Društvo novinarjev Slovenije (DNS) ostro obsoja ravnanje mariborskega župana Andreja Fištravca in njegovih sodelavcev, ker so s sredine tiskovne konferenco o Aerodromu Maribor izločili novinarje Večera. To je, tako DNS, še posebej sporno, ker je bil povod za tiskovno konferenco članek v Večeru o (nenavadni) prodaji letališča.

"Občine bi morale biti kot javne institucije med prvimi zavezane k javnemu in transparentnemu delovanju ter enaki obravnavi vseh novinarjev," so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v DNS. Omejevanje dostopa do novinarskih konferenc razumejo kot nedopusten poskus obvladovanja in omejevanja vsebin v medijih. "V Društvu novinarjev opažamo, da to nikakor ni osamljen primer, saj poročanje v občinskih glasilih in medijih, ki naj bi bilo namenjeno informiranju občanov, nemalokrat prerašča v propagando vsakokratnih oblasti in v skrajnih primerih tudi obračunavanje z novinarji drugih medijev v lokalnem okolju. Zato tudi v vladni medijski strategiji in posledično spremenjeni medijski zakonodaji še naprej pričakujemo ustrezno opredelitev medijev kot tudi zaščito profesionalnosti in avtonomije novinarjev."

Kritično in poglobljeno novinarsko delo, ki ima pod drobnogledom nosilce oblasti, je, tako DNS, osnovno vodilo in temelj delovanja medijev v demokratičnih družbah, ki ga bodo v novinarski skupnosti vztrajno branili.

Mariborski župan si je s sredino potezo po oceni odgovorne urednice Večera Katje Šeruga privoščil nevaren presedan. "Prepovedal je, da bi na to novinarsko konferenco o prodaji Aerodroma prav na dan, ko je Večer prodajo razkril, lahko prišli tudi Večerovi novinarji. Izbral je, kdo lahko pride in kdo ne. Podobno, kot je to poskusila narediti poljska oblast," je zapisala v današnjem komentarju. Fištravec, piše, je pozabil, da je na volitvah izvoljeni politik, ki odgovarja javnosti. "Ni mu bilo prav, da smo Večerovi novinarji opravili svoje delo in objavili zgodbo, ki temelji na dejstvih, dokumentih, preverjanjih. Potem je šel še dlje in onemogočil, da bi ga lahko vprašali karkoli (neprijetnega). Sociolog Fištravec nas je postavil tja, kjer po slovenskih socioloških podatkih nikoli nismo bili. V vzhodno Evropo."

V sredo je Fištravec komentiral prodajo Aerodroma Maribor Azijcem, o čemer je isti dan poročal (že) Večer. O prodaji prek posrednika, ki je povezan z vrhom mariborske občine, in s tremi milijoni evrov "v zalogi" za nepojasnjene namene.
Maribor