Koliko digitalnih fotografij bomo ustvarili v letu 2017? Po nekaterih napovedih in izračunih bo 4 milijarde Zemljanov imelo mobilni telefon s kamero, ki bodo dnevno naredili vsaj 10 fotografij, torej 3650 na leto, skupno bi to pomenilo preko 14 trilijonov fotografij (14,600,000,000,000). Samo s pomočjo pametnih mobilnikov. Koliko pa je še fotografov, ki uporabljajo in prisegajo na digitalne fotoaparate.
Strokovnjak za fotografijo Matjaž Intihar od leta 1995 piše članke o digitalni fotografiji, leta 2001 je izdal prvo slovensko knjigo o digitalni fotografiji in revijo e-Fotografija, od leta 1996 pa vodi fotografske tečaje in potovanja, tečaje obdelave slike ter priprave za tisk. Z njim smo se pogovarjali o izboru obdelavi, pripravi in arhiviranju fotografij.
00487164F.jpg
"Moj znanec si še danes ne upa ženi povedati, da nimata fotografij prvih treh let otroka."
Canstockphoto

1. Izdelajte varnostno kopijo

"Prva stvar je, da mora biti vse v kopiji. Tega devetdeset odstotkov uporabnikov ne počne, spoznaš pa pomembnost tega najpozneje takrat, ko izgubiš vse fotografije. Moj znanec si še danes ne upa ženi povedati, da nimata fotografij prvih treh let otroka," pove Intihar. Še posebej v času, ko na nas ne prežijo zgolj morebitne okvare diskov, te so precej redke, ampak imamo pogosteje posla s hekerji v najrazličnejše spletne servise in pa številne grožnje iz naslova izsiljevalskih virusov, ki zakodirajo datoteke na našem disku. V vseh opisanih primerih vas lahko težav reši varnostna kopija.

Kam pa backupirati? V oblak?
"Oblak je še prepočasna povezava. Dati svojih sto najboljših fotografij v oblak, to lahko, svoje celotno potovanje ali dogodek, pa je že težje. Kopija mora biti na kakšnem disku, do katerega imamo hiter prenos. CD-ji/DVD-ji nas počasi zapuščajo, ker jih mnogi novi računalniki sploh več ne poznajo. To pomeni, da če imate še kaj spravljeno na CD-jih/DVD-jih, je treba to prenesti, čim prej, saj imajo optični mediji tudi omejeno življenjsko dobo."

Kopijo na disku pa imejte odklopljeno. S tem preprečite prej omenjeno kriptiranje v primeru izsiljevalskih virusov. Intihar ima vse svoje fotografije s potovanj še na tretjem disku, ki pa ga nima lociranega v pisarni, temveč doma. "Lahko se ti zgodi požar, ti disk ukradejo in izgubiš vse. To je stvar, ki mora biti urejena."
canstock3.jpg
Fotografske dogodke
Canstockphoto

2. Naredite izbor fotografij

Uporabite katerega izmed mnogih računalniških programov, ki omogočajo izdelavo izbora fotografij. "Je pa zelo odvisno od tega, kakšen tip fotografa si," pojasni Intihar in doda, da bo družinski fotograf že na začetku polovico fotografij pobrisal in si shranil samo boljše oziroma njemu zanimive. Razporedil jih bo denimo po družinskih dogodkih ali imenu otroka. Nekateri fotografi pa brišejo samo tehnično nekorektne fotografije, ter si jih rangirajo po dogodkih. Druge pustijo, če bi jih morda še za kaj potrebovali. "Profesionalni fotograf ima najmanjšo potrebo po arhiviranju fotografij. Ko namreč projekt posname, ga naročniku preda in s tistimi fotografijami nima kaj početi."

Hobi fotografija je najbolj delikatna kar se tiče izbora. Pogosto je tako, da posnamemo petsto ali celo tisoč fotografij na nekem dogodku ali potovanju, kazati pa jih toliko ne moremo. To pomeni, da je nujno treba narediti izbor. "V programih, ki jih imamo na voljo, lahko običajno selekcioniramo fotografije vsaj po zvezdicah, recimo od ena do pet. Lahko jih rangiramo kot priljubljene in dodamo opis: pokrajine, portreti in podobno. Ali pa naredimo kakšne svoje označbe, jih morda ločimo po barvah: rdeča so družinske, zelena potovanja in podobno," opisuje sogovornik.


