Spregovorila je tudi Saida, ki je v Sirijo prišla iz Francije. "Želim se le usesti v moj avto in se vrniti domov. Ljubim življenje, rada delam, rada imam svoj džins, ličila in svoje starše," je povedala, pri tem pa sedela poleg 14-mesečnega sina, ki ima obraz prekrit s piki insektov. En mesec sta namreč preživela v divjini, saj sta iz Rake pobegnila peš. Skupaj z možem Yassinom sta tihotapcem plačala 6.000 dolarjev, da so jima pomagali zbežati iz mesta. Mož je umrl med potjo. 

Razložila je tudi, da je v Sirijo prišla zaradi obljub, da si lahko tam ustvari novo žiljenje z močnimi in odločnimi moškimi. Ko pa je prišla tja, je bila zgodba popolnoma drugačna. Ženske naj bi se med seboj samo prepirale, moški naj bi bili obsedeni z njimi in spolnostjo, hkrati pa naj bi se nekatere ženske poročile in ločile tudi 6-krat.

Ob prihodu so jo ločili od ostalih žensk in jo postavili v t.i. madafo, kjer so ženske čakale, da so jih prišli izbrat pripadniki IS. Presenetila so jo tamkajšnja pravila, po katerih se je morala udeleževati "hitrih zmenkarij", džihadistične oblike družbenega omrežja Tinder. 

"Ko ženska prispe v madafo, si naredi nekakšen življenjepis. Zapiše svojo starost, svoje ime, opiše svoj značaj in kaj pričakuje od moškega. Moški pa podobno objavljajo svoje opise. Gre za zmenkarije," pojasnjuje Saida. "Nato se še srečata in govorita od 15 do 20 minut, nato pa gre le še za to, ali je da ali ne. Če se oba strinjata, se poročita. Zelo hitro gre to," je dodala.

Ima rada svojega moža

May, učiteljica angleškega jezika iz Homsa, pa je pojasnila, da se v Rako ni prišla poročit. Pravi, da je bila le na poti v Turčijo, kamor se je želela preseliti po tem, ko je ostrostrelec ubil njenega moža. Z otroci je živela pri prijatelju, nato pa spoznala Bilala, ki je bil tam sosed. 

"Mislim, da mi ga je poslal bog," pravi in dodaja, da je bil dober in miroljuben ter da se ni želel boriti. S tem pa se večina drugih ne more pohvaliti, nadaljuje May. Povedala je, da se ženske poročijo, tri ali štiri dni pozneje, morda tudi mesec dni, pa se že ločujejo. Tako naj bi se ena ženska poročila šestkrat, nato pa ji je ločitveno sodišče kalifata zagrozilo z bičanjem ali zaporno kaznijo. 

Še vedno tudi žaluje za svojim možem, ki naj bi bil zaprt v mestu Kobani. Na zid je vpisala tudi njegove začetnice in jih obkrožila s srcem. Priznala je, da ne ve, kaj bo storila, če ga ne bo nikoli več videla. "Želim, da bi me kdo ubil. Sama se ne morem, ker je to potem samomor," pravi. 

Tri sestre iz Indonezije

Novinarji televizije CNN so naleteli tudi na tri indonezijske sestre, ki so morale plačati zelo mastne vsote, da so lahko prišle v Rako. Kot pravijo, se tam niso poročile, saj so razočarano ugotovile, da džihadisti niso "čisti muslimani", kot so to verjele. "govorili so, da so odšli v džihad zaradi Alaha, v resnici pa so hoteli le ženske in seks. To je nagnusno," je dejala Rahma. Vse tri zdaj želijo navezati stik z indonezijskim veleposlaništvom in se vrniti domov. 

A, kot poroča CNN, je zdaj težko ugotoviti, če bo sploh kateri koli ženski, ki je prišla v Rako, uspelo zapustiti Sirijo. Ob tem, ko koalicija borcev s podporo ZDA oblega Rako, je še več takšnih žensk, ki želi to mesto zapustiti.

IS postaja Al Kaida na steroidih
Vodilni strokovnjak za protiteroristično delovanje v Iraku, Kurd Lahur Talabani opozarja, da bo Islamska država po izgubi ozemlja udarila nazaj in postala kot al Kaida na steroidih. 
"Čeprav je ta skupina v začetku tega meseca v Mosulu doživela poraz, lahko boj proti skrajnežem traja še štiri leta," je prepričan in dodaja, da bodo boji za mesto Raka v Siriji, ki velja za prestolnico samooklicanega kalifata skrajne teroristične skupine. 
V pogovoru za agencijo Reuters je izrazil tudi prepričanje, da vodja skupine, Abu Bakr al Bagdadi ni mrtev. O tem je namreč poročala Rusija, ki je bila prepričana, da ga je ubila v enem izmed zračnih napadov na območju Sirije. "99-odstotno smo prepričani, da je živ. Ne pozabite, da segajo njegove korenino globoko v preteklost, vse do Al Kaide v Iraku. Pred varnostnimi organi se je skrival in dobro ve, kako se obnašati, trenutno pa je nekje južno od Rake," meni Talabani.