Temeljni razlog, da ji pogodbe o zaposlitvi ne bo do podaljšali, je pritožba dveh strank, ki ju je zmotila njena naglavna ruta, in ne dejstvo, da je bila sprejeta v to službo le za določen čas. Tako je prepričana Medina Šabotić, Ljubljančanka, ki je kot prodajalka minula dva meseca in pol delala v eni od ljubljanskih prodajaln Perutnine Ptuj. Sredi januarja pa so jo iz uprave podjetja obvestili, da ji pogodbe o zaposlitvi - izteče se konec januarja - ne bodo podaljšali. V elektronskem dopisu, ki ga je na prodajalno Ljubljana Celovška poslala Albina Vrbnjak, vodja maloprodaje v Perutnini Ptuj, so sicer spomnili, da je bila zaposlena za določen čas "na delovno mesto za čas daljšega bolniškega staleža sodelavke". A je ob tem sila nenavadno, da so jo po dveh mesecih in pol dela "čez noč" poslali na dopust do izteka meseca, saj se v tem trenutku na delo še ni vrnila poslovodkinja, ki jo je nadomeščala. Prav tako zaradi bolezni odstona prodajalka, pa se je vrnila z bolniškega dopusta že novembra, a je bila poslana v drugo prodajalno, iz katere so jo poklicali nazaj na Celovško šele, ko so Šabotičevo poslali na dopust, pravi mamica treh otrok.
Šabotičeva si rute ni nadela čez noč. Z ruto, ki jo nosi kot muslimanka, je prišla na razgovor o zaposlitvi. Bodoči delodajalec, trdi Šabotićeva, na to ni imel pripomb. In tako je dobila v podpis pogodbo o zaposlitvi od 20. oktobra pa do konca novembra, iz katere izhaja, da je bila zaposlena za določen čas zaradi "nadomeščanja začasno odsotnega delavca v bolniškem staležu". Bolniško odsotni sta bili v tistem času, po trditvah Šabotičeve, prodajalka in poslovodkinja enote, katere pooblastila je že v začetku novembra dobila sama. Tako je vse do 13. januarja, ko so jo elektronsko obvestili, da ji pogodbe ne bodo več podaljšali in da jo s 16. januarjem pa do izteka pogodbe pošiljajo na dopust, nadomeščala poslovodkinjo. V dopisu so se ji hkrati zahvalili za "korektno opravljeno delo in prenos dobrih informacij". Ob koncu pa zapisali, da jo vabijo še naprej kot kupca v njihove prodajalne.

