Univerza v Mariboru (UM) ne bo prevzela naročenega audija A8, ki je s ceno okoli 100 tisoč evrov nedavno dvignil veliko prahu. Tako so nam zatrdili na UM v odgovoru na neposredno vprašanje, brez odgovora pa ostaja vprašanje, koliko bo odpoved pogodbe stala mariborsko univerzo. Je pa po naših informacijah, morda res ne neposredno in izključno, menda pa posredno, nakup novega avtomobila odnesel glavnega tajnika univerze Mladena Kraljića. Kot smo poročali včeraj, dela in naloge po pooblastilu rektorja s 16. avgustom prevzema Mirjana Babić, Kraljić pa se vrača na delovno mesto pomočnika glavnega tajnika za mednarodno sodelovanje Univerze v Mariboru.

Kakšna bo kazen za odstop od pogodbe?

Potem ko je pred približno dvema tednoma v javnost prišla informacija, da UM kupuje službeni audi A8 za približno 100 tisočakov (85.000 evrov brez DDV), so v vodstvu alme mater sicer hiteli pojasnjevati, da "nabava vozila z osemletnimi presledki (to bi bil namreč že tretji A8 mariborske univerze, op. p.) ne vpliva na finančno stanje nobene od članic UM, vendar kljub temu ob ponovitvi postopka razmišljamo o cenejših variantah". A še bolj kot vrednost nakupa - ker gre za poslavljajočo se generacijo A8, je trgovec avtomobil univerzi ponudil z zelo velikim popustom - je zmotilo, da je želelo vodstvo univerze najem (mesečna obremenitev bi bila nekaj več kot 1400 evrov) opraviti brez postopka javnega naročanja. Tako kot pred osmimi leti, so pojasnili v vodstvu UM in dodali, da so šele kasneje ugotovili, da to danes ni več mogoče in je treba tudi za tovrstne najeme na več let opraviti postopek javnega naročanja.

Univerza v Mariboru ne bo prevzela naročenega audija A8

Vodstvo UM tudi ni pridobilo soglasja upravnega odbora univerze, po naših informacijah predsednik upravnega odbora Gorazd Meško z nakupom oziroma najemom sploh ni bil seznanjen. Ker je zdaj odsoten, se bo menda s celotno zadevo seznanil po vrnitvi z dopusta prihodnji teden. Soglasje upravnega odbora bi bilo nujno, prav tako soglasje ministrstva. Koliko bo odpoved pogodbe stala UM, še ni jasno, a v vodstvu univerze pričakujejo, da bo lahko po željah naročeni avtomobil, če ga bo trgovec tudi drugemu kupcu ponudil s takšnim popustom, prodan in da bi bili tako stroški zanemarljivi, celo ničelni.

Neuradno se z nakupom novega avtomobila povezuje tudi odstop dosedanjega glavnega tajnika UM Mladena Kraljića, ki je rektorju minuli četrtek podal odstopno izjavo iz objektivnih razlogov, rektor pa je njegov odstop sprejel. Nakup avtomobila sicer naj ne bi bil edini razlog za odstop tajnika, ki se zdaj vrača na menda prav tako dobro pomočniško tajniško mesto, in sicer za mednarodno sodelovanje.

Naznanilo kaznivega dejanja že pri policiji

Po nekaterih informacijah naj bi bila začela nakup avtomobila, ker ni bilo izvedeno javno naročilo, po uradni dolžnosti preiskovati tudi Državna revizijska komisija (DRK), a nam je predsednik DRK Borut Smrdel včeraj odgovoril, da DRK trenutno ne vodi revizijskega ali prekrškovnega postopka, ki bi se nanašal na nakup službenega vozila UM. Je bilo pa po naših informacijah na sektor za gospodarsko kriminaliteto mariborske policijske uprave pred dnevi posredovano naznanilo kaznivega dejanja glede nakupa oziroma najema rektorjevega avtomobila.

​Naznanilo se sklicuje na oškodovanje javnih sredstev, saj naj bi šlo pri naročanju za zavestno kršenje predpisov in opustitev nadzorstva, s tem pa omogočanje nezakonite in nenamenske uporabe javnih sredstev. Za nakup oziroma najem avtomobila niso bila ne planirana ne zagotovljena finančna sredstva, saj nakup ni bil načrtovan v programu dela in finančnem načrtu za letošnje leto (tega je upravni odbor že potrdil), prav tako pred sklenitvijo najemne pogodbe ni bilo podano soglasje resornega ministrstva k zadolževanju (univerza mora za kredit in lizing ne glede na znesek vedno pridobiti soglasje ministrstva), nakupa oziroma najema tudi ni odobril upravni odbor UM, ki na podlagi odloka o preoblikovanju Univerze v Mariboru odloča o zadevah gospodarske in materialne narave, predvsem pa - kot zapisano - nakup oziroma najem ni bil izveden v skladu z zakonom o javnem naročanju.

Glavnega tajnika ni odpeljal le audi
Drugi razlog za menjavo glavnega tajnika Mladena Kraljića pa naj bi bil zahtevek Evropske komisije za plačilo nepravilnosti pri projektu (gre za desetletje staro zadevo), ki ga je vodil Kraljić v času, ko je bil še tajnik filozofske fakultete, dekan pa je bil tedaj Marko Jesenšek, zdaj prorektor za dislocirane članice UM. Končna postavka računa iz Bruslja za nasedli projekt je na dan 25. julija letos znašala 182.195,55 evra, upoštevaje že zamudne obresti od 20. junija letos, ko bi račun moral biti plačan. Zamudne obresti tečejo še dlje, in sicer v znesku 17,41 evra na dan.