Mariborski odvetnici Andreji Šifrer, ki jo je prvostopenjsko sodišče lanskega julija obsodilo na dve leti zapora in pol, ne bo treba za rešetke, saj so jo višji sodniki oprostili očitka, da je storila kaznivo dejanje napeljevanja k izsiljevanju, čeprav so razpolagali s posnetki njenega pogovora s tajnim policijskim delavcem, ki se je odvetnici predstavil kot človek iz kriminalnega podzemlja. Iz pogovora med Šifrerjevo in navideznim kriminalcem jasno izhaja, da je odvetnica načrtovala peklenski načrt zoper podjetniški par Michaela in Gordano Vidovič s Ptuja. Razmišljala je celo o ugrabitvi njunega otroka, tajni delavec je posnel tudi njene besede, da bi bilo najboljše, če bi "eliminirali" Michaela Vidoviča in bi tako lažje pritisnili na njegovo soprogo. Večkrat je Šifrerjeva poudarila, da mora biti vse skupaj videti kot nesreča in da mora biti izpeljano "na hinavski način". A višji sodniki se v vsebino pogovorov niso spuščali, ker so ocenili, da za tajno snemanje ni bilo zakonske podlage, zato mariborska odvetnica ne glede na to, kar je de facto naročila, de jure ni kriva.

Izterjati hotela 600.000 evrov

Ozadje zgodbe sega več let v preteklost, ko je bila Šifrerjeva z zakoncema s Ptuja v poslovnem odnosu. Za njuno družbo Ambicija, d.o.o., je kot odvetnica s svojim žigom opremljala odškodninske zahtevke in jih vlagala v zavarovalnico. V letu 2010 so se dogovorili, da bo Šifrerjeva od Vidovičevih družbo odkupila. V zameno za kupnino naj bi jima bila ponudila stanovanji v Mariboru in Ljubljani. Za prenos firme so se dogovorili, da to uredijo v obliki brezplačnega prenosa na nekdanjega moža Šifrerjeve, kar so tudi storili. Ker sta Vidovičeva hotela imeti dokument, ki bi nakup stanovanja povezoval s firmo Ambicija, naj bi jima bila Šifrerjeva predlagala sklenitev menjalne pogodbe. Zakonca trdita, da jo je pripravila sama, notarsko pa da je na željo Šifrerjeve niso overili, ker kot odvetnica ni smela biti lastnica podjetja.
Po nekaj mesecih je Šifrerjeva ocenila, da sta jo zakonca z menjavo ogoljufala, saj Ambicija ni nosila pričakovanega prometa, zato si je pričela prizadevati, da bi stanovanji dobila nazaj. Iz obtožnice, ki jo je zoper Šifrerjevo vložila tožilka Ivanka Slana, izhaja, da je odvetnica marca 2011 takratnemu direktorju Ambicije Darku Kostantinoviću naročila, naj najde ljudi, ki bi bili sposobni od Vidovičevih izterjati 600.000 evrov. Konstantinović je ocenil, da odvetnica misli resno, zato jo je prijavil policiji. Mariborski kriminalisti so v primer vključili tajnega policijskega delavca, ki je na podlagi odredbe sodišča "sestanke" z odvetnico posnel.

