V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor so sklenili, da bodo ukinili okoliško dežurno zdravniško službo, del tega dela pa bo prevzela urgenca. Od 3. januarja bo tako namesto okoliške dežurne zdravniške službe za ljudi, ki niso mogli obiskati zdravnika ali dežurne ambulante in so lahko vsak dan popoldan naročili obisk dežurnega zdravnika na domu, dodatna ekipa nujne medicinske pomoči v urgentnem centru v UKC. "Za paciente se v dostopnosti ne spremeni nič," zagotavlja Dejan Kupnik , vodja organizacijske enote zdravstvenega varstva. Pove, da so ukinili dežurno okoliško službo, ki je bila še ostanek nekdanjih časov in je bila še edina v Sloveniji.

Hitra pomoč z intervencijami

Dodatna ekipa z zdravnikom bo med tednom na urgenci prisotna od 19. do 24. ure, ob sobotah in nedeljah ter praznikih pa od 9. do 21. ure, pravijo v zdravstvenem domu. "Tako bomo zagotovili pacientom hitro pomoč z intervencijami ekipe nujne medicinske pomoči, ki bodo bolnika pripeljale v ambulanto NMP, oziroma se bo zdravnik z ekipo opravil na nujno intervencijo in ustrezno oskrbel bolnika na terenu oziroma njegovem domu," zagotavljajo. Slednje bo veljalo predvsem za huda bolečinska stanja pri onkoloških bolnikih, paliativno oskrbo pri umirajočih in nujne medicinske intervencije pri bolnikih, kjer bi prevoz v ambulanto nujne medicinske pomoči dodatno poslabšal stanje bolnika, še pojasnjujejo.

Hišni obiski ostajajo

Še vedno ostaja tudi možnost hišnih obiskov, ki jih izvajajo izbrani osebni zdravniki, doda Kupnik. A poudari, da imajo pred hišnim obiskom vedno prednost nujni bolniki v ambulanti. Če je za pacienta, ki bi potreboval hišni obisk, nujno, torej pokliče 112, sicer pa svojega zdravnika - a ta bo prišel, ko bo imel čas. Hišni obiski so namreč namenjeni pregledom nepokretnih pacientov, ki nikakor ne morejo sami priti v ambulanto, ali pa bi pot v zdravstveni dom lahko poslabšala zdravstveno stanje. "Ljudje včasih mislijo, da bi zdravnik moral priti na hišni obisk za vsako malenkost. Po drugi strani pa se pogosto mešajo z urgenco," še pove Kupnik. Včasih tako zdravnik ob prihodu šele ugotovi, da je v resnici šlo za nujno stanje in bi na pot v resnici moral reševalec. Ali pa ugotovi, da bi bolnik v resnici lahko sam prišel v ambulanto.
Okoliška dežurna zdravniška služba, ki jo zdaj ukinjajo, je letno opravila okoli 2700 obiskov na domu. Osebni izbrani zdravniki letno izvedejo med 500 in 1000 hišnih obiskov.
Maribor