Kateri program uporabiti?
Picassa ne obstaja več, Google jo je zamenjal z Fotos. Uporabite lahko še ACDSee, pa Photoshop Elements. "To so dovolj zmogljivi programi za svoj denar in za hobi fotografijo več kot odlični," pojasni Intihar in istočasno opozori na to, da se pri nas programi še vedno ne kupujejo. Za profesionalno delo je zanimiv tudi Lightroom. "To ni program za arhiviranje, saj je treba vse fotografije importirati. Poleg tega če v Lightroomu dodate v katalog večkrat po več sto fotografij, začne počasi delovati."

Že sam Googlov Fotos je dovolj zmogljivo orodje za hobi fotografijo. Slike se da malo obdelati, narediti "slide show". Za obdelavo fotografij pa je za profesionalce primeren Lightroom, kjer je hiter, ali Photoshop, ki pa je obsežen, zahteven in če ga ne spoznaš na pravi način, uporabljaš le nekaj odstotkov. Program je mogoče najeti za nekaj deset evrov na mesec. "To je super, ker imaš polno funkcionalnost, vso podporo, takoj so popravki narejeni, za vsako novo kamero je podpora. Lightroom je zanimiv tudi zato, ker ne glede na to kaj v njem narediš, vedno se lahko pri fotografiji vrneš na original, ki ostaja nedotaknjen," pojasni sogovornik.

canstock3.jpg
Fotografske dogodke
Canstockphoto

3. Razvrstite in opremite fotografije z opisi

"Po dveh treh letih se začne vsak tega zavedati. Ženske so običajno veliko bolj redoljubne. Fotografinje, te so sedaj v večini, so tiste, ki naredijo veliko več selekcije, dodatno pa si kakšno fotografijo tudi natisnejo, naredijo foto knjigo. Pri moških pa je tako, da imajo fotografije nekje na računalniku. A če ne naredimo selekcije, bomo po dveh treh letih težko našli tiste dobre fotografije dogodka."
Optimalno je, če iz teh tisoč fotografij naredimo selekcijo za družino, pa za predstavitev, prikaz prijateljem. Eden izmed načinov je, da se denimo prijateljem prikažejo zgolj fotografije označene z dvema zvezdicama. Najslabše pa je, če naredimo preveč kopij določenih fotografij. "Če imamo glavno mapo s fotografijami, potem pa se pojavi ista fotografija, na kateri sta Jože in Štefka v dveh mapah." Tako si po nepotrebnem povečamo količino fotografij. "Zato lahko uporabljamo ključne besede, kjer pri sliki napišemo da sta na njej Jože in Štefka, na določenem kraju. Na ta način lahko nato enostavno poiščemo te fotografije, pove Intihar, ki kot bistveno izpostavi, da se opravimo selekcijo fotografij narediti takoj, ko imamo čas.

Treba je narediti hierarhijo, saj se po nekaj letih več ne spomniš, kje si kaj posnel
"Vedno je treba imeti narejeno drevesno strukturo - vsak si to dela po svoje. Sam razvrščam material po letih, znotraj tega imam dan in mesec, pa kaj se je dogajalo (kateri dogodek, katero potovanje). Ne ločujem fotografij na 1., 2. ali denimo 3. dan fotografiranja, ampak po krajih, tematsko. Če so denimo bili motiv sloni, bom napisal sloni. Da se lažje spomniš," deli napotke Intihar. Ponavadi delamo selekcijo zase in če si naredimo osnovno strukturo, se bomo lažje spomnili. Težje pa je pa če drugi iščejo po tvojih fotografijah. Za takšne je treba - to delajo profesionalci - pod vsako fotografijo napisati datum, motiv, pa kdo je fotografiral. "Praviloma v tem primeru dodamo v EXIF zapis avtorja, pa njegov e-mail, če slučajno komu damo vse fotografije, da ima tudi podatke o avtorju.

Z upoštevanjem vseh opisanih napotkov lahko zagotovimo, da bomo čez pet, šest let, v kopici posnetkov še našli tisto fotografijo.
Zanimivosti