Pred ljubljanskim okrožnim sodnikom Martinom Jančarjem se je na predobravnavnem naroku danes znašel 49-letni Stephen Casiraghi. Na sodišče so ga z vklenjenimi nogami in rokami pripeljali pravosodni policisti iz ljubljanskega pripora.

Obtožen je, da je 25. marca letos okoli 9.30 s svojim vozilom, na katerem sta bili nameščeni dve različni registrski tablici, objestno vozil po središču Ljubljane, večkrat prevozil rdečo luč na semaforju in se ni ustavil, čeprav je za njim vozilo policijsko vozilo in ga s sireno in svetlobnimi znaki opozarjalo naj ustavi. Vozil je tudi po enosmernih ulicah v nasprotni smeri, je ogrožal ljudi ob cesti, v dveh primerih pa tudi voznika osebnih avtomobilov, ki sta pravilno peljala po enosmerni ulici, Casiraghi pa napačno. Med drugim je tudi skoraj trčil v policijsko vozilo, ki ga je skušalo ustaviti. Casiraghi se je po nekaj minutah divje vožnje ustavil, piše v obtožnici, tam pa se je upiral postopku policistov, ki so z njim želeli opraviti razgovor. Ko so se policisti le uspeli pogovoriti z njim, in ga hoteli odpeljati v prostore za pridržanje na Policijsko postajo Moste v Ljubljani, pa naj bi bil grozil policistom in jim obljubljal maščevanje. Zato mu tožilstvo očita kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti in dve kaznivi dejanji preprečitve uradnega dejanja uradni osebi.

Casiraghi ni poslušal obtožnice

Sodnik Martin Jančar je Casiraghiju dejal, da je narok namenjen temu, da pove, ali razume obtožnico in ali morda priznava krivo za očitana dejanja. Casiraghi je dejal, da se ne more izjasniti o ničemer, ker je vklenjen in so mu zato kršene človekove pravice. Nato je tožilec Matej Peterca začel brat obtožnico, Casiraghi pa je dejal, da tega ne bo poslušal, “saj nismo na bralnem krožku in moja ušesa niso dolžna poslušati laži." Zato mu je sodnik Jančar dejal, da ne rabi poslušati obtožnice, da lahko počaka pred razpravno dvorano. Casiraghi je v spremstvu pravosodnih policistov za nekaj trenutkov zapustil sodno dvorano.

Nato je sodnik Jančar vprašal tožilca Peterco kakšno kazen bi predlagal za obtoženega, če bi priznal krivdo po obtožnici. Tožilec je dejal, da bi za kaznivo dejanje preprečitve povzročitve splošne nevarnosti predlagal leto in šest mesecev zapora, za kaznivi dejanji preprečitev uradnega dejanja uradni osebi pa kazen dve leti ter dve leti in tri mesece zapora, enotna kazen bi bila pet let in pol zapora. Nato so Casiraghija poklicali nazaj v sodno dvorano. Sodnik Jančar mu je povedal predlog tožilstva glede kazni, če prizna krivdo. "Nič ne bom priznal, nič ne razumem, ker sem vklenjen in mi kršite človekove pravice.“ Sodnik Jančar je nato dejal, da iz Casiraghijevih besed torej razume, da krivde po obtožnici ne bo priznal.

Policija je delovala nezakonito

Nato je obtoženčeva odvetnica Nataša Ljubič, ki ga zastopa po uradni dolžnosti, dejala, da zahteva izločitev vseh dokazov v sodnem spisu ter sodnika Jančarja, ker se je seznanil, po njenem mnenju z okuženimi dokazi. "Policija ni imela nobene zakonske podlage spremljati mojega klineta po Ljubljani, zato ne obstajajo nobene sodne odredbe. Ko so policisti izvedeli, kje se tistega dneva v Ljubljani nahaja Casiraghi, in v kakšnem avtomobilu se vozi, so se začeli voziti za njim. To je verjetno potem povzročilo vse reakcije obtoženega. Ker je torej policija delovala nezakonito, morajo biti iz sodnega spisa izločeni vsi dokazi," je dejala. Sodnik Jančar je nato dejal, da bo o predlogu odvetnice odločeno, o njegovi morebitni izločitvi pa bo odločal predsednik okrožnega sodišča Marjan Pogačnik. Zato za zdaj ni jasno, kdaj se bo sojenje Casiraghiju nadaljevalo.

Po treh tednih svobode znova v pripor
Stephen Casiraghi je dvajste let preživel za rešetkami slovenskih zaporov zaradi različnih kaznivih dejanj. V začetku marca letos je bil izpuščen na svobodo, 25.marca pa je že storil nova kazniva dejanja in pristal v priporu.