloških občin in Dravskega polja, skrbi povečanje števila ilegalnih prehodov meje v tem delu države. Zato je ministru za notranje zadeve Boštjanu Poklukarju na to temo zastavila poslansko vprašanje.