V BiH so odkrili dve novi množični grobišči z domnevnimi ostanki Bošnjakov. Gre za množični grobišči iz časov vojne med letoma 1992 in 1995. Kot je danes sporočil Inštitut za pogrešane osebe iz Sarajeva, gre za ostanke okoli 20 oseb.

Eno od grobišč so odkrili v goratem predelu Koričanske stijene v Federaciji BiH, kjer so srbski policisti avgusta 1992 ubili več kot 200 civilistov. Drugo grobišče so odkrili na območju Vlasenice v današnji Republiki srbski.

"Od začetka izkopavanj v Koričanskih stijenah 7. septembra smo izkopali okoli 30 kupov človeških kosti, predvsem nepopolnih skeletov," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala tiskovna predstavnica inštituta Lejla Čengić. Dodala je, da bodo identiteto ugotovili s testi DNK. V Vlasenici so po njenih besedah začeli z izkopavanji človeških ostankov v torek, doslej pa so odkrili skelete desetih ljudi. Domnevajo, da gre za Bošnjake.

Ob koncu vojne so v BiH našteli 31.500 pogrešanih oseb. Iz številnih množičnih grobišč so doslej izkopali ostanke 25.000 žrtev.