KOLEDAR DOGODKOV: Predavanje M. Turnška, Sveta Terezija, Patristični večeri, Predavanje R. Podbersič
Spletni Časnik

Sreda, 14. Oktober 2015 ob 09:27

Predavanje Marjana Turnška

V sklopu Nikolajevih srečanj župnija Dolnji Logatec vabi na predavanje msgr. dr. Marjana Turnška z naslovom Od vode k živi vodi.
Predavanje bo v sredo, 14. oktobra 2015, ob 19. uri v Jožefovi dvorani Medgeneracijskega doma Marije in Marte (Šolska pot 1) v Dolnjem Logatcu.

______________

Sveta Terezija: Velika in Mala

V času med praznikoma svete Terezije Deteta Jezusa in svete Terezije Velike (Avilske) vabita Založba Emanuel in založba Novi svet ob letošnjem izidu knjig, ki sta povezani s tema dvema velikima učiteljicama duhovnega življenja na pogovor o njunem življenju in delu.

Sveta Terezija: Velika in Mala
sreda, 14. 10. 2015, ob 17. uri,
v Celjski Mohorjevi družbi na Nazorjevi 1 v Ljubljani

Izvedeli bomo, kaj ju povezuje, kako sta molili, kako lahko nagovorita današnjega sodobnega človeka in kako sta se spopadali s preizkušnjo noči vere. Gostje:
– dr. Robert Kralj, doktoriral na Univerzi v Salamanci o mistični izkušnji Terezije Avilske
– p. Danijel Čolo, bosonogi karmeličan, član hrvaške karmelske province sv. Jožefa iz Zagreba
Moderator: Blaž Lesnik

Na dogodek so še posebej povabljene družine, saj je za otroke pripravljen poseben program.

______________

Patristični večeri na Viču

Rdeča nit letošnjih srečanj bo Božje usmiljenje, ki mu bo posvečeno bližnje izredno sveto leto. Na vsakem večeru se bomo srečali z enim od cerkvenih očetov in pod vodstvom br. Mirana Špeliča OFM skupaj prebrali in premislili krajše besedilo na temo usmiljenja. Srečanja bodo enkrat mesečno v Dvorani Antonovega doma na Viču v Ljubljani:

– sreda 14. 10. 2015 ob 19.45

– sreda 11. 11. 2015 ob 18.45

– torek 15. 12. 2015 ob 18.45

________________

Predavanje R. Podbersiča

Dom sv. Jožef vabi na prvo predavanje iz sklopa ‘Spomin kot trajen opomin’ z naslovom SOŠKA FRONTA.
Ob eni izmed največjih bitk na Slovenskem in širše v prvi svetovni vojni, ki je izrazito zaznamovala naš prostor, bo ob njeni stoti obletnici z nami razmišljal primorski zgodovinar.
Vabljeni v četrtek, 15. oktobra 2015, ob 19. uri.
Predavatelj: mag. Renato Podbersič
Vstop prost!
________________

Predstavitev knjige Od Save do Srebrne reke

Svetovni slovenski kongres in Založba Mladika iz Trsta vljudno vabita na predstavitev knjige Od Save do Srebrne reke. Predstavitev spominov šolnika, glasbenika, publicista in urednika prof. Alojzija Geržiniča (1915-2008), ki bo v četrtek, 15. oktobra 2015, ob 17. uri v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa na Cankarjevi 1/IV v Ljubljani.

Sodelujejo:
· akademik Zorko Simčič, pisatelj in Geržiničev sodelavec pri Slovenski kulturni akciji v Argentini
· Marko Fink, pevec, tudi sorodstveno vezan na avtorja spominov
· Ivo Jevnikar, časnikar iz Trsta, urednik knjige

Prisotna bo tudi avtorjeva hčerka Teodora Geržinič, ki se je rodila v Argentini in prihaja za to priložnost prvič v Slovenijo.

O knjigi
Spomini prof. Alojzija Geržiniča, ki obsegajo 422 strani in veliko dokumentarnih fotografij, so prvo delo, ki je izšlo v novi knjižni zbirki tržaške založbe Mladika »Zapisi iz zdomstva«. Avtor v njem opisuje svoje življenje in delo ter razmišlja o družbi in problemih, kot jih je doživljal v vseh »treh Slovenijah«: v rodni Ljubljani, a tudi v Mariboru in Kočevju, nato v Trstu pod nemško zasedbo in takoj po njej, nato v begunskih taboriščih v Italiji in med Slovenci v Buenos Airesu, kjer je na kulturnem področju sooblikoval »slovenski čudež v Argentini«.

________________

Konferenca Partnerstvo med EU in Japonsko

Društvo za razvoj Fokus 2031 v sodelovanju z Informacijsko pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji in veleposlaništvom Japonske v Ljubljani pripravlja konferenco Partnerstvo med EU in Japonsko: gospodarske in družbene priložnosti, ki bo v petek, 16. oktobra 2015, ob 9. uri v hotelu Union v Ljubljani.