V dopisu o tem, kaj sodi med delovna oblačila

"Vse do decembra nisem bila deležna od kupcev nobenih neprimernih opazk. V začetku decembra pa je v prodajalno stopila starejša gospa, ki me je najprej vprašala, kakšne zveze imam na Perutnini Ptuj, da sem dobila službo, medtem ko za Slovence ni dela. Dodala je še, da če mislim delati tukaj, naj se oblečem, kot je to običaj v Sloveniji." Tik pred božičem ji je gospa srednjih let zgolj zato, ker je muslimanka, pripisala sokrivdo za teroristične napade v Bruslju in Berlinu. Poslovila pa se je z besedami, da komaj čaka, da se kakšen teroristični napad zgodi tudi pri nas in da naj se je takrat spomnim." Šabotićeva trdi, da je ves čas bila vljudna do obeh strank.
Decembra so ji pogodbo podaljšali še v tretje, prav tako za en mesec - tudi tokrat, že drugi mesec zapored, zaradi povečanega obsega dela. A že prvi januarski delovni dan, 3. januarja, so v prodajalno dobili elektronski dopis Vrbnjakove: "Danes smo prejeli dve pritožbi, vezani na nošenje delovnih oblačil v vaši prodajalni, kateri so zavzeli stališče širše skupine stalnih kupcev." Vrbnjakova je v dopisu spomnila, kaj sodi med delovno oblačilo. Ob koncu pa ob najavi skorajšnjega obiska prodajalne zapisala: "Verjamem, da ga. Medina kot na novo zaposlena upošteva navodila, kakor smo se dogovorili na kadrovskem sestanku."
Vrbnjakova je, po trditvah Šabotićeve, v spremstvu poslovodkinje iz Kosez prišla v prodajalno že naslednji dan in jo prosila, ali bi lahko nosila tanko belo ruto, da ne bi bi preveč izstopala, saj da nekatere motijo dekolteji, spet druge rute. Medina Šabotić, ki je ta dan nosila debelejšo ruto rosa barve, saj gretje v trgovini ni delovalo, je to upoštevala, pri čemer je, kot trdi, vedno nosila tudi obvezno uniformo, ki jo poleg delovnega plašča in kape sestavlja še jopica iz flisa. "Da mi pogodbe ne bodo podaljšali, mi je postalo jasno, ko mi je Vrbnjakova dejala, da lahko naslednjemu delodajalcu s ponosom povem, da sem zelo dobra delavka in da so bili v Perutnini Ptuj z mano zelo zadovoljni." Tako se je tudi zgodilo. V prodajalno so 13. januarja prejeli elektronsko pismo Vrbnjakove, da ji pogodbe ne bodo podaljšali in da jo s 16. januarjem pa do konca meseca pošiljajo na dopust.

Kaj pravijo v Perutnini Ptuj?

Da je ostala brez nove pogodbe zaradi pritožb glede naglavne rute, je Šabotičeva prepričana toliko bolj, ker naj bi ji sodelavka, ki pa se ne želi javno izpostavljati, zatrdila, da se je to zgodilo zaradi pritiska uprave. Zato smo sinoči poklicali predsednika uprave Perutnine Ptuj Tiborja Šimonko, da bi preverili, ali to drži. Dejal je, da je trenutno na dopustu in nas napotil na službo za stike z javnostjo. Od tam pa so nam že v četrtek na naša poizvedovanja poslali dokaj splošne odgovore. Njih in Vrbnjakovo smo namreč spraševali, ali so prejeli pritožbe na delo Šabotićeve, na kaj so se nanašale, zakaj so jo pol meseca do izteka pogodbe poslali na dopust, in tudi, ali se je poslovodkinja, ki jo je Šabotićeva nadomeščala, že vrnila na delo oziroma kdaj se bo. Odgovorili so le, da je šlo za klasično obliko zaposlitve za določen čas, s čimer je bila dotična seznanjena že pred zaposlitvijo, in še, da so povratne informacije kupcev – najsi gre za pohvale, predloge ali pritožbe - dobrodošle in "jih obravnavamo s ciljem izboljšanja potrošniške izkušnje oziroma odprave morebitnih pomanjkljivosti".
Šabotićeva pa pravi, da ima dovolj poniževanja "zgolj zato, ker bi kot muslimanka z ruto rada delala, zato sem se odločila stvari predati odvetniku. Kot petčlanska družina, tudi mož je brez službe, dobimo toliko socialne pomoči, kot je bila moja plača. A bi mi potem bilo treba vstajati že ob peti uri zjutraj, da sem bila ob šestih v službi in pripravila vse še pred odprtjem trgovine. Vendar si želim delati, ne želim cele dneve presedeti doma," pravi Šabotićeva, ki je bila žaljivk zaradi naglavne rute deležna tudi v proizvodnem podjetju, kjer je pred tem prav tako delala le za določen čas. "Nadrejeni me je klical nindža."
Diskriminacija na podlagi osebnih okoliščin, med katere spada tudi vera, je nezakonita tako po zakonu o delovnih razmerjih kot zakonu o varstvu pred diskriminacijo. Nediskrimnacija je tudi ustavna kategorija. Da je je bila v tem primeru deležna, pa bo Šabotičeva skušala dokazati po sodni poti.
Slovenija