Pomanjkljiv opis kaznivega dejanja

Policijska poročila o sestankih osumljene s tajnim delavcem policije in predvsem posneti pogovori med njima so bili ključni dokaz, na katerem je tožilka zgradila obtožbo, ki je prestala preizkus sodišča, zato je morala Andreja Šifrer sesti na zatožno klop. Na sojenju se je razkrilo, da je razmišljala tudi o tem, da bi zakoncema ugrabili šoloobvezno hčerko, tajnemu delavcu je opisala poti do njene šole, izročila mu je tudi poročno fotografijo zakoncev in pokazala, kjer stanujejo. Odvetnica je v svojem zagovoru obžalovala, da je vzela stvari v svoje roke, očitke tožilstva, da je s svojim ravnanjem storila kaznivo dejanje napeljevanja k izsiljevanju, pa je odločno zanikala. O posnetih pogovorih, ki so zgovorno razkrili njeno temno plat, je trdila, da jo je k vsemu, kar je izrekla, napeljal tajni policijski delavec, po drugi strani pa je o sestajanju z njim trdila, da je ves čas vedela, da je celotna zadeva nastavljena, saj da je opazila, da jo snema. "Vse, kar sem mu povedala, je bila šala, nobenega resnega namena nisem imela. To sem govorila s ciljem, da bi moje besede dosegle Vidoviča, da bi mi dala denar za kupnino," se je zagovarjala odvetnica in tožila, da je v tej zgodbi žrtev ona, ker da je bila ogoljufana.
Okrožnega sodnika Danila Obersnela ni prepričala o svoji nedolžnosti, kajti prvostopenjsko sodišče je v nepravnomočni obsodilni sodbi zapisalo, da je Šifrerjeva ravnala s krivdno obliko direktnega naklepa in da so v njenem ravnanju podani vsi zakonski znaki kaznivega dejanja napeljevanja k izsiljevanju. Višji sodniki pa so pritrdili zagovornikoma Šifrerjeve, odvetnici Maji Vogrin in odvetniku Luki Zajcu, da obdolženki očitano dejanje, ki ga je prvostopenjsko sodišče nekritično povzelo v izrek sodbe, ne vsebuje vseh znakov kaznivega dejanja izsiljevanja k napeljevanju. V obsodilni sodbi je namreč manjkal abstraktni del opisa kaznivega dejanja izsiljevanja, kar z drugimi besedami pomeni, da sodišče ni prepisalo dikcije kazenskega člena "kdor z namenom, da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, s silo ali resno grožnjo koga prisili, da kaj stori ali opusti v škodo svojega ali tujega premoženja, se kaznuje z zaporom do petih let".

Oprostilna sodba je dokončna

Ker tega v sodbi ni bilo, so višji sodniki presodili, da je sodišče prve stopnje kršilo zakon, saj dejanje v izreku obsodilne sodbe "ne vsebuje vseh kazenskih znakov kaznivega dejanja in zato ni kaznivo dejanje". Višji sodniki so zagovornikoma Šifrerjeve pritrdili tudi v zatrjevanju, da je tajni delavec ne bi smel snemati, saj iz vsebine kazenske ovadbe, ki jo je zoper odvetnico podal Kostantinović, izhaja, da jo je prijavil za kaznivo dejanje samovoljnosti (ne izsiljevanja), za takšno kaznivo dejanje pa prikriti ukrepi zoper osumljenca niso dopustni. Višji sodniki so sicer preizkusili, ali je šlo v ravnanju Šifrerjeve morebiti za kaznivo dejanje samovolje, torej za izterjavo dolga, kar pa je v izreku obtožbe in prvostopenjske sodbe zatrjevana trditev o protipravni premoženjski koristi - kar dolg ni. "Zato pritožbeno sodišče ni imelo podlage za razveljavitev sodbe, saj v opis dejanja, kot izhaja v napadeni sodbi, na ponovljenem sojenju ne bi moglo poseči. Ob presojanju pritožb zagovornikov je zato lahko pritožbeno sodišče obdolženko le oprostilo obtožbe," so razložili višji sodniki. Oprostilna sodba za odvetnico je s to odločitvijo postala pravnomočna, česar ne more spremeniti niti zahteva za varstvo zakonitosti, ki jo je tožilstvo že vložilo na vrhovno sodišče, saj lahko vrhovno sodišče v kazenskih zadevah sodbo spremeni le v korist obdolženega in ne v njegovo škodo.
Kronika

Večer - Mariborski odvetnici ni treba v zapor

Čeprav jo je tajni policijski delavec posnel, ko je zoper podjetniški par s Ptuja kovala peklenski načrt in razmišljala celo o ugrabitvi njunega otroka, so višji sodniki odvetnico Andrejo Šifrer oprostili slehernega očitka