S konferenco želimo predstaviti napredek pri nastajanju sporazumov o strateškem (SPA) in trgovinskem partnerstvu (EPA/FTA) med Evropsko unijo in Japonsko. Sporazuma predstavljata ambiciozno nadgradnjo njunih političnih in ekonomskih odnosov.

Konferenca bo potekala v slovenskem in angleškem jeziku. Zagotovljeno bo simultano prevajanje.

Vljudno vas prosimo, da svojo udeležbo na konferenci potrdite na povezavi http://euandjapan.eventbrite.com/ ali na elektronski naslov marko.balazic@fokus2031.si.

________________

Dogodki KD Sotočje

Kulturno društvo Sotočje in Župnija Radovljica vabita na sledeče dogodke v Slomškovo dvorano župnišča v Radovljici:

soboto 17. oktobra ob 19:45 bo pogovorni večer o delu jezuita p. dr. Karla Vladimirja Truhlarja. Sodelovali bodo p. dr. Lojze Bratina, Aldo Jovan in mag. Simon Malmenvall. Pogovorni večer je pripravil in ga bo vodil Robert Šifrer.

ponedeljek 26. oktobra ob 18:30 bo Gašper Mauko imel predavanje z naslovom: Duhovništvo pri J. Ratzingerju.

petek 30. oktobra ob 18:30 bosta Marjana in Janez Zaletel imela predavanje z naslovom: V Assisi s kolesom in romarskim namenom.

________________

Koncert ob freskah

Vabljeni na koncert ob freskah v razgledni katedrali svetega Primoža nad Kamnikom, v nedeljo, 18. oktobra ob 16h.

Dela G. P. da Palestrine, J. S. Bacha, W. A. Mozarta, C. Saint Saënsa, T. Morleya, R. Vaughana bo izvajal Tuba-evgonij orkester glasbene šole Kranj z dirigentom Urošem Koširjem.

Vstop prost.

________________

6. Terčeljev shod

6. Terčeljev shod v Logu pri Vipavi bo v nedeljo, 18. 10. 2015, s pričetkom ob 15. uri z molitveno uro. Ob 16. uri sledi sv. maša, ki jo bo daroval g. Alojz Furlan, župnik iz Vipave. Po sv. maši bo kratek koncert MePZ Anton Foerster iz Ljubljane pod vodstvom Damijane Božič Močnik.

Terčeljev odbor Vipavske dekanije

Kontakt: Nadja Pregeljc, 031 506 555, nadja.pregeljc@gmail.com
________________

Maše s klasično sakralno glasbo pri sv. Jakobu

Nedelja, 18. oktober ob 17h: COLLEGIUM VOCALE CELJE
Bernarda Preložnik Kink, zborovodja
Metoda Kink, orgle
Collegium vocale Celje (ustanovljen 2011) je naslednik Komornega zbora Emanuel, ki je pod vodstvom Bernarde Préložnik Kink deloval 21 let. Prepevali so v Sloveniji in tujini ter dosegali lepe rezultate na tekmovanjih. S kvalitetnim delom zaznamujejo zborovsko poustvarjalnost v Celju in slovenskem prostoru.

Nedelja, 25. oktober ob 17h: Mozart, Dvořak in Ignacij Hladnik ( hommage ob 150. obletnici skladateljevega rojstva)
Orgle in godalni trio:
Marika Przybył in Mojca Jerman, violini
Sebastian Bertoncelj, violončelo
Dalibor Miklavčič, orgle

______________

Globine zmagovalčeve duše

Celjska Mohorjeva družba vabi v torek, 20. oktobra 2015, ob 17. uri v knjigarno na Nazorjevi ul. 1 v Ljubljani na pogovor Globine zmagovalčeve duše ob izidu knjige Kiliana Jorneta Nevidna meja.

Gostili bodoNejca Kuharja, enega najboljših gorskih tekačev na svetu v teku navkreber, specialista za kilometrske vzpone, ki je letos z novim državnim rekordom premagal mednarodno konkurenco na Teku na Grintovec. V zimski sezoni Nejc Kuhar, tako kot Jornet, tekmuje v turnem smučanju ter se na mednarodnih tekmah za svetovni pokal redno uvršča med najboljše tekmovalce.

Pogovor o Kilianu Jornetu, njegovi novi knjigi ter o mejah gorskega teka,ki se nam z njo medlo zarisujejo, bo vodila urednica knjige Špela Zupan, tudi sama gorska tekačica in turna smučarka.

______________

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

KOLEDAR DOGODKOV: Predavanje M. Turnška, Sveta Terezija, Patristični večeri, Predavanje R. Podbers

Doniraj! Natisni Sorodni prispevki: Prejeli smo: Odpoved službi in izjavi nadškofov Stresa in Turnška Apostolska nunciatura v Sloveniji sporoča, da je sveti oče papež Frančišek sprejel odpoved službi ljubljanskega nadškofa msgr. Antona Stresa in odpoved službi mariborskega nadškofa msgr.... Prejeli smo: Neresnično poročanje o upokojenih […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17061 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17014 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17075 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16450 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16410 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16351 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

KOLEDAR DOGODKOV: Predavanje M. Turnška, Sveta Terezija, Patristični večeri, Predavanje R. Podbersič