Aranžmaji iz svežih kmetijskih pridelkov - zelenjave, sadja, cvetja ... Vsi so zrasli pri kmetih, članih Združenja pridelovalcev vrtnin Maribor. Ti od včeraj na Trgu svobode v Mariboru vabijo na že 22. prireditev Sveže in zdravo s kmetij, ki jo organizira Združenje pridelovalcev vrtnin Maribor v sodelovanju s Kmetijsko-gozdarskim zavodom Maribor. Aranžmaje so tudi letos naredili dijaki Srednje trgovske šole, smer aranžerski tehnik, pod mentorstvom Suzane Majnarič.

Z njive na krožnik v enem dnevu

"Namen te prireditve je ozavestiti ljudi o tem, kaj pomenijo doma pridelani pridelki, kaj vsebujejo, in o pomenu tega, da so pridelki, ki so danes na tržnici, včeraj še na njivi," pravi predsednica Združenja pridelovalcev vrtnin Maribor Erna Skok in izpostavi, da se z vsakim prepeljanim kilometrom svežina in kakovost hrane znižata. V Združenju je okoli sto članov, večina jih ob sobotah in nedeljah prodaja pridelke na mariborski tržnici, okoli dvajset pa tudi ob sredah in petkih na lokaciji na Trgu svobode, ki je vse bolj priljubljena.

image
Sašo Bizjak Tema letošnje razstave je Bogastvo vitaminov in mineralov v lokalno pridelanem sadju in zelenjavi.

Tema letošnje razstave je Bogastvo vitaminov in mineralov v lokalno pridelanem sadju in zelenjavi. Obiskovalci se lahko o vitaminih in mineralih v sadju in zelenjavi seznanijo tudi s plakatov, ki jih je za razstavo pripravila kmetijska svetovalka Miša Pušenjak. Katera hrana pa velja za lokalno pridelano? Je to hrana, ki zraste na področju Slovenije, ali je to hrana od sosedovega kmeta ali z našega vrtička, na široko razumevanje tega pojma opozarja dr. Tamara Korošec, kmetijska svetovalka na KGZ Maribor, in pojasni: "Načeloma velja, da je to hrana, ki v enem dnevu pride z njive na krožnik, včasih omenjamo tudi oddaljenost, radij je 75 kilometrov od pridelave do predelave - četudi Slovenci mislimo, da je vse, kar je pridelano v Sloveniji, lokalno pridelano."

"Maribor je občina, ki ima največ kmetijskih površin od vseh občin v Sloveniji"

Dobra priložnost za mestne otroke

Včerajšnje otvoritve se je udeležil tudi mariborski podžupan Zdravko Luketič in se zavzel za to, da podpremo domače pridelovalce. "Maribor je občina, ki ima največ kmetijskih površin od vseh občin v Sloveniji, a vendar je veliko površin zaraščenih, ker se pridelovalci in potrošniki ne povežemo, skrajšamo te verige in drug drugemu omogočimo neodvisnost od velikih tokov," je dejal Luketič.

Kakšen je letošnji pridelek
"Sadja je zelo malo, zato ga je malo tudi na razstavi - že drugo letos zapored je bila pozeba, letos še hujša kot lani. Grozdje je boljše preživelo. Pridelek zelenjave je za okoli 30 odstotkov manjši - tisti, ki imajo urejeno namakanje, so s pridelkom zadovoljni, a so tudi na zelenjavo zelo vplivali letošnji temperaturni skoki. Več je bilo tudi škodljivcev, zdaj, po moči in padcu temperatur, so udarile tudi bolezni," o letošnjem pridelku pravi Miša Pušenjak.

Že tradicionalno razstavo spremljajo strokovna predavanja. Dr. Tamara Korošec je na včerajšnjem med drugim izpostavila pomembnost tega, da uživamo pestro sadje in zelenjavo. Miša Pušenjak bo danes ob 10. uri na Trgu svobode predavala o pridelavi vrtnin v ekstremnih vremenskih razmerah, obe kmetijski svetovalki pa bosta jutri med 10. in 12. uro obiskovalcem na voljo tudi za svetovanje, nasvete in pogovor. Pogosti obiskovalci so tudi otroci iz vrtcev in šol. "To je dobra priložnost sploh za mestne otroke, da vidijo pridelke s kmetije. Četudi ugotavljamo, da že veliko vedo, da pridelke poznajo," pravi vzgojiteljica Mateja Pušnik, ki je včeraj na razstavo spremljala malčke iz vrtca Otona Župančiča iz Nove vasi.